Whiskas imagery
Carian Khas

Enter a keyword below to search for articles and products.

Jenis Penyakit Kulit Kucing dan Masalah Kulit Kucing

Siapa yang tidak suka bermain dengan kucing mereka?

Siapa yang tidak suka bermain dengan kucing mereka? Namun, penyakit kulit kucing tidak boleh menjadi sebab yang menghalang anda daripada membelai mereka dan memberikan pelukan kepada kucing kesayangan anda 

Seperti mana-mana makhluk lain yang wujud di muka bumi, kulit adalah organ terbesar dalam kucing dan mempunyai beberapa tujuan penting. Walau bagaimanapun, jika anda melihat makhluk comel berbulu anda menggaru dan menggigit dirinya secara berterusan, ini mungkin menunjukkan bahawa mereka berada dalam keadaan yang tidak selesa.

Bergantung kepada baka mereka, kucing boleh dibezakan berdasarkan kulit dan bulu mereka. Kebanyakan bulu kucing memilik panjang yang berbeza, mempunyai beberapa tujuan penting. Ia bukan sahaja menjadikan kucing kesayangan anda kelihatan comel, tetapi kulit kucing anda juga memainkan peranan penting dalam mengekalkan aktiviti harian, kesihatan dan gaya hidup mereka.

Terutamanya, lapisan kulit melindungi kucing anda daripada kerosakan daripada kebanyakan agen luar seperti kotoran dan bahan kimia. Tambahan pula, ia memainkan peranan penting dalam mengekalkan mereka daripada persekitaran yang sukar seperti haba dan cuaca sejuk dengan mengawal suhu badan mereka melalui proses termoregulasi. Selain itu, kulit kucing adalah bahagian penting dalam sistem imun mereka, menjauhkan penyakit yang berpotensi seperti jangkitan dan tindakan bakteria.

Kulit kucing juga bertindak sebagai rezab simpanan nutrien termasuk protein (sebenarnya, bulu yang terdapat pada kulit kucing menyumbang hampir 30% daripada penggunaan protein harian mereka), serat kolagen, enzim dan asid amino. Oleh itu, betapa pentingnya kulit untuk kesejahteraan kucing anda, ia juga penting untuk memastikan kucing anda bebas daripada sebarang penyakit dermatologi.

Tindak balas parasit adalah salah satu penyebab kesakitan yang paling lazim pada kulit kucing dan ketidakselesaan pada kulit, yang selalunya dalam bentuk yang serius, membawa kepada keguguran bulu dan keadaan-keadaan yang lain. Kutu juga merupakan penyebab biasa di sebalik sakit kulit yang dihidapi kucing. Kutu adalah parasit kecil yang sering melekat pada kulit kucing, menyebabkan ketidakselesaan dan kegatalan.

Selain itu, keadaan kulit juga boleh berpunca daripada kecederaan, kekotoran, dan penyakit kucing lain. Jika kucing anda telah digigit oleh haiwan lain, eloklah dapatkan pemeriksaan doktor haiwan. Jika dibiarkan, gigitan boleh membawa kepada keadaan kulit, yang boleh menjadi lebih teruk dari masa ke masa, membawa kepada keguguran bulu, kemerosotan kesihatan, dan kebimbangan dermatologi yang ketara.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang jenis penyakit kulit kucing yang biasa, cara mengenal pastinya dan memastikan kucing kesayangan anda mendapat rawatan penjagaan kesihatan yang sepatutnya.

Masalah kulit pada kucing

 • Jerawat:

  Jerawat adalah keadaan kulit biasa pada kucing, biasanya disebabkan oleh pertumbuhan bakteria, serta peningkatan pengeluaran keratin (protein yang terdapat dalam kulit), yang boleh menyekat folikel rambut. Jerawat pada kucing biasanya dicirikan oleh jerawat dan bintik hitam yang muncul di bawah bibir dan dagu. Jerawat pada kucing boleh menyebabkan mereka menggaru kawasan yang dijangkiti untuk membantu dengan sakit kulit kucing. Jerawat pada kucing boleh dirawat dengan syampu berubat, salap dan tekanan hangat. Selain itu, Omega-3 boleh digunakan dengan berkesan untuk meningkatkan kesihatan kulit dan memerangi jerawat. Antibiotik topikal yang tersedia sebagai krim dan gel juga boleh digunakan untuk membantu mengurangkan bengkak dan keradangan.

