Whiskas imagery
Carian Khas

Enter a keyword below to search for articles and products.

Tips Unutk Cara Menggosok Gigi Kucing Dengan Bersih

Kucing yang berumur lebih dari 4 tahun sering terdedah kepada risiko gangguan pergigian dan gingivitis kucing, manakala kucing yang lebih tua biasanya menghadapi risiko penyakit periodontal dan gusi dan masalah gigi yang lain.

Kepentingan Memberus Gigi Kucing Anda

Kucing yang berumur lebih dari 4 tahun sering terdedah kepada risiko gangguan pergigian dan gingivitis kucing, manakala kucing yang lebih tua biasanya menghadapi risiko penyakit periodontal dan gusi dan masalah gigi yang lain. Oleh itu, memberus gigi dengan kerap adalah tugas penting bagi pemilik kucing demi kesihatan pergigian yang baik untuk bayi bulu comel mereka. Selain itu, memberus gigi dengan kerap dapat menyingkirkan pengumpulan mikrob dan tartar yang boleh menyebabkan plak atau kerosakan gigi kucing, gusi pucat pada kucing dan menghilangkan bau busuk dari mulut mereka, memastikan nafas kucing anda sentiasa segar sewaktu anda berinteraksi dengannya.

Masa Terbaik untuk Menggosok Gigi Kucing Anda?

Si Comel dilahirkan dengan gigi susu yang digantikan dengan gigi kekal apabila ia mula tumbuh. Apabila anak kucing mencapai umur 6 bulan, semua gigi susu mereka digantikan dengan gigi kekal, menjadikan usia itu amat sesuai untuk memulakan langkah- langkah penjagaan pergigian kucing yang berbeza. Kebanyakan veterinar dan doktor gigi kucing menasihatkan para pemilik kucing untuk mula memberus gigi si Comel mereka pada usia muda, kerana ia membantu mereka membiasakan diri dengan proses tersebut, dan boleh memudahkan anda memberus gigi untuk gusi kucing yang sihat, mencegah penyakit pergigian dalam kucing sewaktu mereka membesar menjadi dewasa yang mengagumkan.

Seperti manusia, kucing juga harus memberus gigi secara rutin kerana mereka mudah terdedah kepada penyakit periodontal. Selain itu, sebagai pemilik kucing yang bertanggungjawab, memeriksa kesihatan pergigian mereka juga boleh membantu kesihatan jangka masa panjang mereka. Memeriksa nafas berbau, kucing sakit gusi atau gusi pucat pada kucing, gigi yang menguning atau reput, gingivitis pada kucing atau pembentukan lendir pada bahagian gigi yang terdedah boleh menjadi petanda kepada anda untuk mengenal pasti jika kucing anda memerlukan perhatian gigi. Lampiran ini membincangkan petua terbaik tentang kos rawatan pergigian kucing dan helah untuk rutin memberus gigi kucing secara tetap.

Apakah Langkah yang Perlu Saya Ikuti untuk Mengajar Kucing Saya Menerima Pemberusan Gigi?

 • Pemeriksaan Kerap

  Gigi anak kucing anda hendaklah bersih dan bebas daripada mendapan. Selain gigi kucing, gusinya haruslah sihat dengan berwarna merah jambu. Jika anda melihat apa-apa kemerahan di sekitar gigi dan gusi anak kucing anda, berbincanglah dengan doktor haiwan anda kerana kadangkala cebisan makanan dan bakteria boleh menyebabkan plak.

  Biasakan anak kucing anda dengan pemeriksaan gigi sejak kecil lagi supaya ia memudahkan anda pada masa memberus gigi kucing!

 • Membersihkan Gigi Anak Kucing Anda

  Berikut adalah beberapa langkah yang akan membolehkan anda mengajar kucing anda untuk menerima pemberusan gigi dan mengelakkan masalah pembersihan gigi kucing.

