Whiskas imagery
Carian Khas

Enter a keyword below to search for articles and products.

Kucing Tonkinese

Kucing Tonkinese

Kucing telah lama menawan hati kami dengan keanggunan dan kemegahan mereka yang tiada tara.  Oleh itu, tidak hairanlah peminat kucing di seluruh dunia sentiasa mencari kucing yang comel dan aktif. Dan jika anda juga seorang yang mencari teman berbulu yang suka bergaul, kurang penyelenggaraan dan menghiburkan, kucing Tonkinese mungkin sepadan dengan anda!

Walaupun baka kucing yang agak baru yang berasal dari tahun 1930-an, kucing Tonkinese telah melakarkan namanya pada hati pencinta kucing di seluruh dunia. Sebagai salah satu baka kucing yang sangat ekspresif, mudah bergaul dan suka bermain, kucing Tonkinese amatlah sesuai untuk isi rumah yang mempunyai anak kecil dan berbilang haiwan peliharaan. Ini adalah kerana sikap dan perangai kucing Tonkinese yang mudah mesra dan lembut. Perangai dan sikap Tonkinese yang penyayang akan memenangi hati anda dalam masa yang singkat.

Jika anda bercadang untuk memelihara baka Tonkinese atau anak kucing Tonkinese, berikut adalah beberapa maklumat tambahan tentang mereka.

Petunjuk Utama:

 1. Berat - 8 hingga 12 paun
 2. Tinggi - 7 hingga 10 inci
 3. Jangka hayat - 12 hingga 16 tahun 
 4. Kot – Pendek dan padat

Kedudukan:

 1. Kemesraan ⭐⭐⭐⭐⭐
 2. Keupayaan untuk menyesuaikan diri ⭐⭐⭐⭐⭐
 3. Tingkah laku terhadap haiwan peliharaan lain ⭐⭐⭐⭐
 4. Tingkah laku terhadap manusia ⭐⭐⭐⭐
 5. Suka Bermain⭐⭐⭐⭐⭐
 6. Kecenderungan kepada obesiti ⭐
 7. Kesihatan keseluruhan ⭐⭐⭐⭐
 8. Jangka hayat ⭐⭐⭐⭐
 9. Mudah dilatih ⭐⭐⭐
 10. Dinasihatkan untuk pemilik kali pertama ⭐⭐⭐

Satu bintang = rendah / buruk 
Lima bintang = tinggi/baik

Penampilan fizikal

Penampilan mereka yang tersendiri selalunya membolehkan kucing Tonkinese yang anggun dibezakan daripada baka kucing lain. Kelihatan seperti nakal dan cergas, mereka mempunyai badan yang atletik dan bersaiz sederhana. Walaupun kucing Tonkinese betina mempunyai berat purata 6 paun hingga 8 paun, Tonkinese jantan biasanya lebih besar, dan boleh mempunyai berat dari 8 paun hingga 12 paun. Otot-otot baka Tonkinese yang mengagumkan membolehkan kucing Tonkinese mengikuti gaya hidup aktif yang penuh dengan keseronokan dan pengembaraan.

Baka Tonkinese ini juga terkenal dengan bulu pendek dan anggunnya yang boleh didapati dalam warna coklat, krim, kayu manis, kebiruan, lilac dan kemerahan. Bulu pendek baka kucing Tonkinese jarang gugur, menjadikannya mudah untuk dirawat. Bulunya yang kelihatan berkilau turut menyumbang pada keunikannya. Kegelapan pad kotnya di sekeliling muka, teinga, ekor dan kaki kucing dan anak kucing menjadikan kucing Tonkinese menyerupai satu lagi baka kucing popular – kucing Siam. Kucing Tonkinese juga digemari secara meluas kerana matanya yang berbentuk badam yang cantik. Ia didapati dalam warna yang menarik seperti biru muda, hijau-keemasan dan kuning-keemasan.

Kesihatan

Kucing Tonkinese secara umumnya merupakan baka kucing yang tegap dan teguh, dan terkenal dengan daya tahan yang luar biasa terhadap penyakit yang menimpa kucing lain secara umumnya. Dan walaupun Tonkinese jarang jatuh sakit selagi mereka menerima makanan yang mencukupi dan banyak bersenam di rumah, ianya masih penting untuk memastikan kucing Tonkinese anda menerima pemeriksaan kesihatan tahunan daripada doktor haiwan berhampiran anda.

Walaupun kucing Tonkinese mempunyai daya tahan yang kuat terhadap kebanyakan penyakit yang umum,si Manja anda mungkin masih menghadapi risiko gangguan kesihatan seperti Rabies, virus Rhinotracheitis dan penyakit Calicivirus kucing. Jika Tonkinese anda adalah sebahagian daripada isi rumah berbilang haiwan peliharaan, ia juga penting untuk memerhatikan tanda-tanda awal penyakit yang boleh menjangkiti kucing Tonkinese anda seperti cirit-birit dan kerap muntah, pengguguran melampau, lesu, hilang selera makan atau sebarang perubahan dalam perangai atau tabiat biasa Tonkinese.