 • Kudis:

  Kucing selalunya terdedah kepada penyakit kulit kucing seperti kudis, yang kebanyakannya disebabkan oleh hama. Hama yang masuk ke dalam kulit kucing boleh menjangkiti kulit, menyebabkan keradangan, bengkak dan keguguran bulu. Jika kucing anda berasa tidak cukup selesa, menggaru dengan berlebihan boleh memburukkan lagi keadaan, menyebabkan kudis dan kemerahan. Jika kucing anda dilihat sentiasa menggaru dirinya, anda disarankan untuk merancang lawatan ke doktor haiwan untuk mendapatkan diagnosis kucing kesayangan anda, kerana hama biasanya tidak kelihatan melainkan dilihat melalui mikroskop. Kudis pada kucing, bagaimanapun, mudah dirawat melalui ubat-ubatan topikal dan rawatan kawalan kutu. Di samping itu, adalah lebih baik mendapatkan tempat tidur baru yang segar dan jauhkan daripada haiwan peliharaan lain jika ia telah didiagnosis dengan kudis.

 • Hama telinga:

  Hama telinga adalah penyakit kulit kucing yang biasa. Walaupun hama telinga sering ditemui pada kucing dari semua peringkat umur, kucing yang lebih muda, terutamanya anak kucing, sering terdedah kepada keadaan kulit yang disebabkan oleh hama telinga. Jika terdedah kepada hama telinga, kucing kesayangan anda akan cenderung menggaru dan menjilat kawasan yang terjejas untuk melegakan kegatalan dan ketidakselesaan. Walau bagaimanapun, menggaru dengan berlebihan pada kawasan yang sensitif seperti telinga boleh menyebabkan kerosakan yang berpanjangan, jadi adalah penting untuk memastikan kucing anda dirawat dengan betul untuk hama telinga jika anda mengesyaki masalah tersebut timbul. Rawatan topikal seperti moxidectin sistemik, ivermectin dan selamectin juga telah menunjukkan keberkesanan terhadap hama telinga. Hama telinga juga boleh menyebabkan keradangan di telinga, selalunya membawa kepada jangkitan kuman. Doktor haiwan boleh mengesyorkan pembersihkan telinga kucing anda dengan penyelesaian pembersihan yang sesuai untuk membantu keadaan ini.

 • Ticks:

  Tick adalah masalah kulit yang serius untuk kucing, dan juga boleh disebabkan oleh kutu. Melainkan dirawat dengan sewajarnya, tick boleh menjadi teruk dari masa ke masa, membawa kepada penyakit Lyme dan babesiosis. Tick kucing adalah parasit penghisap darah yang sering ditemui pada kucing luar. Jika kucing anda mempunyai kecenderungan untuk keluar mengembara di luar rumah, adalah penting untuk memerhatikan tick pada bulunya. Nasib baik tick kucing mudah dikesan kerana saiznya yang lebih besar. Anda boleh dengan mudah memeriksa kutu pada kucing anda dengan menyisir bulunya dengan tangan anda. Tick boleh dirasai sebagai benjolan kecil pada bulu kucing anda. Tick pada kucing boleh dikaitkan sebagai masalah kesihatan yang membimbangkan, jadi berikan kucing anda langkah pencegahan yang sesuai akan memastikan mereka berpeluang melawan tick. Rawatan pencegahan kutu biasanya diberikan melalui bulu oleh doktor haiwan.