 • Untuk membersihkan gigi anak kucing atau kucing anda, anda memerlukan berus gigi kecil dan ubat gigi kucing. Anda boleh membelinya dari kedai- kedai haiwan peliharaan yang lengkap, atau tanyakanlah doktor haiwan anda. Biarkan anak kucing anda menjilat ubat gigi dari berus gigi, supaya ia terbiasa dengan rasanya. Kemudian, gerakkan berus gigi ke gigi belakang di satu sisi secara secepat mungkin, kemudian ke sisi yang lain. Cuba lakukan ini sekurang-kurangnya sekali seminggu.
 • Anda juga boleh menggunakan pendekatan kasih sayang fizikal seperti membelai kepala mereka atau mengusapnya di bawah rahang sebagai insentif tambahan untuk tingkah laku yang baik atau sebagai kepastian baginya sebelum membersihkan gigi kucing. Walaupun bukan semua kucing boleh menerima amalan memberus gigi pada hari pertama, menjadikan ini sebagai amalan biasa yang boleh membantu mereka membesar dengan selesa dan mencegah ulser mulut kucing.
 • Apabila memberus gigi kucing anda, amat penting untuk anda kekal bersabar sepanjang proses untuk mengelakkan dari mereka berasa tertekan. Walaupun memberus gigi kucing tidak memerlukan sebarang peralatan yang rumit, anda disyorkan supaya menggunakan berus lembut yang direka untuk kegunaan kucing, atau swab kapas dan Q-tips untuk penjagaan gigi anak kucing. Pastikan mereka dalam kedudukan yang selesa di permukaan lain stabil sebelum mulai menggosok gigi.
 • Mula memberus gigi  si Manja anda dalam gerakan lembut dan bulat di sepanjang permukaan gigi dan otot-otot gusi untuk menyingkirkan sebarang serpihan, zarah makanan atau pembentukan plak yang mungkin menyebabkan gingivitis pada kucing. Setiap sisi hendaklah disikat dengan lembut sekurang-kurangnya selama 10 saat. Jika anda menggosok gigi kucing anda buat kali pertama, amatlah biasa untuk kucing gusi berdarah ringan, namun ia bukan sesuatu untuk dikhuatiri. Setelah selesai, berikan ganjaran kepada si Manja untuk kelakuan baik dengan pelukan atau snek kucing.

Makanan Istimewa

Memanglah sesuatu idea yang baik untuk memperkenalkan makanan kering yang sesuai ke dalam diet bayi berbulu anda - contohnya, Whiskas® Junior Dry.  Setiap kibble (begitulah yang dipanggil ketulan kecil makanan kering) ialah saiz dan bentuk yang sesuai untuk mulut si Manja anda, dan teksturnya bagus untuk gigi dan gusinya, serta membantu mengelakkan ulser mulut kucing.

Memilih Berus Gigi yang Tepat untuk Kucing Anda

Ia sangatlah penting untuk menggunakan berus gigi kucing yang telah direka khusus untuk memberus gigi kucing. Ini kerana berus gigi untuk manusia cenderung mempunyai bulu yang lebih keras dan tajam yang boleh mencalar atau mengikis tisu gusi lembut kucing anda, menyebabkan ia berdarah atau ulser mulut kucing. Berus gigi dengan bulu yang lebih kasar juga boleh menyebabkan lapisan enamel gigi kucing anda tercabut, menyebabkan hipersensitiviti dan ulser mulut kucing. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memilih berus gigi yang sesuai untuk kucing anda:

 • Pilih berus gigi bebas BPA (Bisphenol-A) untuk penjagaan gigi anak kucing bagi mengelakkan sebarang alahan kimia dan ulser mulut kucing.
 • Berus gigi untuk memberus gigi kucing hendaklah mempunyai reka bentuk bersudut 45 darjah, menjadikan pemberusan gigi kucing berkesan dan mudah.
 • Pilih berus dengan bulu yang lebih lembut pada gusi kucing anda yang sihat.
 • Berus gigi dengan hujung berus berkembar juga boleh membantu dalam menyingkirkan zarah makanan yang degil dan mengelakkan dari perlunya rawatan gingivitis kucing.
 • Anda juga boleh mendapatkan berus gigi yang dipakaikan atas jari yang direka untuk penjagaan gigi anak kucing yang membolehkan lebih kawalan ke atas sudut memberus dan tekanan.

Selain itu, berikut ialah beberapa produk lain untuk pertimbangan anda:

 • Tawaran pergigian yang enak

  Tawaran pergigian yang enak bukan sahaja rasa sedap dan boleh ditawarkan sebagai insentif sebelum memberus gigi kucing, malah ia juga mempunyai faedah seperti mengurangkan karang gigi dan sebagai rawatan untuk gingivitis kucing. Pembentukan karang gigi dan plak pada kucing yang lama boleh menyebabkan gingivitis jika tidak dirawat. Tawaran enak pergigian mengandungi zink oksida dan kalsium karbonat yang memberikannya tekstur rangup untuk menggosok gigi dan menghilangkan radang gusi pada kucing.

 • Berus gigi kucing mesra alam

  Berus gigi kucing mesra alam untuk rakan kucing kami diperbuat daripada gentian buluh terbiodegradasi yang bukan sahaja mendekatkan langkah ke arah kehidupan yang mampan, tetapi juga sihat untuk kegunaan kucing, kerana ia sepenuhnya organik dan bebas daripada bahan-bahan tambahan kimia.

Faedah Menggunakan Ubat Gigi Haiwan Peliharaan untuk Gigi Kucing Anda

Memandangkan berus gigi kucing dan ubat gigi kucing mesra haiwan peliharaan mengandungi agen Calprox, ia cekap dalam mengurangkan pembentukan plak dan karang gigi. Selain itu, ubat gigi untuk kucing juga mengandungi kalium hidroksida dan cetylpyridinium klorida, yang memainkan peranan aktif dalam mencegah kerosakan gigi kucing. Ia kaya dengan kalsium, magnesium, fosfat dan mineral, ubat gigi untuk kucing juga bertanggungjawab untuk menjaga mulut kucing dan mengekalkan enamel yang baik dan gusi kucing yang sihat.

