Whiskas imagery
Carian Khas

Enter a keyword below to search for articles and products.

Bengal Cat

Bengal Cat

Baka kucing Bengal sangat cantik dan kelihatan seperti harimau bintang mini yang jinak kerana bintik-bintik pada badannya dan rangkanya yang berotot. Adakah anda tahu baka itu pada mulanya dinamakan Leopardette kerana sebab-sebab yang serupa ini?

Sejarah kucing Bengal ialah kucing Leopardette atau kucing Bengal, seperti yang dikenali sekarang, adalah hasil eksperimen yang gagal. Pada tahun 1970-an, saintis cuba membiak kacukan kucing domestik berbulu pendek dan kucing harimau kecil liar yang berasal dari Asia Tenggara. Eksperimen dilakukan untuk memperkenalkan imuniti semula jadi kucing liar terhadap leukemia kucing ke dalam populasi kucing domestik, tetapi malangnya, ia tidak berjaya. Tetapi kacukan yang terhasil sekali lagi dikacukkan dengan pelbagai kucing baka domestik seperti Mau Mesir, Bombay, Abyssinian, dan British Shorthair, dengan hasilnya adalah baka yang cantik ini - kucing Bengal.

Dengan merujuk kepada sejarah kucing Bengal ini, kucing Bengal akan membawa gambaran hutan liar dengan rupa seperti kucing liar yang sangat mengagumkan. Walau bagaimanapun, anak kucing yang sangat lembut ini sebenarnya adalah liar. Ciri ciri kucing Bengal menjadikan mereka mesra dan penyayang yang penuh bertenaga. Sebagai salah satu baka kucing yang paling bijak, kucing Bengal yang comel ini juga mudah dilatih dan boleh menjadi sangat menghiburkan.

Walau bagaimanapun, peringatan untuk pemilik kali pertama, sifat kucing Bengal boleh bersifat menjaga kawasan, jadi jika anda mempunyai haiwan peliharaan domestik lain di rumah atau bayi atau kanak-kanak yang sangat kecil, sebaiknya, dapatkan kucing Bengal anda semasa mereka masih anak kucing. Degan fakta ini, sila ambil perhatian bahawa anak kucing Bengal adalah anak kucing kecil yang sangat bertenaga dan sifat kucing Bengal adalah sedemikian rupa sehingga mereka memerlukan banyak masa bermain untuk kekal sihat dari segi fizikal dan mental.

Ciri-ciri kucing Bengal ialah:

Petunjuk Utama:

 • Berat badan -12 hingga 22 paun.
 • Ketinggian -13 hingga 16 inci.
 • Jangka hayat -12 hingga 16 tahun.
 • Bulu – Bulu yang sangat tebal dan padat yang berkilat dan lembut untuk disentuh.

Penilaian:

 • kemesraan -⭐⭐⭐
 • Keupayaan untuk menyesuaikan diri -⭐⭐⭐⭐
 • Tingkah laku terhadap haiwan peliharaan lain - ⭐⭐
 • Tingkah laku terhadap manusia ⭐⭐⭐⭐⭐
 • Suka bermain - ⭐⭐⭐⭐⭐
 • Kecenderungan kepada obesiti - ⭐
 • Kesihatan menyeluruh - ⭐⭐⭐⭐
 • Jangka hayat - ⭐⭐⭐⭐
 • Mudah dilatih - ⭐⭐⭐⭐
 • Dinasihatkan untuk pemilik kali pertama - ⭐

Satu bintang = rendah/buruk
Lima bintang = tinggi/baik

Penampilan fizikal

Perkara pertama yang anda akan perhatikan tentang kucing Bengal adalah bulunya. Corak berbintik atau marmar yang menarik dalam warna coklat, perak, salji dan biru pada badannya akan mengingatkan anda tentang sejarah kucing Bengal. Bulu mereka lembut untuk disentuh dan seperti sutera, licin dan pendek.

