Whiskas imagery
Carian Khas

Enter a keyword below to search for articles and products.

Kenapa Kucing Suka Gigit

Tiada pemilik kucing yang tidak pernah dicalar dan digigit kucing kesayangan mereka. Walaupun anak kucing mungkin kelihatan comel sambil menggigit jari atau kaki anda tetapi, berhati-hatilah! Calar dan gigitan kucing boleh menjadi sangat menyakitkan.

Tiada pemilik kucing yang tidak pernah dicalar dan digigit kucing kesayangan mereka. Walaupun anak kucing mungkin kelihatan comel sambil menggigit jari atau kaki anda tetapi, berhati-hatilah! Calar dan gigitan kucing boleh menjadi sangat menyakitkan. Oleh itu, ianya amat penting untuk mengetahui bagaimana anda boleh menghentikan kucing daripada menggigit walaupun dilakukan dengan tidak sengaja. Sebelum anda mengetahui langkah-langkah menghentikan anak kucing menggigit, berikut ialah beberapa sebab kenapa anak kucing suka menggigit dan mencakar anda, untuk membantu anda mengelakkannya pada masa depan.

Sindrom Anak Kucing Tunggal

Walaupun Si Comel tidak bermaksud untuk menyakiti sesiapa, gigitan dan calar anak kucing masih menyakitkan, membuatkan para pemilik kucing tertanya-tanya bagaimana cara menghentikan anak kucing daripada menggigit. Menggigit dan mencakar adalah cara kucing bermain dengan kasar. Ia juga merupakan satu bentuk interaksi sosial yang penting. Kebanyakan anak kucing tidak menyedari bahawa gigitan mereka menyakitkan, melainkan mereka mengalami perkara yang sama daripada adik-beradik mereka.

Naluri dan tekanan kucing

Sebagai pemangsa, kucing sering bergantung pada kebolehan naluri mereka untuk meneruskan hidup. Malah, ia juga menjadi sebahagian daripada tingkah laku harian mereka, seperti menggigit dan mencakar. Kucing juga melalui tekanan apabila wujudnya perubahan dalam persekitarannya, walaupun hanya sedikit. Ini menyebabkan cetusan amarah, gigitan dan cakaran. Ini adalah faktor penting yang perlu dipertimbangkan sewaktu mengajar anak kucing supaya tidak menggigit.

Cara Berbeza untuk Menghalang Anak Kucing daripada Menggigit dan Mencakar

Walaupun terdapat beberapa sebab kenapa kucing suka gigit atau kenapa anak kucing suka menggigit, ianya penting untuk mengetahui cara membuat anak kucing berhenti menggigit seperti menghalang kucing gigit tangan. Sebagai pembela kucing baharu, mengetahui cara anda menghalang anak kucing daripada menggigit boleh membantu anda mengelakkan beberapa pengalaman yang menyakitkan. Mengetahui cara menghentikan anak kucing daripada menggigit jika kucing suka gigit membolehkan anda memahami kucing kesayangan anda dengan lebih baik. Oleh itu, di bawah adalah beberapa cara untuk menghentikan anak kucing daripada menggigit yang berkesan.

 1. Galakkan Tingkah Laku Main dengan Mainan, Bukan Tangan!

  Kesabaran adalah ciri yang perlu dipupuk, terutamanya apabila kucing suka gigit dan anda mencuba menghalang anak kucing daripada menggigit. Apabila anak kucing anda bermain secara agresif dengan tangan anda, yang boleh mengakibatkan anak kucing menggigit, cuba gunakan boneka atau anak patung lembut sebagai pengganti untuk menghentikan anak kucing daripada menggigit.

 2. Bimbing Kucing Anda Menggunakan Tiang Mencakar

  Mengenai hal kenapa kucing gigit jari kita, ataupun mencakar kita memanglah menyakitkan, dan mesti didekati dengan langkah yang betul untuk mengajarnya berhenti menggigit terutamanya jika ianya jenis kucing suka gigit. Tiang mencakar untuk kucing rumah anda untuk mengasah kukunya merupakan satu pembelian yang bermanfaat. Ia merupakan cara terbaik untuk anda mengelakkan gigitan dan cakaran anak kucing anda yang menyakitkan.

 3. Gelagat Menggigit dan Mencakarnya Harus Dibalas dengan Menamatkan Masa Mainnya dan Dengan Tidak Mengendahkannya

  Kebanyakan ibu bapa kucing tertanya-tanya soalan seperti bagaimana anda boleh menghalang anak kucing daripada menggigit, kenapa kucing suka gigit atau kenapa kucing gigit jari kita? Antara caranya ialah untuk tidak membenarkan anak kucing anda menggigit secara main-main, atau menghalang kucing gigit tangan dan bermain secara kasar. Tidak mengendahkan kucing anda dengan sengaja atau menamatkan masa bermain secara tiba-tiba sebaik sahaja mereka mula menggigit menimbulkan tanggapan bahawa mencakar dan menggigit tidak diingini, sejurusnya menyebabkan mereka menghentikannya.