 • Alahan persekitaran:

  Alahan persekitaran adalah antara punca paling biasa untuk penyakit kulit kucing. Kucing biasanya sensitif untuk bersentuhan dengan beberapa barangan harian, yang boleh menyebabkan sakit dan ketidakselesaan kulit kucing. Ejen alam sekitar yang mungkin terdedah kepada kucing anda termasuk bahan kimia tertentu yang digunakan dalam isi rumah, debunga, rumput, habuk, atau makanan. Alahan alam sekitar boleh menyebabkan kucing anda mendandan dirinya tanpa henti untuk menyingkirkan sebarang zarah asing atau membantu dengan kesakitan kulit yang dialami kucing. Walaupun memandikan kucing anda boleh berkesan dalam menghilangkan kotoran am dan kotoran degil, pemerhatian terhadap tanda-tanda ketidakselesaan kucing anda untuk boleh membantu dalam mengenal pasti sebarang keadaan kulit yang mengganggu mereka.

 • Alopecia yang disebabkan oleh tekanan:

  Alopecia yang disebabkan oleh tekanan ialah kejadian yang disebabkan oleh perubahan mendadak dalam corak tingkah laku kucing kesayangan anda, selalunya menunjukkan tekanan emosi atau fisiologi di dalamnya. Kucing adalah makhluk yang memiliki sifat ingin tahu, tetapi perubahan mendadak pada persekitaran terdekatnya boleh menyebabkan mereka mengalami tekanan yang ketara. Alopecia yang disebabkan oleh tekanan dalam kucing boleh mengakibatkan penyusutan berlebihan, atau penipisan bulu di perut dan belakang akibat dandanan yang berlebihan. Anda boleh merancang lawatan ke doktor haiwan anda untuk memeriksa kucing anda, serta membincangkan penyelesaian yang sesuai. Biasanya, catnip dan pheromone berkesan dalam melegakan tekanan dan kebimbangan, dan mengambil langkah berjaga-jaga yang perlu terhadap tekanan persekitaran yang boleh membantu merawat keguguran bulu.

 • Alahan makanan:

  Alahan makanan adalah sebab biasa di sebalik masalah kulit kucing. Jangkitan dan alahan pada kucing yang dicetuskan oleh makanan dan gangguan makan selalunya dicirikan oleh keradangan di sekitar kepala, leher dan belakang. Masalah kulit pada kucing yang timbul daripada alahan makanan boleh dikaitkan dengan protein dan karbohidrat tertentu yang terdapat dalam diet kucing. Kucing memerlukan protein diet khusus untuk meneruskan gaya hidup biasa mereka. Untuk merawat kucing anda yang mengalami penyakit kulit kucing yang disebabkan oleh alahan makanan, adalah penting untuk mengenal pasti komponen yang mencetuskan sebarang alahan makanan pada kucing anda, dan secara beransur-ansur menyingkirkan ia daripada diet biasa kucing.

 • Bengkak bernanah:

  Bengkak bernanah ialah masalah kulit yang biasa ditemui pada kucing luar, serta kucing rumah yang dibenarkan melawat di luar rumah. Bengkak bernanah biasanya disebabkan oleh kecederaan fizikal, serta gigitan dan luka daripada haiwan dan kucing lain. Kucing yang belum dimandulkan terdedah kepada kecederaan sedemikian, yang boleh menyebabkan ketidakselesaan dan kegatalan yang ketara. Tambahan pula, bengkak bernanah yang disebabkan oleh kecederaan meninggalkan luka terbuka di mana bakteria boleh masuk, menyebabkan penyakit dan masalah kesihatan lain. Luka terbuka juga boleh dijangkiti oleh tindakan bakteria, membentuk luka yang dipenuhi nanah yang memerlukan rawatan perubatan segera. Untuk merawat kucing yang mengalami bengkak bernanah, adalah penting untuk mendapatkan penjagaan profesional daripada doktor haiwan dan mengikuti protokol penjagaan kesihatan dan ubat-ubatan.