Anda juga boleh mempertimbangkan untuk mendapat bahan tambahan air pergigian untuk kucing yang berkesan dalam mengurangkan karang gigi dan plak atau gusi pucat pada kucing. Bahan tambahan air pergigian mengandungi agen anti-oksidan dan anti-mikrob yang boleh mengurangkan risiko gingivitis dan penyakit gigi dan gusi kucing mikrob yang lain.

Cara Memberus Gigi Kucing Anda dengan Betul: Panduan Berlangkah

Pemilik kucing yang baharu mungkin akan khuatir tentang cara merawat sakit gigi kucing atau cara menggosok gigi kucing kerana mereka takut mencederakan kucing mereka, atau digigit. Walau bagaimanapun, dengan langkah mudah berikut tentang cara memberus gigi kucing, anda boleh dengan mudah memberus gigi kucing anda untuk rawatan gingivitis kucing:

 • Khuatir tentang cara merawat sakit gigi kucing? Kucing sering berasa terdedah apabila tibanya masa untuk memberus gigi. Jadi, adalah idea yang bijak untuk memberus gigi kucing anda apabila mereka tidak berasa gelisah atau tertekan. Memilih persekitaran yang tenang dan senyap boleh membantu kucing anda untuk lebih menerima anda memberus gigi mereka.
 • Mengenai cara merawat sakit gigi kucing, mulakan dengan meletakkan kucing anda dengan selesa di atas permukaan yang boleh didekati dengan mudah, seperti meja atau kaunter. Anda juga boleh cuba meletakkan si bulu anda di atas riba untuk memudahkan anda. Pilih bilik kecil dan tertutup untuk mengelakkan kucing anda daripada melarikan dirinya.
 • Jika anda menggosok gigi kucing anda buat kali pertama, ingat untuk menggunakan Q-tip yang dicelup dalam air tuna dan bukannya menggunakan berus gigi haiwan peliharaan. Memandangkan kucing menikmati rasa tuna, ini membantu dalam mewujudkan perkaitan positif dengan proses memberus.
 • Apabila memberus gigi kucing, setelah kucing anda selesa, pegang kepalanya pada sudut 45 darjah dan tarik bibirnya perlahan-lahan untuk menampakkan giginya.
 • Gosok gigi secara lemah-lembut di sepanjang tisu gusi dengan Q-tip untuk membersihkan sebarang serpihan atau pembentukan plak yang mungkin menyebabkan masalah pergigian kucing pada masa akan datang. Anda juga boleh menggunakan swab kapas untuk menggosok atau lap gusi dan permukaan giginya. Setelah kucing anda selesa dan membenarkan giginya diberus, kos rawatan pergigian kucing dan pendekatan kesihatan pergigian kucing boleh dijimatkan selepas beberapa kali, anda boleh bertukar kepada berus gigi kucing.

Soalan Lazim

Adakah anda sepatutnya menggosok gigi kucing anda?

Ya, kucing yang berumur lebih dari 7 tahun terdedah kepada risiko penyakit periodontal dan mesti mengekalkan kesihatan pergigian yang baik. Selain itu, memberus gigi kucing dengan kerap membantu menyingkirkan plak dan pertumbuhan mikrob, dan mengelakkan kerosakan gigi kucing.

Adakah sekarang sudah terlambat untuk memberus gigi kucing saya?

Tidak akan pernah terlambat untuk menggosok gigi kucing untuk mengekalkan kesihatan pergigian kucing yang baik. Jika anda mengesyaki gingivitis dalam kucing, dengan simptom seperti kucing sakit gusi atau gusi pucat pada kucing, keengganan untuk makan dan minum, atau nafas berbau, ianya amatlah penting untuk melawat doktor gigi kucing.

Adakah saya perlu menggosok gigi kucing saya dengan ubat gigi?

Ubat gigi untuk kucing boleh menjadi sangat bermanfaat dalam mengekalkan kesihatan mulut yang baik pada kucing. Selain daripada mencegah kerosakan gigi, pembentukan plak, dan tindakan mikrob yang menyebabkan jangkitan, ubat gigi kucing juga mengandungi kalsium, fosfat dan mineral untuk menguatkan dan mengekalkan kesihatan pergigian mereka.

Apakah cara untuk membersihkan gigi kucing saya secara semula jadi?

Bahan tambahan pergigian dalam air minuman kucing adalah kaedah semula jadi untuk merawat gingivitis kucing dan ia juga membantu menyingkirkan pertumbuhan mikrob dan pengumpulan karang gigi diantara kucing sakit gusi. Selain itu, anda juga boleh pertimbangkan untuk mendapatkan berus gigi kucing buluh yang mesra alam!

Whiskas brand imagery