Baka kucing Bengal mempunyai ciri-ciri kepala berbentuk bulat kecil, telinga runcing, mata besar yang cantik berwarna coklat, hijau, oren, dan kuning, dan badan yang sangat berotot, tangkas dengan kaki belakang yang lebih kuat. Ciri ciri kucing Bengal adalah mereka mempunyai berat seperti kebanyakan baka kucing domestik yang lain tetapi ukuran kucing Bengal kelihatan lebih besar kerana badan mereka yang tegap.

Kesihatan

Anak kucing Bengal adalah antara baka kucing yang lebih sihat, tetapi terdapat beberapa penyakit yang menganggu anak kucing ini. Anda perlu berhati-hati dengan penyakit ini untuk memastikan kehidupan yang sihat dan panjang untuk kucing Bengal anda.

 1. Penyakit jantung:

  Sama seperti kebanyakan baka kucing lain, kardiomiopati hipertropik (HCM) yang menyebabkan penebalan otot jantung adalah perkara biasa pada kucing Bengal. Perhatikan simptom seperti:

  • Sesak nafas
  • Nadi lemah
  • Degupan jantung yang laju
  • Kelesuan
  • Pernafasan cepat

  Jika anda melihat mana-mana simptom yang disenaraikan, dapatkan segera berjumpa doktor haiwan kerana HCM boleh mengakibatkan kegagalan jantung kongestif dan kematian awal.

 2. Alahan kepada anestetik:

  anak kucing Bengal, boleh alah kepada anestesia. Sehinggakan mereka boleh mati akibat serangan jantung akibat tindak balas alahan anestesia. Oleh itu pastikan anda berhati-hati apabila kucing Bengal anda menjalani sebarang pembedahan, termasuk pemandulan.

 3. Masalah mata:

  baka kucing Bengal secara genetik terdedah kepada masalah mata seperti katarak dan atrofi retina. Jadi, pastikan mata anak kucing Bengal anda diperiksa secara berkala untuk mengelakkan kemerosotan penglihatan dan akhirnya menjadi buta.

Dandanan

Kucing, secara amnya, adalah haiwan yang bersih yang suka memastikan diri mereka sentiasa rapi pada setiap masa. Seperti kebanyakan anak-anak kucing yang lain, ciri kucing Bengal juga termasuk menghabiskan yang lama membersihkan dan mendandan diri mereka. Walau bagaimanapun, dengan kerap menyikat bulu mereka bukan sahaja akan membuatkan mereka kelihatan cantik dan comel, tetapi kucing Bengal anda juga akan seronok dengan perhatian ramai.

Sekali-sekali memandikan mereka juga akan memastikan mereka gembira, sihat dan berkembang pesat memandangkan Marble Bengal Cat suka air, tidak seperti kebanyakan baka kucing lain. Anda juga mesti memotong kukunya, memberus gigi dan membersihkan telinganya dengan kerap untuk memastikan anak kucing Bengal anda kekal sihat.

Bermain

Kucing Bengal anda tergolong dalam salah satu baka yang paling suka bermain dan pintar. Adalah penting untuk memastikan mereka terhibur dengan pelbagai jenis mainan. Anak kucing Bengal yang bosan terkenal kerana menyebabkan kerosakan, seperti memecahkan barang di sekeliling rumah dan menjadi pemarah dan murung.

Dan, jangan fikir bahawa barang berharga anda selamat jika anda menyimpannya di rak teratas kerana Snow Bengal Cat adalah pemanjat yang hebat, ciri yang diwarisi daripada keturunan kucing liar mereka.  Jangan terpedaya dengan ukuran kucing Bengal kerana ciri-ciri kucing Bengal adalah mereka akan memanjat rak paling atas dengan mudah, ketangkasan mereka memastikan mereka boleh sampai ke setiap sudut di rumah. Bawa Marble Bengal Cat anda ke pokok yang tinggi untuk memastikan minat memanjat mereka dipenuhi.

