Whiskas imagery
Carian Khas

Enter a keyword below to search for articles and products.

Kucing Mencakar dan Tabiat Menggesel

Tingkah laku mencakar anak kucing anda mungkin adalah suatu kebiasaan, tetapi ia tidak selalunya baik untuk perabot anda! 

 

Jika anda mempunyai kucing di rumah, anda mesti sudah biasa dengan kenakalan mereka. Kenakalan yang sangat biasa dilihat adalah mencakar perabot dan barangan lain di sekeliling rumah. Sekiranya anda memiliki kucing, mesti anda sering melihat barang yang telah dicakar kucing. Walaupun ia mungkin kucing anda kelihatan tidak sopan, sifat ini adalah keinginan semula jadi mereka. Mereka mempunyai sebab mengapa mencakar barang.

Kucing mencakar barang?

Jika anda tertanya-tanya mengapa kucing mencakar barang-barang, artikel ini menjawab persoalan mengapa kucing suka mencakar barangan rumah dan perabot. Kucing selalunya meninggalkan tanda mereka dengan mencakar pada permukaan. Jika anda memiliki kucing, melihat mereka mencakar perabot, seperti mencakar sofa dengan mengheret kuku hadapannya ke bawah adalah pemandangan biasa dilihat. Ini adalah amalan biasa kucing, dan terdapat beberapa sebab kucing mencakar perabot di sekeliling rumah, termasuk:

  • Memelihara kuku

Salah satu sebab utama kucing suka mencakar perabot dan barangan lain adalah untuk memelihara kuku mereka. Kucing sebagai pemangsa mempunyai kuku yang perlu diasah dan boleh dikaitkan dengan tabiat kucing makan. Dengan mencakar, kucing anda memastikan selaput luar kuku menjadi longgar, membolehkan ia membuang selaput luar dan mendedahkan kuku yang lebih tajam dibawahnya. Proses mencakar perabot adalah cara untuk mengasah kuku juga dikenali sebagai ‘stropping’.

  • Memulihkan otot tapak kaki:

Kucing adalah pemburu dan cukup terkenal dengan kemahiran pemangsa, termasuk menjejak dan memburu mangsa. Walau bagaimanapun, selain daripada tabiat kucing makan, mencakar permukaan secara berlebihan membolehkan kucing mengasah kemahiran memburu dengan melatih otot-otot di seluruh anggota badan dan tulang belakang. Ini boleh membantu kucing mengekalkan dan memperbaiki postur memburu. Sesetengah kucing berbaring dan menarik berat badan mereka sebagai cara mencakar untuk sebab yang sama. Menguatkan otot tapak kaki merupakan sebab penting mengapa kucing suka mencakar.

  • Menandakan wilayah

Kucing adalah haiwan sosial yang menandakan wilayah mereka daripada kucing lain, serta bertujuan menghalau pemangsa. Oleh itu, kebanyakan kucing menandakan wilayah dengan mencakar pada permukaan sebagai isyarat visual yang kuat, terutamanya di kawasan yang tinggi populasi kucing. Menandakan wilayah adalah sebab kenapa kucing suka mencakar.

  • Meninggalkan isyarat bau

Selain daripada menandakan wilayah mereka, kucing juga mencakar pada permukaan untuk meninggalkan isyarat bau sebagai cara menandakan tingkah laku atau komunikasi wilayah. Kucing mempunyai kelenjar bau dan peluh di antara tapak kaki yang menghasilkan bau yang kuat dan jelas, Kucing memastikan bau ditinggalkan di atas permukaan semasa mencakar dengan mengheret tapak kakinya. Selain daripada bau, kesan cakar dan sisa kuku digunakan untuk menunjukkan pemilikan dan menghalau kucing lain.

Mengapa kucing menggesel pada barang?

Kucing sangat mempesonakan, menggesel pada manusia kesayangannya dan perabot adalah salah satu cara kucing berinteraksi. Pada kucing, menggesel lembut dengan menggunakan kepala dan hidung  menunjukkan pelbagai cara interaksi termasuk menyapa, menuntut pemilikan dan mengumpul maklumat. Sebab lain kenapa kucing anda menggesel pada barang adalah:

 • Mengesahkan ikatan sosial dengan manusia

 • Adalah tidak pelik melihat kucing anda menggesel pada perabot dan barangan rumah yang lain. Kebanyakan kucing suka menggesel pada manusia kesayangannya, walaupun perbuatan itu kelihatan sangat comel tetapi ia adalah ekspresi cinta dan kasih sayang dan merupakan interaksi sosial yang kompleks pada kucing. Kebanyakan kucing menggesel ada barang dan manusia kesayangannya menggunakan dahi dan pipi. Ini adalah cara mereka menuntut pemilikan dan kepunyaan pada kesayangan mereka.
 • Meninggalkan isyarat bau

 • Selain daripada perbuatan yang mengesahkan ikatan sosial dengan manusia, kucing juga menggesel pada barang-barang untuk meninggalkan isyarat bau kepada pesaingnya. Kucing memindahkan bau mereka daripada kelenjar yang terdapat pada muka dan pipi mereka, dengan menggesel kepala dan ekor di sepanjang perabot atau pada pemilik mereka. Ini adalah cara kucing meninggalkan bau mereka untuk menuntut pemilikan dan kepunyaannnya. Kebanyakan isyarat bau mengandungi feromon, ia juga digunakan untuk mengenal pasti pasangan yang berpotensi.

