Whiskas imagery
Carian Khas

Enter a keyword below to search for articles and products.

Penyakit Kulit Kucing: Gejala dan Rawatannya

Sudah tentu tiada siapa yang tidak suka bermain dengan kucing mereka? Oleh itu, penyakit kulit kucing tidak boleh menjadi sebab yang menghalang anda daripada memberi rakan berbulu anda segala pelukan dan belaian yang diingininya. Bergantung kepada baka mereka, kucing boleh dibezakan berdasarkan kulit dan bulu mereka.

Kebanyakan kucing mempunyai kot bulu yang sederhana sehingga panjang dan ia mempunyai beberapa fungsi yang penting. Ia bukan hanya untuk rakan berbulu anda kelihatan comel, tetapi kulit kucing anda juga memainkan peranan penting dalam mengekalkan aktiviti harian, kesihatan dan gaya hidup mereka. Oleh kerana kulit adalah penting untuk kesejahteraan kucing anda, ia haruslah menjadi satu kewajipan untuk memastikan kucing anda bebas daripada sebarang penyakit dermatologi.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang penyakit-penyakit kulit kucing secara umum, cara mengenal pastinya dan memastikan si Manja anda mendapat rawatan kulit kucing yang sewajarnya.

Masalah kulit pada kucing

Berikut adalah beberapa jenis penyakit kulit kucing umum yang perlu diberi perhatian:

 • Jerawat:

  Jerawat adalah salah satu masalah kulit kucing yang paling biasa yang disebabkan oleh pertumbuhan bakteria. Jerawat pada kucing biasanya dicirikan oleh noda dan bintik hitam yang muncul di bawah bibir dan dagu.

 • Kudis:

  Kucing sering terdedah kepada penyakit kulit kucing seperti kudis, yang kebanyakannya disebabkan oleh hama. Jika ia tidak cukup selesa, menggaru yang berlebihan boleh memburukkan lagi keadaan, menyebabkan kulit berkerak dan kemerahan.

 • Hama telinga:

  Hama telinga adalah penyakit kulit kucing yang umum Walaupun hama telinga sering ditemui pada kucing dari semua peringkat umur, kucing yang lebih muda, terutamanya anak kucing, sering terdedah kepada penyakit kulit kucing yang disebabkan oleh hama telinga.

 • Alahan persekitaran:

  Alahan persekitaran adalah antara punca penyakit kulit kucing yang paling biasa. Kucing biasanya akan bersentuhan dengan pelbagai barangan harian. Ini boleh menyebabkan sakit dan ketidakselesaan kulit kucing.

 • Alahan makanan:

  Alahan makanan adalah sebab umum di sebalik masalah kulit kucing. Jangkitan dan alahan pada kucing yang dicetuskan oleh makanan dan gangguan makan selalunya dicirikan oleh kerengsaan di sekitar kepala, leher dan belakang.

 • Abses:

  Abses ialah masalah kulit yang biasa ditemui pada kucing luar, serta kucing rumah yang dibenarkan keluar. Abses biasanya disebabkan oleh kecederaan fizikal, serta gigitan dan calar daripada haiwan dan kucing lain.

Tanda-tanda umum masalah kulit kucing

Terdapat beberapa sebab kucing anda mempunyai penyakit kulit, masing-masing dicirikan oleh gejala individu. Namun begitu, di bawah adalah tanda-tanda umum masalah kulit kucing yang boleh membantu anda mengenal pasti dan mendapatkan rakan bulu anda rawatan kurap yang sesuai:

 • Rambut gugur

  Keguguran rambut yang berlebihan adalah tanda paling jelas masalah kulit pada kucing. Perhatikan tompok botak yang semakin besar pada rakan kucing anda yang mengembangkan tompok botak, dan rujuklah kepada pakar-pakar perubatan yang sesuai jika perlu.

 • Kulit gatal

  Gatal-gatal pada kulit kucing, di samping keguguran rambut, adalah tanda umum penyakit kulit kucing. Kulit gatal, disertai dengan keradangan, boleh menjadi punca ketidakselesaan untuk kucing anda. Ianya boleh menyebabkan dandanan yang berlebihan oleh kucing itu sendiri atau menyebabkan perubahan dalam tingkah laku mereka.

 • Kudis 

  Kudis dan kerak boleh menandakan keadaan kulit kucing yang serius dan memerlukan rawatan perubatan segera. Luka terbuka akibat kudis dan kerak berisiko dicemari bakteria dan mesti dirawat segera untuk mengelakkan sebarang masalah kesihatan yang lebiih parah.

 • Kelemumur 

  Penyakit kulit kucing boleh menyebabkan kulit kehilangan lembapan dan keanjalan, menjadikannya kering dan menggelupas. Kulit kucing yang menggelupas boleh mempunyai kelemumur sebagai tanda masalah kulit. Walaupun kelemumur adalah perkara biasa, ia boleh meresap jauh nutrien penting daripada kulit munchkin berharga anda, dan mesti dirawat tanpa berlengah-lengah.

 • Jangkitan Telinga

  Isu kulit pada kucing, jika dibiarkan tanpa rawatan penyakit kulit kucing atau rawatan kurap kucing, boleh menyebabkan pengumpulan serpihan, sel kulit mati dan bakteria. Ini pula menyebabkan jangkitan telinga yang lebih parah. Kucing yang mengalami jangkitan telinga selalunya cenderung menggaru dan mencakar telinga secara melampau, yang boleh mengakibatkan kerosakan serius pada saluran telinga mereka. Seterusnya ini membawa kepada kecederaan berpanjangan dan juga kehilangan pendengaran.

  Selain itu, ruam, kulit mengelupas dan kering, ketumbuhan kulit dan benjolan adalah tanda-tanda masalah kulit yang ketara pada kucing.