Jika anda perlu meninggalkan anak kucing Bengal anda untuk jangka masa yang panjang, adalah dinasihatkan untuk mempunyai banyak barang mainan berbeza yang tersedia ada untuk mereka, yang merangsang mereka dari segi mental serta fizikal atau, lebih baik lagi, dapatkan anak kucing lain untuk menemani anak kucing Bengal anda. Ciri ciri kucing Bengal adalah mereka memerlukan hiburan berterusan dan masa bermain yang panjang, sama seperti makanan dan air.

Soalan Lazim Bengal

Adakah kucing Bengal bergaul dengan haiwan peliharaan lain?

Baka kucing Bengal bersifat menjaga kawasan. Tetapi sifat kucing Bengal adalah mereka boleh bergaul dengan baik dengan haiwan peliharaan domestik lain jika anak kucing Bengal diperkenalkan kepada haiwan lain semasa baka kucing Bengal masih kecil. Baka Bengal dewasa boleh mengalami masa yang sukar untuk menyesuaikan diri dengan haiwan peliharaan lain jika mereka tidak disesuaikan untuk bersosial sejak dari usia muda. Bila Snow Bengal Cat membesar dengan haiwan peliharaan isi rumah yang lain, mereka boleh menjadi sangat penyayang dan dapat menyesuaikan diri.

Adakah kucing Bengal mesra?

Kucing Baka Bengal sangat mesra dan penyayang terhadap manusia. Ciri-ciri kucing Bengal jadikan mereka sangat suka bermain dan anda kucing Bengal anda akan suka jika anda meluangkan masa bermain dengan mereka. Marble Bengal Cat juga suka merapatkan diri, berpelukan dan akan tidur di pangkuan anda selepas seharian bermain.

Berapa lama kucing Bengal hidup?

Kucing Baka Bengal adalah salah satu baka kucing yang lebih sihat, dan mereka hidup agak lama, antara 12 hingga 16 tahun, jika mereka dijaga dengan baik. Walau bagaimanapun, mereka juga terdedah kepada beberapa penyakit yang biasa kepada baka kucing ini dan memerlukan pemeriksaan berkala untuk memastikan mereka sihat dan berkembang maju.

Adakah kucing Bengal mudah diurus?

Kucing Baka Bengal cantik ini memerlukan dandanan yang sedikit kerana mereka mempunyai bulu pendek dan menghabiskan masa berjam-jam membersihkan mereka sendiri. Walau bagaimanapun, mereka ingin mendapat perhatian daripada orang yang mereka sayangi, dan oleh itu menyikat secara kerap bukan sahaja akan membuatkan mereka gembira tetapi juga menjadikan bulu mereka lebih bersinar dan licin. Mereka juga memerlukan dandanan biasa yang biasa dilakukan oleh kebanyakan kucing domestik, seperti mandi, memotong kuku, membersihkan telinga dan memberus gigi. Secara keseluruhan, Snow Bengal Cat adalah salah satu baka yang paling mudah untuk diurus.

Adakah kucing Bengal suka mandi?

Selain daripada bulu bercorak harimau bintang, satu lagi perkara yang membuatkan baka kucing Bengal unik adalah kegemaran luar biasa mereka terhadap air. Ciri kucing Bengal termasuk mempunyai pertalian dengan air. Kebanyakan Snow Bengal Cat akan berenang dan mencelupkan kaki mereka dengan gembira setiap kali mereka melihat lopak. Sudah tentu, mungkin ada yang sesetengah Marble Bengal Cat tidak menyukai air seperti baka-baka kucing yang lain. Tetapi jika Snow Bengal Cat anda suka air, anda perlu kerap mandikan Marble Bengal Cat anda walaupun mereka mungkin tidak memerlukannya. Anak kucing Bengal anda akan menghargai semua perhatian yang anda berikan terhadapnya.

Whiskas brand imagery