Whiskas imagery
Carian Khas

Enter a keyword below to search for articles and products.

Tips untuk Penjagaan Kulit, Mata dan Telinga Kucing

“Asas-asas untuk membantu memantau kesihatan kucing”

Kepentingan Pembersih Telinga Kucing

Walaupun kucing berbulu adalah pedandan yang sangat baik dan lebih suka mengekalkan penampilan megah mereka pada setiap masa, mereka sering terlepas membersihkan ruangan badannya yang rumit, seperti mata, saluran telinga, dan alas kaki, yang boleh mengumpul habuk, minyak badan dan sel kulit mati. Dalam hal ini, memeriksa telinga rakan kecil anda secara berkala boleh membantu anda mengesan pembentukan tahi telinga, atau jangkitan.

Jenis Pembersih Telinga Kucing

 • Pembersih telinga asid salisilik -

  Pembersih telinga kucing yang tersedia di pasaran mengandungi asid salisilik, yang boleh membantu memecahkan pembentukan tahi telinga dan menghilangkan bau busuk juga.

 • Larutan pembersih -

  Larutan dengan kandungan garam juga kerap digunakan untuk membersihkan telinga kucing dan boleh didapati di pasaran.

 • Kain lap basah telinga kucing khusus -

  Lap telinga bebas alkohol yang direka untuk kucing mudah digunakan dan selalunya mengandungi ekstrak aloe yang membantu menenangkan telinga kucing.

Apakah yang diperlukan untuk membersihkan telinga kucing saya?

Jika anda mempunyai kucing yang suka mengembara di luar, anda mungkin mendapati diri anda berfikir apakah cara menghilangkan kurap pada telinga kucing? Pembersihan telinga kucing kucing yang sihat boleh dilakukan dengan mudah di rumah tanpa bantuan pakar, dan di samping membuang sebarang pengumpulan tahi telinga yang berlebihan, ia juga boleh membantu mengesan penyakit telinga pada kucing yang lain seperti bengkak atau hama telinga, yang mungkin memerlukan pemeriksaan pakar. Walau bagaimanapun, sebelum anda mula membersihkan telinga si comel anda, pastikan anda mempunyai pembersih telinga kucing, beberapa kain kasa atau bola kapas, dan tuala di samping anda.

Panduan untuk membersihkan telinga

Untuk memulakan proses pembersihan telinga, pastikan anda duduk dengan selesa dengan kucing anda di atas riba. Membedung kucing anda dengan tuala bukan sahaja boleh membantu mereka berasa selamat, tetapi juga menghalang mereka daripada mencalar anda secara tidak sengaja.

Tarik penutup telinga telinganya secara lembut supaya anda mempunyai pandangan yang tidak terhalang pada saluran telinga. Dengan menitis beberapa titisan pembersih telinga kucing ke dalam saluran telinga seharusnya memberi anda permulaan yang baik untuk proses pembersihan. Pastikan botol diletakkan di atas telinga, kerana memaksa muncung masuk ke dalam telinga boleh menyebabkan kecederaan. Mengurut telinga secara perlahan-lahan, membolehkan larutan pembersih telinga kucing diagihkan sama rata di dalam telinga. Lap saluran telinga dengan kapas lembut atau kain kasa untuk mengeluarkan serpihan dan larutan pembersih telinga kucing yang berlebihan, sebelum memberikan tawaran snek enak untuk kelakuan si manja anda yang baik.

Langkah-Langkah Aplikasi Ubat-Ubatan

Kebanyakan doktor haiwan mengesyorkan ubat transdermal untuk penyakit telinga pada kucing, iaitu aplikasi mudah diserap melalui lapisan kulit. Oleh kerana bahagian penutup telinga kucing tidak mempunyai lapisan bulu, sapuan salap perlahan-lahan di bahagian dalam saluran telinga adalah mencukupi untuk ubat diserap ke dalam kulit. Walau bagaimanapun, pastikan anda tidak menyapu salap jauh di dalam saluran telinga kerana ia boleh menyebabkan kecederaan yang tidak disengajakan dan juga boleh memecahkan gegendang telinga.

Penyakit Mata pada Kucing

 • Punca Pelepasan atau Rembesan Mata Kucing

  Antara jangkitan yang sering dihidapi kucing, penyakit mata yang disebabkan oleh bakteria dan kulat boleh berlaku dengan kerap, dan mungkin memerlukan rawatan penyakit mata kucing segera dan ubat mata kucing untuk mengelakkan sebarang kesan berpanjangan pada mata kucing yang sihat. Jadi, apakah biasanya penyakit mata pada kucing dan bagaimana untuk menyembuhkan sakit mata kucing?

  Konjunktivitis, masalah mata kucing, selalunya disebabkan oleh bakteria, kulat dan virus. Pendedahan kepada virus seperti herpesvirus kucing, calicivirus kucing dan rhinotracheitis virus kucing (FVR) juga boleh menyebabkan keradangan mata kucing yang sihat dan mesti dirawat dengan ubat mata kucing. Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui penyakit mata pada kucing yang biasa dialaminya dan bagaimana untuk menyembuhkan sakit mata kucing.

