Whiskas imagery
Carian Khas

Enter a keyword below to search for articles and products.

Baka Kucing Persia

Baka Kucing Persia

“Kucing yang bijak, cantik dan comel, membuatkan setiap orang tertarik padanya”

Jika anda pernah menjadi peminat filem Stuart Little, anda pasti tahu tentang Snowbell, kucing Parsi Putih yang diambil oleh keluarga Little. Walaupun Snowbell mula-mula muncul sebagai penghalang kepada rancangan Stuart, tidak lama kemudian dia muncul sebagai salah satu watak yang paling menyegarkan dan menyentuh perasaan yang membuatkan ia kekal terpahat di sanubari hati kita.

Sama seperti Snowbell, baka kucing Parsi adalah lembut, tenang dan sangat setia kepada pemiliknya. Sekiranya perangai mereka yang comel dan mesra tidak mencukupi, cara mereka merapatkan diri dengan anda pasti akan membuatkan anda jatuh cinta dengan mereka. Walaupun kucing Parsi memerlukan perhatian dan dandanan yang kerap, ia adalah haiwan peliharaan yang menarik untuk dimiliki di rumah. Ukuran kucing Persia juga menjadikannya sebagai haiwan peliharaan yang hebat untuk isi rumah yang lebih kecil.

Anak kucing Parsi yang berasal dari kucing padang pasir, mempunyai bulu berganda yang lebih tebal untuk melindungi mereka daripada persekitaran padang pasir yang teruk. Ia juga menjadikan mereka boleh bertahan dalam iklim yang lebih sejuk. Walaupun kucing padang pasir yang berasal dari kawasan padang pasir mempunyai penerimaan terhadap iklim yang lebih panas, kucing Parsi hitam dan kucing Parsi putih mempunyai suhu badan yang lebih tinggi dan boleh terjejas akibat cuaca panas, lembap dan mudah terdedah kepada strok haba dan terlalu panas.

Tahukah anda mengenai sejarah kucing Persia? Anak kucing Parsi adalah antara baka kucing yang paling kuno. Seperti kebanyakan kucing domestik dan liar yang lain, anak kucing Parsi tergolong dalam keluarga Felidae. Sejarah kucing Persia menunjukkan bahawa kucing Parsi hitam berbulu panjang dan kucing Parsi putih yang kita lihat dan sayangi hari ini berasal dari Itali pada abad ke-17 dan dibawa dari Parsi oleh

Petunjuk Utama:

 • berat -7 hingga 12 paun.
 • Ketinggian -10 hingga 15 inci.
 • Jangka hayat -12 hingga 17 tahun.
 • Bulu -Panjang, bulu tebal yang menawan.

Kedudukan:

 • kemesraan⭐⭐⭐⭐⭐
 • Keupayaan untuk menyesuaikan diri⭐⭐⭐⭐⭐
 • Tingkah laku terhadap haiwan peliharaan lain⭐⭐⭐⭐⭐
 • Tingkah laku terhadap manusia⭐⭐⭐⭐⭐
 • Suka bermain⭐⭐⭐
 • Kecenderungan kepada obesiti⭐⭐⭐
 • Kesihatan menyeluruh⭐⭐⭐
 • Jangka hayat⭐⭐⭐⭐
 • Mudah dilatih⭐⭐
 • Dinasihatkan untuk pemilik kali pertama⭐⭐⭐⭐⭐

Satu bintang = rendah/buruk

Lima bintang = tinggi/baik

Penampilan fizikal

Kucing Parsi yang cantik ini mempunyai penampilan yang lebih berbeza daripada kebanyakan kucing lain. Walaupun bulu panjang yang berganda dan indah ini hampir sama dengan kucing Maine coon, muka mereka yang rata seperti pansy terbuka boleh mencairkan hati dalam sekelip mata. Mereka mempunyai wajah yang lebih rata dengan pipi tembam dan mata yang lebih kecil yang berbeza-beza daripada warna tembaga, hijau dan biru-hijau.