Bagaimana untuk menghentikan kucing anda daripada mencakar dan merosakkan perabot?

Walaupun anda sayangkan si comel anda, ia juga penting untuk menyelamatkan semua perabot daripada dicakar. Cara menangani kucing yang mencakar sofa:

 • Beli tiang mencakar

 • Salah satu cara berkesan untuk menghalang kucing anda berhenti mencakar dan merosakkan perabot adalah dengan membeli tiang mencakar untuknya. Ini dapat menggalakkan kucing anda untuk meneruskan aktiviti semula jadinya iaitu mencakar tanpa merosakkan perabot atau barangan rumah yang lain. Tiang mencakar selalunya boleh didapati dalam bentuk struktur tegak tunggal yang menggalakkan kucing anda berinteraksi dan bermain dengannya. Kebanyakan tiang mencakar boleh didapati dalam bentuk tiang kayu yang dibalut dengan bahan kasar dan mempunyai tempat yang selesa untuk dicakar. Harga tiang mencakar biasanya sangat berpatutan dan boleh didapati di kebanyakan kedai bekalan haiwan peliharaan.
 • Menyembur semburan sitrus pada perabot

 • Anda juga boleh menghentikan kucing anda mencakar perabot dengan menyemburnya dengan sitrus. Kebiasaannya, jus lemon berkesan untuk menghalang kucing daripada duduk atau mencakar permukaan. Sekiranya anda ingin mencegah kucing anda daripada mencakar dengan cara selamat, semburan penghalau buatan sendiri yang menggunakan jus sitrus adalah mencukupi. Ia sangat mudah disediakan dan selamat berbanding penghalau kucing gred industri yang mungkin toksik jika kucing anda tertelan. Anda juga boleh menyediakan sendiri penghalau kucing dengan menggunakan minyak pati lemon, rosemary, gliserin sayuran dan air suling dan semburkannya pada permukaan perabot anda.
 • Letak catnip pada tiang mencakar

 • Sekiranya anda mempunyai tiang mencakar tetapi kucing anda lebih gemar mencakar perabot, anda boleh letakkan catnip pada tiang mencakar untuk mengumpannya. Kucing sukakan catnip, oleh itu, meletakkan catnip pada tiang mencakar dapat menghentikan mereka daripada mencakar perabot dan mereka akan beralih pada tiang mencakar.

Sekarang anda sudah tahu mengapa kucing mencakar, anda juga boleh menghentikan kucing anda daripada mencakar dan merosakkan perabot dengan memotong kukunya secara berkala. Ini juga dapat mengelakkan mereka daripada tercakar anda tanpa sengaja. Selain itu, ia juga membantu kucing anda untuk menghalang pengumpulan bakteria di antara kuku yang boleh menyebabkan jangkitan. Memotong kuku kucing anda merupakan perkara penting dalam sesi dandanan mereka. Walaupun tidak semua kucing selesa kuku mereka dipotong, anda boleh membiasakan dengan memotong kukunya dari usia muda. Walau bagaimanapun, jika kucing anda gemar mengembara di luar rumah, adalah digalakkan untuk tidak memotong dan membiarkan kukunya kerana kucing anda bergantung pada kukunya untuk mempertahankan diri daripada haiwan lain, serta digunakan untuk memanjat.

Soalan Lazim – Kucing Mencakar dan Menggesel

 

Bagaimana saya boleh hentikan kucing daripada mencakar sofa?

Jika anda mahu kucing anda berhenti mencakar sofa, anda boleh beli tiang mencakar untuk mereka guna. Semburan sitrus juga berkesan sebagai penghalau kucing daripada mendekati perabot dan mengelak mencakar sofa. Anda juga boleh potong kuku mereka untuk memastikan mereka berhenti mencakar sofa. Walau bagaimanapun, jika kucing anda meneroka di luar rumah, adalah lebih baik menggunakan penghalau buatan sendiri daripada memotong kuku mereka.

Kenapa kucing saya mencakar perabot?

Salah satu sebab utama kucing mencakar perabot adalah untuk memelihara dan mengasah kuku mereka. Walau bagaimanapun, kucing mencakar perabot untuk memulih otot tapak kaki, melegakan tekanan, meregang serta menandakan wilayah dan meninggalkan isyarat bau. Isyarat bau ditambah pula dengan kulit kuku dan cakaran memberikan isyarat visual yang kuat kepada kucing lain.

Bolehkah kucing dilatih untuk tidak mencakar perabot?

Mencakar adalah tabiat semula jadi kucing, ia bukan sahaja membantu untuk menandakan wilayah atau mengasah kuku, tetapi untuk melegakan tekanan dan berasa senang. Jika dilatih dari usia muda, kucing sudah terbiasa untuk tidak mencakar perabot.

Mengapa kucing saya menggesel pada kaki saya apabila saya berjalan

Kucing menggesel kaki pada orang yang disayanginya adalah perkara biasa. Walaupun ia menunjukkan cinta dan kasih sayang, ia juga adalah interaksi sosial yang kompleks untuk kucing. Dengan menggesel pada kaki orang tersayang, kucing meninggalkan isyarat bau untuk menuntut pemilikan dan kepunyaan, serta untuk menyapa dan perkenalan.

Whiskas brand imagery