Whiskas imagery
Carian Khas

Enter a keyword below to search for articles and products.

Tips Penjagaan Kucing: Bagaimana Cara Penjagaan Kucing

“Amatlah penting supaya diri anda sendiri bersedia untuk memiliki seekor anak kucing”

Anak kucing comel. Bagaimana anda tidak boleh jatuh cinta dengan kumpulan gebu yang comel dan mesra itu? Lebih-lebih lagi, mengalu-alukan anak kucing ke rumah anda hanyalah bahagian pertama perjalanan yang menarik. Dalam masa setahun, bola bulu kecil yang ingin tahu itu akan tumbuh sepenuhnya. Jadi, sebelum anda mengambil langkah pertama itu, pastikan anda bersedia dan bersedia untuk memiliki kucing dewasa.

Tip penting untuk mengambil kucing angkat

Tahniah kerana anda memilih untuk mengambil kucing angkat daripada membeli kucing. Jadi, sekarang anda membawa pulang si comel, berikut adalah beberapa perkara penting pengangkatan dan penjagaan kucing bagi memudahkan proses untuk anda dan si comel.

Sila rujuk tip di bawah cara penjagaan kucing angkat:

  1. Bersedia untuk mengambil kucing angkat

   • Ketahui peraturan haiwan peliharaan di kawasan setempat dan kondo

    Adakah majlis tempatan atau pengurusan kondo anda mempunyai peraturan untuk memelihara kucing? Jika ada, apakah garis panduan? Dapatkan maklumat sebelum mengambil mereka boleh mengelakkan kerumitan memindahkannya kelak serta kesedihan melepaskan si comel anda.

   • Persiapkan kediaman anda

    Langkah seterusnya sebelum mengambil kucing angkat adalah menentukan di mana untuk meletakkan si comel. Sediakan mereka rumah baru dengan kotak pasir kucing, mangkuk makanan dan air. Anda juga perlu mengurangkan pendedahan terhadap potensi berbahaya seperti tumbuhan toksik dan objek tajam. Dapatkan mainan baru dan papan mencakar untuk mereka bermain dan ia dapat mengelakkan mereka daripada merosakkan perabot.

  2. Berjumpa doktor haiwan

   • Vaksinkan kucing anda

    Penting untuk berjumpa doktor haiwan secepat mungkin untuk mendapatkan vaksin untuk mereka serta membuat pemeriksaan kesihatan.

   • Mandulkan atau kembirikan kucing anda

    Bincang dengan doktor haiwan anda mengenai memandulkan atau mengembiri kucing anda kerana ia bukan sahaja mencegah kelahiran anak kucing yang tidak diingini tetapi ia juga dapat memastikan mereka lebih sihat. Pembedahannya adalah agak mudah dan benar-benar selamat untuk si comel anda.

  3. Makanan dan Dandanan

   • Cari makanan yang betul

    Cuba pelajari keperluan kucing anda berdasarkan umur mereka dan cari makanan yang mengandungi semua nutrien. Dapatkan nasihat daripada doktor haiwan jika anda tidak pasti. Terdapat pelbagai jenis makanan kucing di pasaran – kering, basah atau separa kering. Anda boleh cuba pelbagai jenis yang berbeza untuk mengetahui kegemaran mereka. Tetapi jangan kerap menukar makanan kucing anda kerana ia memberi kesan buruk terhadap sistem pencernaannya.

   • Dandan dengan kera

    Dandan kucing anda sebaik sahaja membawa mereka pulang ke rumah dengan menyikat, memandikan dan memotong kuku mereka. Bersihkan dan periksa jika ada kecederaan tersembunyi, kutu atau pijat. Selepas itu, anda perlu kerap mendandan mereka bergantung pada baka dan keperluan.

  4. Lain-lain

   • Pertimbangkan insurans haiwan peliharaa

    Sekiranya si comel jatuh sakit, caj doktor haiwan, ubat-ubatan dan pembedahan boleh bertimbun. Oleh itu, disyorkan untuk mendapatkan insurans haiwan peliharaan.

   • Pasang cip mikro pada kucing anda

    Pemasangan cip mikro adalah prosedur yang tidak menyakitkan yang menjamin pemilikan tehadap kucing anda. Dengan cip mikro, lebih mudah untuk mencari kucing anda jika mereka tersesat dan apabila mengembara bersamanya ke luar negeri, jika perlu.

Mencari kucing yang sempurna

Salah satu perkara penting untuk dipertimbang semasa mengambil kucing angkat adalah sejauh mana mereka sesuai dengan keperluan anda. Contohnya, jika keluarga anda mempunyai anak kecil dan haiwan peliharaan lain, anda perlu mencari baka yang mesra, penyayang dan boleh bergaul dengan haiwan lain. Anda boleh mengetahui kucing mana yang paling sesuai dengan anda dengan mempelajari baka dan mengetahui personalitinya (jika anda mengambilnya dari pusat perlindungan).  Setiap kucing mempunyai personaliti berbeza walaupun dalam baka yang sama.