Selain mendapatkan saringan kucing Tonkinese dan anak kucing Tonkinese anda setiap tahun untuk mengenal pasti jika adanya sebarang masalah kesihatan yang perlu diberi perhatian, kucing Tonkinese dan anak kucing Tonkinese mesti dibawa ke doktor haiwan untuk memastikan semua pemeriksaan dan vaksinasi mereka dikemas kinikan.

Dandanan

Sebagai baka kucing berbulu pendek, kucing Tonkinese lebih mudah diurus. Sebagai pendandan semulajadi yang sangat baik, kucing Tonkinese memastikan bulu mereka bebas daripada kotoran dan debu. Mandian dengan syampu yang direka untuk kucing sekurang-kurangnya setiap bulan adalah penting untuk menghilangkan kotoran dan minyak badan terkumpul dan terperangkap di bawah bulu mereka. Perangai Tonkinese yang penyayang amat suka bulu mereka disikat oleh manusia kegemaran mereka. Ini bukan sahaja membantu dalam mewujudkan ikatan antara kucing Tonkinese dan pemiliknya, tetapi juga boleh membantu menghilangkan bulu yang kusut dan tersimpul-simpul. Selain itu, membersihkan telinga dan dan muka, memberus gigi dan memastikan kuku dipotong adalah penting sebagai penjagaan rapi kucing Tonkinese.

Bermain-main

Jika anda tidak sabar untuk menjadi seorang pembela kucing Tonkinese yang comel atau anak kucing Tonkinese, ianya sangat penting untuk sedar bahawa baka Tonkinese sangat gemar bermain. Memandangkan sifat pergaulan dan sosial mereka yang sangat aktif, ia amat memanfaatkan baka Tonkinese untuk sering bergaul dengan haiwan peliharaan lain. Ia juga amat gemar dan bersemangat apabila dapat menyapa dan berinteraksi dengan manusia baharu.

Gaya hidup kucing Tonkinese yang aktif dan suka bermain memanglah sepadan dengan perangainya yang ceria dan cergas. Walaupun Tonkinese menikmati pengembaraan luar, perangainya bersifatkan lemah lembut dan mudah mesra. Penyelenggaraan bagi Tonkinese dan anak kucing Tonkinese yang gebu tidaklah rumit. Malah, Tonkinese mudah dihiburkan dengan mainan DIY yang mudah. Perwatakan dan perangai Tonkinese yang comel dan mengasyikkan akan memastikan detik-detik kemesraan yang tiada tandingannya.

Soalan Lazim Tonkinese

Adakah kucing Tonkinese mudah bergaul dengan haiwan peliharaan lain?

Memandangkan perangainya yang mudah mesra dan lembut, baka Tonkinese selalunya merupakan tambahan yang sempurna kepada keluarga yang mempunyai pelbagai haiwan peliharaan. Perangai Tonkinese yang suka bermain dan aktif memudahkan kucing Tonkinese untuk bergaul dengan anak bulu yang lain, termasuk anjing, arnab dan hamster.

Adakah kucing Tonkinese mesra?

Baka Tonkinese dikenali secara meluas untuk sifatnya yang suka bergaul dan mudah mesra. Ini membolehkan kucing Tonkinese mudah bergaul dengan orang baharu, secara interaktif. Kucing Tonkinese sangat suka bermain, menjadikannya lebih mudah untuk berkawan dengan manusia baru.

Apakah jangka hayat kucing Tonkinese?

 Tonkinese ialah baka kucing yang tegap dan teguh dengan daya tahan yang tinggi terhadap kebanyakan penyakit yang menyerang kucing secara umumnya. Walaupun purata Tonkinese mempunyai jangka hayat sederhana antara 12 hingga 16 tahun, mereka boleh hidup lebih lama dengan pemakanan seimbang dan rutin senaman yang baik.

Adakah kucing Tonkinese mudah diurus?

Kucing Tonkinese terkenal dengan bulu pendeknya yang anggun. Ia bukan sahaja kurang gugur, tetapi juga mudah diurus dan diselenggara. Kebanyakan kucing Tonkinese adalah pendandan semulajadi yang rapi. Mereka juga tertarik terhadap air menjadikannya lebih mudah untuk didandan dan dimandikan setiap bulan.

Adakah kucing Tonkinese suka mandi?

Tidak seperti kebanyakan baka kucing yang lain, Tonkinese sangat menyukai air. Kucing Tonkinese bukan sahaja perenang yang hebat, tetapi personaliti kucing Tonkinese yang ingin tahu dan sifat lembut memudahkan pemilik Tonkinese mengurus dan memandikan mereka dari masa ke semasa.

Whiskas brand imagery