 • Jangkitan kulat:

  Kucing kesayangan anda juga terdedah kepada tindakan kulat, yang mungkin memerlukan bantuan profesional. Jangkitan kulat sangat menular dan boleh merebak kepada manusia dan haiwan lain, jadi adalah penting untuk memastikan langkah berjaga-jaga yang sesuai sebelum merawat kucing yang didiagnosis dengan jangkitan kulat. Jangkitan kulat pada kucing biasanya dikenal pasti melalui timbulan bulatan merah yang boleh menebal dan membentuk kerak. Jangkitan kulat disertai dengan penyusutan yang berlebihan dari kawasan yang terlibat, jadi adalah penting untuk membersihkan dan menggantikan tempat tidur kucing anda untuk mengelakkan spora acuan daripada merebak. Jangkitan kulat paling baik dirawat oleh profesional, minta nasihat doktor haiwan anda jika anda mengesyaki jangkitan kulat pada kucing anda.

 • Dermatosis endokrin:

  Dermatosis Endokrin adalah keadaan kulit pada kucing yang disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon. Kucing yang mengalami dermatosis endokrin selalunya menunjukkan simptom seperti bulu kering, peningkatan keguguran bulu, gatal-gatal dan kelemumur. Keadaan kulit ini mungkin sukar dikesan, dan mungkin memerlukan doktor haiwan anda menjalankan beberapa ujian untuk mendapatkan diagnosis akhir. Ketidakseimbangan hormon yang menyebabkan dermatosis endokrin pada kucing boleh dirawat dengan memandulkan atau mensterilkan kucing, serta menggunakan ubat topikal dan syampu preskripsi.

Tanda-tanda am masalah kulit kucing

Terdapat beberapa sebab kucing anda mempunyai penyakit kulit, setiap satu bercirikan gejala-gejala tertentu. Namun begitu, di bawah adalah tanda-tanda am masalah kulit pada kucing yang boleh membantu anda mengenal pasti dan mendapatkan kucing kesayangan anda rawatan yang sesuai:

 • Keguguran rambut

   keguguran rambut yang berlebihan adalah tanda-tanda masalah kulit yang paling ketara pada kucing. Rujuk penyedia penjagaan kesihatan jika perlu sekiranya kucing kesayangan anda mengalami rambut botak.

 • Kulit gatal

  kulit gatal dan keguguran bulu, adalah tanda biasa penyakit kulit kucing. Kulit gatal, disertai dengan keradangan, boleh menjadi punca ketidakselesaan pada kucing anda yang berpotensi membawa kepada dandanan yang berlebihan untuk mengelakkan sakit kulit yang dihadapi kucing atau perubahan dalam corak tingkah laku mereka.

 • Kudis 

  luka dan kudis boleh menunjukkan keadaan kulit yang serius yang memerlukan rawatan perubatan dengan segera. Luka terbuka akibat kudis dan kudis berisiko dicemari bakteria dan mesti dirawat segera untuk mengelakkan sebarang masalah kesihatan selanjutnya.

Selain itu, ruam, kulit mengelupas dan kering, kulit kutil dan benjolan adalah tanda-tanda masalah kulit yang ketara pada kucing.

Merawat masalah kulit

Jika kucing anda mempunyai penyakit kulit, berikut adalah beberapa perubatan di rumah untuk merawatnya dengan mudah:

 • Mandian teh

  mandi teh telah terbukti berkesan terhadap masalah kulit kucing, dan diketahui dapat meredakan keradangan dan kegatalan kulit. Kucing kesayangan anda juga boleh menikmati mandian santai yang menyenangkan daripada chamomile, calendula dan teh hijau, yang terkenal dengan ciri-ciri yang melegakan. Ia juga membantu dalam menyembuhkan beberapa jenis penyakit kulit kucing.

 • Cuka sari epal dan semburan air

  kucing yang mengalami kulit mengelupas dan gatal boleh ditenangkan dengan semburan menyeluruh menggunakan larutan yang mengandungi cuka sari epal dan air. Ia juga berkesan dengan alahan kulit dan ruam.

 • Minyak kelapa

  minyak kelapa adalah perubatan di rumah yang popular untuk masalah kulit pada kucing kerana kandungan anti bakteria dan anti kulat yang tinggi. Ia boleh melegakan kesan jangkitan, alahan dan gigitan serangga.

