Whiskas imagery
Carian Khas

Enter a keyword below to search for articles and products.

Baka Kucing Bengal

Kucing Bengal berasal daripada kacukan baka-baka kuching seperti Abisinia (Abyssinian), Bulu Pendek Amerika (American Shorthair), Burma (Burmese), Mau Mesir (Egyptian Mau) dan Kucing Harimau Bintang Asia (Asian Leopard Cat). 


Pada tahun 1960-an, para penyelidik, seperti Jean Mills dari California, telah mengkaji penyakit-penyakit yang berkaitan kucing seperti leukemia dan kanser-kanser lain.  Semasa proses penyelidikan ini, telah didapati bahawa kucing-kucing liar seperti singa dan harimau adalah kebal terhadap beberapa penyakit ini. Justeru itu, kucing Harimau Bintang Asia telah dibiakkan sebagai kucing domestik dalam usaha untuk mengkaji bagaimana sistem imun kucing tersebut mampu mengatasi penyakit-penyakit ini.


Kemudian pada tahun 1963, Puan Mills, mengacukkan seekor kucing betina Harimau Bintang Asia dengan seekor kucing jantan domestik berwarna hitam – yang telah menghasilkan campuran anak-anak kucing yang mempunyai satu warna dan juga bertompok-tompok. Salah seekor daripada anak kucing betina yang bertompok ini seterusnya telah dikahwinkan semula dengan bapanya yang seterusnya telah menghasilkan sekumpulan anak kucing baru yang bertompok-tompok. Inilah permulaan baka Bengal.  


Kucing Bengal adalah sejenis baka yang unik kerana ia adalah satu-satunya baka yang berketurunan langsung daripada kucing liar yang besar – iaitu kucing Harimau Bintang Asia yang hebat, dan matlamat penghasilan baka Bengal adalah untuk mendapatkan rupa keturunan kucing liar, tetapi terdapat pada seekor kucing domestik.


Bengal hari ini, merupakan baka yang amat istimewa yang mampu menarik hati semua orang yang bertuah untuk bertemu dengan mereka. Warna dan corak mereka yang cantik pastinya meletakkan mereka dalam kategori baka yang unik. Kucing yang menarik ini juga sesuai dengan kebanyakan orang dan keadaan mereka, tetapi mereka mesti ingat bahawa kucing Bengal merupakan kucing yang lincah, energetik dan sangat suka bermain dan mereka juga mahu menjadi bos, jadi untuk menjaga mereka dengan betul mereka memerlukan seseorang yang boleh mengendalikan mereka!


Mereka sangat pintar dan mudah diajar dengan arahan-arahan asas, boleh dibawa berjalan bersama dan akan datang apabila dipanggil oleh pemiliknya - dan sepertimana dengan semua jenis kucing, mereka mempunyai sifat "telepati". Jika anda mahukan kucing yang ramah dan penyayang dan juga dirahmati dengan asal yang unik anda tidak boleh terlepas peluang anda dengan haiwan yang hebat ini.