Kebanyakan kucing Parsi mempunyai bulu yang seragam tetapi juga terdapat dalam varian separa warna dan tabby. Bulu kucing Parsi yang indah ini biasanya berwarna padu seperti putih, krim, hitam, halia dan krim biru. Walau bagaimanapun, kucing Parsi yang paling popular mungkin adalah kucing Parsi putih diikuti oleh kucing Parsi hitam. Kebanyakan anak kucing Parsi boleh dibezakan melalui bulu telinga dan lapisan bawah putih bulu mereka. Ciri kucing Persia termasuklah kepala bulat yang lebih kecil, telinga dan kaki yang lebih pendek. Ukuran kucing Persia adalah sederhana, seperti kucing biasa.

Kesihatan

Walaupun baka kucing Parsi mempunyai daya ketahanan yang lebih tinggi terhadap penyakit kucing biasa berbanding kebanyakan baka kucing yang lain, mereka sangat mudah terdedah kepada masalah penyakit keturunan. Ciri kucing Parsi menjadikan mereka mudah terdedah kepada penyakit buah pinggang polikistik (PKD), atrofi retina progresif (PRA), pundi kencing dan cystitis, dan kardiomiopati hipertropik. Maklumat tentang penyakit kucing Parsi ini boleh membantu anda memastikan anak kucing anda selamat dan memastikan mereka mengelakkan komplikasi kesihatan dan menjalani kehidupan yang normal.

Dandanan

Baka kucing parsi terkenal dengan bulu yang panjang dan indah. Walaupun bulu mereka menjadikan kucing ini sebagai haiwan peliharaan yang sangat diingini, bulunya memerlukan dandanan yang kerap untuk mengekalkan kilauan dan tekstur. Bulunya yang panjang menjadikan kucing Parsi mudah terdedah kepada kekusutan yang memerlukan sikatan secara manual. Kekusutan bulu di belakang telinga dan lengan boleh menyebabkan anak kucing Parsi anda mudah marah, itulah sebabnya sangat penting untuk menyikat bulu mereka dengan kerap. Sikatan lembut menggunakan sikat logam lebar boleh membantu menghilangkan kekusutan dengan mudah sambil juga selesa untuk kucing kesayangan anda.

Memandikan kucing Parsi putih anda setiap bulan terbukti bermanfaat dalam memastikan mereka bersih dan bebas daripada sebarang kotoran. Anda juga boleh merawat kucing Parsi hitam anda menggunakan syampu lembut untuk meningkatkan kilauan bulu panjang mereka. Membersihkan kucing Parsi hitam anda dengan serbuk juga berkesan dalam melembutkan bulu dan memastikan ia bebas daripada minyak.

Di samping itu, merapikan kuku mereka selepas 10-15 hari boleh membantu mengelakkan calar yang berlaku secara tidak sengaja. Kucing Parsi berisiko mendapat jangkitan kuman daripada kesan koyakan luka pada muka mereka. Mengelap kesan koyakan luka dan serpihan berkerak menggunakan produk bebas kekotoran bakteria boleh membantu dalam mengelakkan pembentukan bakteria. Tambahan pula, pad aplikator boleh digunakan untuk mengelupas dan menanggalkan kesan koyakan luka pada kucing Parsi anda.

Bermain

Baka kucing parsi sangat comel dan lembut untuk dipeluk, menjadikannya mustahil untuk sesiapa sahaja tidak mahu bermain dengan mereka. Dan ciri kucing Persia adalah mudah bergaul, mesra dan ingin bermain dengan orang tersayang. Walau bagaimanapun, baka kucing ini mempunyai sifat jinak dan lembut dan mengharapkan anda memperlakukan mereka dengan cara yang sama. Oleh itu, adalah penting untuk menghormati batas-batas mereka apabila bermain dengan kucing Parsi anda.