 4. Gunakan Suara Anda untuk Mengubah Hala Tingkah Laku Kucing Anda

  Bimbang kenapa kucing suka gigit atau tertanya-tanya bagaimana untuk menghentikan apabila anak kucing atau kucing gigit tangan? Menggunakan suara anda untuk mengubah hala tingkah laku kucing anda boleh menjadi penyelesaian untuk cara menghentikan anak kucing daripada menggigit anda. Menggunakan variasi dalam suara ialah cara yang berpotensi untuk menghentikan anak kucing daripada menggigit anda.

 5. Jadualkan Waktu Bermain Harian dengan Anak Kucing Anda

  Jika anda seorang pemilik kucing yang bimbang tentang cara mengajar anak kucing untuk tidak menggigit apabila kucing gigit tangan, jadualkan masa bermain setiap hari dengan Si Comel untuk memastikan mereka dirangsang secara mental dan fizikal. Cara ini bukan sahaja bagaimana anda boleh menghentikan anak kucing daripada menggigit apabila kucing suka gigit dan membantu mengembangkan kebolehan kognitifnya, tetapi ia juga menghilangkan tabiat seperti menggigit anak kucing secara main-main.

 6. Elak Menggalakkan Tabiat Buruk Seperti Menggigit atau Mencakar

  Jika kucing anda secara main-main menggigit, ianya penting untuk menentukan cara bagaimana anda dapat menghentikan anak kucing anda daripada menggigit. Sebelum itu, ia juga penting untuk memahami kenapa kucing suka gigit dan kenapa anak kucing suka menggigit supaya anda dapat mengelakkan gigitan dan cakaran yang menyakitkan. Cara yang berkesan untuk mengelakkan kucing dewasa atau anak kucing menggigit anda adalah dengan menghentikannya daripada bermain dengan tangan anda.

 7. Pantau Kesihatan Kucing Anda Secara Berkala

  Apabila kucing gigit tangan, anda harus ketahui bahawa sesetengah kucing menggigit untuk menarik perhatian anda kepada ketidakselesaan atau gangguan kesihatan. Oleh itu, selain mengetahui langkah-langkah untuk menghentikan anak kucing daripada menggigit, anda juga perlu memantau kesihatan anak kucing anda.

 8. Cipta Persekitaran yang Tenang untuk Kucing Anda

  Bimbang kenapa anak kucing anda menggigit anda? Ia mungkin merasa cemas atau tertekan. Mewujudkan persekitaran yang tenang tanpa sebarang gangguan atau kekacauan boleh membantu kucing anda berasa selesa dan menghalang mereka daripada menggigit atau mencakar semasa bermain.

Soalan Lazim

Bagaimanakah cara untuk menghentikan anak kucing saya dari menggigit?

Gigitan anak kucing boleh menjadi menyakitkan. Cara berkesan untuk membuat anak kucing anda berhenti menggigit ialah untuk melatih mereka bermain dengan alat mainan dan bukannya tangan anda dan menggunakan variasi suara untuk mengubah hala tindakan mereka.

Pada umur berapakah anak kucing berhenti menggigit?

Ianya satu kebiasaan bagi kucing yang mengalami sindrom anak kucing tunggal untuk kerap menggigit dan mencakar ibu bapa manusia mereka. Walaupun ia menjengkelkan, anak kucing biasanya berhenti menggigit apabila mencapai umur matang iaitu antara 6 hingga 8 bulan.

Mengapakah anak kucing memelik tangan anda dan menggigitnya?

Tertanya-tanya kenapa kucing gigit jari kita atau kenapa anak kucing suka menggigit? Menggigit dan mencakar, walaupun menyakitkan, adalah komunikasi penting antara komuniti kucing, untuk mewujudkan lingkaran kepercayaan dan persefahaman. Oleh itu, anak kucing selalunya cenderung untuk mencapai tangan pemiliknya dan menggigit sebagai bentuk menunjukkan kasih sayang dan menjalinkan ikatan yang erat.

Apa yang perlu dilakukan jika anak kucing menggigit anda?

Tertanya-tanya apa yang perlu dilakukan jika anak kucing menggigit saya atau kenapa kucing suka gigit? Jika gigitannya tembus kulit anda, ianya penting untuk merawat kawasan tersebut dan berunding dengan doktor. Jika anak kucing anda tidak diberi vaksin terhadap penyakit seperti rabies, anda memerlukan rawatan perubatan segera untuk mencegah jangkitan dan septikemia.

Whiskas brand imagery