Penjagaan Kucing & Kos Penyelenggaraan

Mengambil kucing jalanan tidak memerlukan kos. Tetapi, sekiranya anda mengambil kucing dari pusat perlindungan kucing, mereka mungkin mengenakan bayaran. Selepas itu, kos penjagaan kucing yang perlu dipertimbangkan adalah:

 • Bil rawatan doktor haiwan
 • Makanan kucin
 • Peralatan seperti kotak pasir, pasir kucing, beg untuk haiwan peliharaan, mangkuk makanan, mangkuk air, tiang mencakar, mainan dan sebagainy

Senarai Semak Pengangkatan Kucing

Sekiranya anda tertanya-tanya bagaimana cara penjagaan kucing, tip pengangkatan kucing yang perlu anda pertimbangkan sebelum membawa si comel ke dalam hidup anda dan keluarga:

 • Adakah anda bersedia dengan komitmen jangka panjang? Kucing anda akan hidup untuk 13-20 tahun dan mungkin tidak suka bermain dan tidak bertenaga apabila mereka berusia. Mereka mungkin akan jatuh sakit dan memerlukan penjagaan dan perhatian yang berterusan.
 • Adakah anda ada alahan? Pastikan anda atau ahli keluarga anda tiada alahan pada bulu kucing
 • Adakah anda telah pertimbangkan kos perbelanjaan? Mengambil kucing jalanan mungkin percuma tetapi terdapat kos penjagaan kucing pada masa hadapan.
 • Bolehkah anda meluangkan masa dengan kucing anda? Si comel perlukan perhatian anda dan boleh menjadi stress jika anda tidak meluangkan masa dengannya.
 • Di manakah anda akan letakkan si comel apabila anda pergi bercuti? Anda perlu mencari penjaga kucing atau ‘pet boarding’ untuk menjaga si comel semasa anda pergi bercuti.

Adakah anda memiliki haiwan peliharaan lain di rumah?

Anda disarankan supaya tidak perlu tergopoh-gapah apabila ingin membawa anak kucing baharu anda untuk tinggal bersama haiwan peliharaan lain. Setiap haiwan perlu mempunyai ruangan sendiri untuk makan, tidur, serta membuang air. Masa diambil untuk menyesuaikan diri dengan teman baharu bergantung kepada haiwan masing-masing. Sebagai contoh, kucing yang berusia secara umumnya mengambil masa lebih lama untuk menyesuaikan diri dengan anak kucing yang baharu dan kebiasaannya ia tidak mahu merapatkan diri kerana tidak semua kucing mudah berkawan.

Adakah anda sering bekerja lewat atau selalu tidak berada di rumah?

Anak kucing boleh tertekan jika ia ditinggalkan bersendirian untuk jangka masa panjang. Tambahan pula, mereka memerlukan makanan ringan setiap 3-4 jam. Oleh itu, jika cara hidup anda tidak membenarkan anda untuk menjaga anak kucing, anda disarankan untuk mengambil kucing dewasa kerana ia lebih berdikari dan anda juga boleh mendapatkan 2 ekor supaya ia berteman. Jika anda sering tiada di rumah, carilah seseorang untuk menjaga kucing-kucing anda semasa ketiadaan anda.

Menjaga kucing di dalam atau di luar rumah?

Anak kucing seharusnya berada di dalam rumah sehingga mereka telah divaksin. Disyorkan untuk mensterilkan mereka sebelum mereka matang kerana kucing jantan gemar keluar untuk bergaduh dengan kucing yang lain sementara kucing betina pula boleh mengandung seawal 4 bulan. Doktor haiwan boleh menasihat bila kucing boleh disterilkan. Jika rumah anda berada di jalan yang besar dan tidak mempunyai laman, kucing sebaik-baiknya diletakkan di dalam rumah tetapi sekali sekala biarkan mereka bermain di kawasan luar. Pastikan rumah anda mempunyai barang mainan, pencakar kuku, dan tikar supaya kucing anda kekal aktif. Berinteraksi secara harian dengan bermain dan membelai amat digalakkan.

Soalan Lazim – Mengambil kucing angkat

 

Berapa lamakah masa diambil kucing angkat menjadi selesa?

Berikan mereka sekurang-kurangnya tiga hari untuk menyesuaikan diri dengan kediaman baru. Sesetengahnya mungkin mengambil masa yang lebih lama, tetapi anda tidak perlu bimbang selagi mereka makan, minum dan menggunakan kotak pasir kucing.

Apakah perkara utama yang perlu dilakukan apabila membawa pulang kucing ke kediaman anda?

 • Berikan mereka tempat selamat dan selesa di mana mereka boleh bersembunyi
 • Pastikan mereka mendapat cukup air, makanan dan mudah ke kotak pasir.
 • Lawat tempat selamat mereka dengan kerap supaya mereka terbiasa dengan kehadiran anda
 • Berikan mereka masa dan biarkan mereka mendekati anda. Jika anda cuba untuk pegang atau peluk mereka secara paksa, anda hanya akan menakutkannya lagi.
 • Gunakan mainan untuk menarik perhatian dan berasa selesa dengan anda.

Adakah wajar untuk beri mereka makanan basah setiap hari?

Ya, anda boleh. Malah, memberi mereka makanan basah bersama makanan kering setiap hari akan memastikan mereka kekal terhidrat kerana makanan basah mengandungi banyak cecair.

Apakah makan yang patut diberikan kepada kucing angkat saya?

Terdapat banyak pilihan makanan kucing di pasaran, tetapi anda perlu pastikan makanan yang dipilih mempunyai nutrien yang mencukupi yang diperlukan si comel.

Anda boleh mempercayai Whiskas kerana ia menyediakan makanan kucing yang lengkap dan seimbang serta  mengandungi semua nutrien yang diperlukan oleh semua kucing pada setiap peringkat umur.

Makanan kering dan basah Whiskas mengandungi 100% nutrisi lengkap dan seimbang, 41 nutrien penting yang diperlukan kucing serta tinggi protein. Makanan anak kucing Whiskas juga mengandungi kolostrum dan DHA, yang penting untuk pertumbuhan mereka.

Patutkah anda asingkan makanan kucing dan air?

Ya, disyorkan untuk meletakkan mangkuk makanan kucing dan mangkuk air mereka di kawasan yang berbeza kerana mereka tidak suka bau atau cebisan makanan terapung di dalam mangkuk air mereka. 

Whiskas brand imagery