Sekiranya kucing Parsi anda tiada mood untuk bermain, anda tidak perlu memaksa mereka. Sebaliknya, membiarkan mereka berada di ruang mereka sendiri bukan sahaja akan memupuk ikatan yang lebih mendalam tetapi juga akan membuatkan mereka berasa santai di sekeliling anda. Sekiranya ia berasa selesa, anak kucing Parsi boleh datang untuk pantas bermain secara sendirinya. Ciri kucing  Persia membuatkan mereka sukakan masa bermain, jadi meluangkan sedikit masa untuk bermain dengan mereka secara kerap boleh mengeratkan hubungan anda dengan mereka.

Ciri kucing Persia yang suka bermain menjadikan baka kucing ini sangat menhiburkan. Sebaliknya, anda boleh menyediakan mainan yang direka sendiri daripada bahan yang didapati di rumah. Sebagai contoh, hubungan antara kucing dan bebola benang adalah sangat klasik. Kukunya tidak mudah terjerat dengan fabrik lembut seperti bebola benang. Anda juga boleh mengitar semula stoking lama untuk kucing Parsi anda bermain. Menambah catnip pada stoking lama sangat membantu dalam menghiburkan kucing Parsi ini dan menaikkan mood mereka.

Soalan Lazim Kucing Parsi

Adakah kucing Parsi bergaul dengan haiwan peliharaan lain?

Kucing Parsi terkenal dengan keperibadiannya yang tenang dan sikap lembut. Sifat kucing Parsi biasanya mudah berkomunikasi dan boleh menyesuaikan diri dengan kebanyakan haiwan peliharaan rumah dan mudah menempatkan mereka asalkan mereka mesra dan tenang. Sifat kucing Persia menjadikan mereka bergaul rapat dengan haiwan peliharaan yang lembut dengan mereka, kerana tingkah laku agresif atau haiwan peliharaan yang bising boleh membuat kucing ini berasa cemas.

Adakah kucing parsi mesra?

Kucing Parsi lebih suka dilayan dengan lembut. Selagi mereka tidak diganggu, ciri kucing Persia sangat penyayang dan mudah bergaul. Oleh kerana sifatnya yang tenang dan santai, kucing Parsi lebih suka merapatkan diri dengan orang tersayang daripada bermain secara aktif. Mereka juga suka dibelai dan dipeluk, dan kasih sayang mereka datang dari sifat jinak mereka.

Berapa lama kucing Parsi hidup?

Baka kucing parsi menikmati jangka hayat yang lebih lama daripada kebanyakan baka kucing. Biasanya, kucing Parsi mempunyai jangka hayat antara 12 hingga 17 tahun. Walau bagaimanapun, mereka boleh hidup lebih lama bergantung pada kesihatan am, diet dan persekitaran mereka.

Adakah kucing parsi mudah diurus?

Kucing Parsi mempunyai bulu yang panjang dan oleh itu ia memerlukan sesi dandanan yang kerap untuk mengekalkan penampilan cantik mereka. Walaupun dandanan kucing Parsi boleh menjadi proses yang panjang, masa dan usaha yang dihabiskan ke atas anak kucing comel ini amat berbaloi. Memberi perhatian yang lebih pada kuku, mata, dan telinga boleh memberi perbezaaan kepada kecantikan kucing Parsi anda.

Adakah kucing parsi suka mandi?

Disebabkan bulu yang lebih panjang, anda perlu memandikan kucing Parsi anda secara kerap. Sejarah kucing Persia menunjukkan mereka bersifat lembut dan bertindak balas dengan baik untuk mandi. Biasanya, mandi secara bulanan boleh membantu untuk mengekalkan bulu mereka bak sutera dan bebas daripada kotoran. Walau bagaimanapun, sifat kucing Persia membuatkan mereka lebih suka berada di dalam rumah, mereka akan kurang cenderung untukmenjadi kotor dan mungkin memerlukan mandian yang kurang, biasanya sekali setiap beberapa bulan.

Whiskas brand imagery