Jenis penyakit mata kucing

 • Masalah mata

  Penyakit mata pada kucing juga boleh disebabkan oleh kerosakan fizikal, seperti luka akibat pergaduhan dan gigitan serangga serta kesihatan mata kucing yang lemah. Jika kucing anda mengalami luka yang boleh diperhatikan di sekeliling mata, sebaiknya berjumpa doktor haiwan untuk mencadangkan ubat sakit mata kucing tradisional.

 • Jangkitan saluran pernafasan bahagian atas kucing

  Jangkitan pernafasan atas kucing (URI) ialah isu kesihatan biasa yang dihadapi oleh kucing, dan biasanya disebabkan oleh tindakan virus, dan biasanya boleh disembuhkan dengan menggunakan ubat sakit mata kucing tradisional.

 • Konjunktivitis (pinkeye)

  Konjunctivitis adalah penyakit mata yang sering dialami oleh kucing. Bahan perengsa seperti debunga, rumpai dan habuk boleh menyebabkan konjunktivitis yang boleh memburukkan kesihatan mata kucing, dan juga berjangkit, jadi adalah penting untuk berunding dengan doktor haiwan untuk mendapatkan ubat mata kucing terbaik atau ubat sakit mata kucing tradisional yang boleh disediakan di rumah.

 • Gangguan kornea

  Gangguan kornea, seperti degenerasi sebahagian kornea yang menyebabkan sebahagian kornea menjadi gelap dan mati juga merupakan masalah kesihatan mata kucing yang ketara yang memerlukan campur tangan profesional dan bukannya ubat sakit mata kucing tradisional.

 • Mata berair (epifora)

  Halangan pada saluran hidung kucing juga boleh menyebabkan epifora, yang menyebabkan limpahan air mata kronik. Walaupun epifora tidak berbahaya tanpa menyebabkan sakit mata kucing, ia boleh mengakibatkan perubahan warna yang boleh diperhatikan di sekeliling mata.

 • Uveitis

  Uveitis kucing adalah keadaan yang menyebabkan keradangan sakit mata kucing pada tunik vaskular mata dan boleh menjejaskan iris, koroid dan badan ciliary mata. Kucing dengan uveitis boleh menunjukkan simptom seperti kerap berkedip atau mengais bola mata.

 • Mata kering (keratoconjunctivitis sicca)

  Kelenjar lakrimal yang terdapat di sekeliling mata kucing bertanggungjawab untuk menghasilkan lapisan nipis air mata yang bercampur dengan lendir, lembapan, dan minyak yang menghalang sebarang zarah asing memasuki mata, serta mengekalkannya lembap. Sindrom mata kering sebahagian atau sepenuhnya menjejaskan pengeluaran kelenjar lakrimal, mengakibatkan kegatalan pada mata.

Rawatan untuk Penyakit Mata Kucing

Tertanya-tanya bagaimana untuk menyembuhkan sakit mata kucing? Walaupun penyakit mata kucing boleh menjadi agak tidak selesa, kebanyakannya mudah dirawat dengan ubat-ubatan tanpa preskripsi serta ubatan rumah seperti ubat sakit mata kucing tradisional. Walau bagaimanapun, rawatan penyakit mata kucing dan penjagaan mata anak kucing juga boleh berbeza-beza, seperti:

 • Ubat mata kucing yang mudah terdapat di pasaran, salap penjagaan mata anak kucing, cecair dan dekongestan boleh memberi manfaat terutamanya untuk jangkitan saluran pernafasan bahagian atas kucing dan sakit mata kucing yang lain.
 • Memandangkan konjunktivitis biasanya disebabkan oleh bahan yang boleh merengsakan mata, menyebabkan sakit mata kucing, salap steroid boleh menjadi sangat berkesan untuk rawatan penyakit mata kucing. Konjunktivitis yang disebabkan oleh tindakan bakteria mungkin memerlukan ubat antibiotik dan ubat mata kucing lain yang khusus untuk kelegaan segera.

Penjagaan Kulit Kucing

 • Jenis-jenis lapisan bulu atau kot kucing?

Sebelum kita mengetahui lebih lanjut tentang bulu kucing, penyakit-penyakit kulit pada kucing dan rutin penjagaan kulit mereka, anda perlu mengetahui tentang pelbagai jenis kot bulu dalam kucing.

 • Tanpa Rambut - Kucing Sphynx terkenal oleh kerana kelihatan tidak berbulu, tetapi ia mempunyai kulit anjal yang dilitupi lapisan bulu yang sangat halus.
 • Bulu licin - Kucing, seperti pelbagai baka oriental boleh mempunyai bulu licin yang dicirikan oleh bulu bawah yang lebih pendek dan jarang.
 • Bulu kerinting - Kucing Rex selalunya mempunyai bulu kerinting yang terkenal dengan keguguran minimum.
 • Kot berbulu pendek - Baka kucing berbulu pendek diketahui mempunyai bulu biasa, terdiri daripada kot luar dan lapisan dalam bulu yang lebih lembut untuk penebat tambahan.
 • Kot berbulu panjang - Kucing Parsi, kucing Hutan Norway dan kucing Maine Coon terkenal dengan cir-ciri berbulu panjang mewah yang kelihatan megah, tetapi juga cenderung kepada kekusutan.