Selain itu, ruam, kulit mengelupas dan kering, kulit kutil dan benjolan adalah tanda-tanda masalah kulit yang ketara pada kucing.

Merawat masalah kulit

Jika kucing anda mempunyai penyakit kulit, berikut adalah beberapa rawatan dari rumah untuk menyembuhkannya dengan mudah:

 • Mandian teh

  Mandian teh telah terbukti berkesan terhadap masalah kulit kucing, dan diketahui dapat mengurangkan kerengsaan dan kegatalan kulit. Rakan kucing anda juga boleh menikmati mandian santai yang menyenangkan menggunakan chamomile, calendula dan teh hijau, yang terkenal dengan sifat menenangkannya. Ia juga membantu dalam menyembuhkan beberapa jenis masalah kulit pada kucing.

 • Cuka epal dan semburan air

  Kucing yang mengalami kulit mengelupas dan gatal boleh ditenangkan dengan semburan larutan yang mengandungi cuka sari apel dan air. Ia juga membantu dengan alahan kulit pada kucing dan ruam.

 • Minyak kelapa

  Minyak kelapa adalah rawatan rumah yang popular untuk masalah kulit pada kucing kerana mengandungi kandungan antibakteria dan antikulat yang tinggi. Ia boleh melegakan jangkitan kulat kucing, alahan dan gigitan serangga.

  Walau bagaimanapun, keadaan kulit kucing yang serius mungkin memerlukan penjagaan pakar dan rawatan keadaan kulit kucing melalui antibiotik, ubat topikal, salap, dan banyak lagi.

Bagaimana produk Whiskas membantu mencegah penyakit kulit kucing

Produk Whiskas sebagai rawatan penyakit kulit kucing telah menjadi popular di kalangan ibu bapa kucing kerana kandungan antibakteria dan antikulat yang tinggi. Ia dapat menangani jangkitan kulit kucing dengan meningkatkan sistem imun rakan berbulu anda, menjadikan mereka lebih tahan kepada jangkitan kulat kucing, tetapi juga hampir semua masalah kesihatan yang lain.

Produk makanan kucing Whiskas penuh dengan komponen protein yang boleh dihadam sebagai rawatan penyakit kulit kucing. Ia membantu anak bulu kecil anda membesar dan menyingkirkan sebarang bakteria penyebab penyakit. Ia juga padat dengan kalsium, fosforus, antioksidan dan vitamin penting lain untuk rawatan parasit kulit kucing untuk memastikan kucing anda mempunyai kehidupan yang sihat dan kekal dalam keadaan baik.

Whiskas 1+ telah direka khusus untuk kucing dewasa untuk memberi mereka segala tenaga untuk menjalani kehidupan pengembaraan dan keseronokan. Makanan basah Whiskas memberi mereka semua nutrien penting dan memastikan mereka terhidrat. Ini memastikan kulit mereka sihat dan bebas daripada ruam, keguguran rambut, kulit kering pada bahagian belakang kucing dan penyakit kulit kucing yang lain.

Soalan Lazim

Bolehkah kudis pada kucing diubati?

Ya, kudis pada kucing boleh dirawat melalui ubat topikal dan rawatan kawalan kutu. Ubat topikal untuk merawat kudis boleh digunakan melalui suntikan, syampu, atau celupan. Di samping itu, doktor haiwan anda juga boleh mencadangkan langkah untuk menyingkirkan hama yang menyebabkan kudis, serta antibiotik dan anti-radang untuk merawat keadaan kulit.

Mengapakah kulit kucing saya kering dan mengelupas?

Ciri-ciri kekeringan dan pengelupasan kulit kucing disebabkan oleh beberapa unsur termasuk alahan makanan, alahan alam sekitar dan juga serangan kulat. Walau bagaimanapun, anda boleh merawat kucing anda dengan menambahkan lebih banyak Omega-3, Zink dan asid lemak dalam diet mereka. Rawatan rumah seperti cuka sari apel dan semburan air juga membantu dalam merawat kulit kering dan mengelupas.

Mengapa kucing saya mempunyai kudis tetapi tiada kutu?

Kudis dalam kucing tidak selalunya akibat serangan hama atau kutu. Kudis boleh disebabkan oleh beberapa faktor lain termasuk alahan persekitaran, serpihan kotoran dan juga akibat kecederaan melalui pergaduhan dengan haiwan lain. Krim steroid topikal biasanya membantu dalam merawat kudis dan mengurangkan kegatalan dan ketidakselesaan.

Bolehkah kudis kucing sembuh sendiri?

Kudis disebabkan oleh hama dan kutu yang hidup pada kulit kawan berbulu anda. Selagi langkah-langkah yang sesuai tidak diambil untuk menyingkirkan hama, kudis tidak boleh sembuh dengan sendirinya. Sebaik sahaja hama telah dibunuh dan dikeluarkan dari badan kucing anda, ubat-ubatan topikal dan salap boleh memberi manfaat dalam merawat kudis dengan lebih cepat.

Berapa lamakah masa yang diambil untuk kucing sembuh daripada penyakit kulit?

Masa yang diambil oleh kucing untuk sembuh daripada penyakit kulit kucing selalunya dipengaruhi oleh umur, gaya hidup dan keparahan penyakit mereka. Biasanya, kucing boleh pulih daripada kebanyakan penyakit kulit dalam tempoh 8 hingga 10 minggu. Selepas itu tanda-tanda alahan juga akan hilang. Walau bagaimanapun, jika anda mengesyaki kucing anda mempunyai penyakit kulit, lebih baik anda membawanya ke doktor haiwan daripada menunggu untuk mereka sembuh secara sendiri.

Whiskas brand imagery