Walau bagaimanapun, keadaan kulit yang serius mungkin memerlukan penjagaan dan rawatan profesional melalui antibiotik, ubat topikal dan salap, dan banyak lagi.

Bagaimana produk Whiskas membantu mencegah penyakit kulit kucing

Produk Whiskas semakin popular di kalangan penjaga kucing kerana kandungan anti-bakteria dan anti-kulat yang tinggi yang meningkatkan sistem imun kucing kesayangan anda, menjadikannya mempunyai daya ketahanan bukan sahaja kepada penyakit kulit kucing, tetapi hampir semua masalah kesihatan yang lain. Produk makanan kucing Whiskas penuh dengan komponen protein yang boleh dihadam yang membantu anak kucing kecil anda membesar dan menyingkirkan sebarang bakteria penyebab penyakit. Ia juga padat dengan kalsium, fosforus, antioksidan dan vitamin penting lain untuk memastikan kucing anda menjalani kehidupan yang sihat dan kekal dalam keadaan baik. Whiskas 1+ telah direka khusus untuk kucing dewasa untuk memberi mereka semua tenaga untuk menjalani pengembaraan kehidupan dan keseronokan. Makanan basah Whiskas memberi mereka semua nutrien penting dan memastikan mereka terhidrat, memastikan mereka kulit yang sihat bebas daripada ruam, bulu gugur dan penyakit kulit kucing yang lain.

Soalan Lazim mengenai masalah kulit pada Kucing

Bolehkah kudis pada kucing diubati?

Ya, kudis pada kucing boleh dirawat melalui ubat topikal dan rawatan kawalan kutu. Ubat topikal untuk merawat kudis boleh digunakan dengan suntikan, syampu, atau celupan. Di samping itu, doktor haiwan anda juga boleh mencadangkan langkah-langkah untuk membunuh hama yang menyebabkan kudis, serta antibiotik dan anti-radang untuk merawat keadaan kulit.

Mengapa kulit kucing saya kering dan mengelupas?

Keadaan kekeringan dan pengelupasan kulit kucing boleh disebabkan oleh beberapa sebab, termasuk alahan makanan, alahan alam sekitar dan juga tindakan kulat. Walau bagaimanapun, anda boleh merawat kucing anda dengan memasukkan lebih banyak Omega-3, zink dan asid lemak dalam diet mereka. Pemulihan rumah seperti cuka sari epal dan semburan air juga membantu dalam merawat kulit kering dan mengelupas.

Mengapa kucing saya mempunyai kudis tetapi tiada kutu?

Kudis pada kucing tidak selalu menunjukkan tindakan hama atau kutu. Kudis boleh disebabkan oleh beberapa faktor lain termasuk alahan persekitaran, agen seperti kotoran dan juga disebabkan kecederaan akibat pergaduhan dengan haiwan lain. Krim steroid topikal biasanya membantu dalam merawat kudis dan mengurangkan kegatalan dan ketidakselesaan.

Bolehkah kudis kucing sembuh dengan sendiri?

Kudis disebabkan oleh hama dan kutu yang hidup pada kulit kucing kesayangan anda. Melainkan langkah yang sesuai diambil untuk membunuh hama, kudis tidak boleh sembuh dengan sendirinya. Sebaik sahaja hama telah dibunuh dan dikeluarkan dari badan kucing anda, ubat-ubatan topikal dan salap bermanfaat dalam merawat kudis dengan lebih cepat.

Berapa lamakah masa yang diambil untuk kucing sembuh daripada penyakit kulit?

Masa yang diambil oleh kucing untuk sembuh daripada penyakit kulit kucing selalunya dipengaruhi oleh umur, gaya hidup dan tahap keseriusan keadaan mereka. Biasanya, kucing boleh pulih daripada kebanyakan penyakit kulit dalam masa 8 hingga 10 minggu, selepas tanda-tanda alahan hilang. Walau bagaimanapun, jika anda mengesyaki kucing anda mempunyai penyakit kulit, lebih baik anda membawanya ke doktor haiwan daripada menunggu mereka sembuh dengan sendiri.

Whiskas brand imagery