Bagaimanakah pemakanan mempengaruhi penampilan kot dan kulit kucing?

Pemakanan adalah salah satu faktor penentu dalam penjagaan kulit kucing. Kucing adalah karnivor, dan kebanyakan diet harian mereka terdiri daripada protein dan lemak haiwan, dimana kedua-duanya memainkan peranan penting dalam penjagaan kulit kucing dan mengelakkan sebarang penyakit kulit pada kucing. Kekurangan protein boleh mengakibatkan beberapa penyakit kulit pada kucing disertai dengan keguguran yang berlebihan dan bulu kucing menjadi kering dan rapuh.

Tambahan pula, asid lemak yang terdapat dalam diet kucing adalah penting untuk mengekalkan kot rambut yang baik dan berperanan dalam memastikan kulit kucing anjal dan lembap. Mineral penting, seperti tembaga dan zink juga mesti ada dalam diet kucing untuk mengelakkan perubahan warna pigmen pada kot rambut, rambut kering, rambut gugur dalam tompok, ulser kulit dan kulit merekah.

Makanan kucing Whiskas kaya dengan nutrien yang diperlukan agar si Manja senang dan bulunya bersinar untuk memastikan si manja anda gembira dan bulu mereka bersinar dengan sihat.

Berapa kerap saya perlu memandikan kucing saya?

Memandangkan kebanyakan kucing mendandan diri mereka dengan teliti dan berkongsi keengganan terhadap air, penjagaan kulit kucing tidak memerlukan mandian yang kerap. Walau bagaimanapun, anda boleh memandikan kucing anda menggunakan syampu yang direka untuk bulu kucing setiap bulan untuk memastikan kesihatan kulit kucing yang baik, dan menghilangkan bulu kusut dan tersimpul, minyak badan yang berlebihan dan sel kulit mati serta masalah kulit kucing yang lain.

Soalan Lazim

 

Bagaimana anda menjaga kulit kucing?

Walaupun kucing mampu menjaga dirinya dengan sangat baik, penjagaan kulit kucing yang betul, seperti memberus bulu mereka dengan kerap dan memandikannya setiap bulan juga penting untuk menghilangkan bulu, kotoran, dan sel kulit mati yang longgar dan kusut untuk mengelakkan sebarang masalah kulit kucing.

Bagaimanakah saya boleh merawat kulit kucing saya secara semula jadi?

Memandikan kucing anda menggunakan syampu kucing adalah pilihan yang baik untuk penjagaan kulit kucing. Tetapi jika anda lebih suka pilihan yang lebih semula jadi, menyemburkan air yang dimasukkan lemon ke atas bulu rambut mereka juga dapat membantu dalam memastikan bulu bersih dan menghilangkan kutu dan masalah kulit kucing yang lain.

Apakah yang boleh saya gunakan untuk membersihkan telinga kucing saya di rumah?

Jika anda membersihkan telinga kucing anda di rumah, anda memerlukan tuala, pembersih telinga kucing, beberapa bebola kapas lembut atau kain kasa, dan tisu pembersih telinga kucing. Pastikan anda menggunakan pembersih yang direka khusus untuk kegunaan kucing supaya kucing anda tidak mengalami sebarang ketidakselesaan atau masalah kulit kucing.

Patutkah saya mencuci telinga kucing saya?

Adalah tidak bijak untuk mencuci telinga kucing dengan air, kerana ia boleh menyumbat saluran telinga mereka atau merosakkan gegendang telinga. Sebaliknya, jadualkan sesi pembersihan telinga kucing yang ditetapkan dan bersihkan gegendang telinga dengan lembut menggunakan pembersih telinga kucing dan bebola kapas lembut.

pakah yang boleh saya gunakan untuk membersihkan mata anak kucing saya?

Melainkan si manja berbulu anda mengalami masalah mata yang tulen, anda mungkin tidak memerlukan ubat penjagaan mata anak kucing untuk membersihkan mata kucing anda. Air bersih dan ubat titis mata boleh digunakan untuk memastikan kesihatan mata kucing yang teratur dan optimum.

Tidak menjadi masalah untuk membersihkan mata anak kucing?

Bergantung pada masalah mata yang mungkin dihadapi oleh kucing anda, penjagaan mata anak kucing yang betul seperti membersihkan mata boleh membantu melegakan ketidakselesaan dan mengelakkan kerosakan yang berpanjangan. Anda juga boleh mempertimbangkan perundingan dengan doktor haiwan anda untuk lebih banyak pilihan rawatan penyakit mata kucing.

Whiskas brand imagery