Kembali

Kucing Persia

“Kucing yang bijak, cantik dan comel, membuatkan setiap orang tertarik padanya”

Kenali “Kucing Persia”
Kucing  adalah baka kucing asing yang pertama dibawa masuk ke Thailand. Ia telah menjadi satu daripada baka kucing yang paling popular baik di negara Thailand sendiri mahupun di peringkat antarabangsa. Ia memilki kepala yang bulat, dengan telinga kecil yang bulat dihujungnya. Kucing persia adalah kucing yang peramah dan licik, selain itu, bentuk mukanya yang unik juga menjadi penyebab mengapa orang tertarik kepada mereka.

CIRI-CIRI KHUSUS

Asal usul Kucing Persia
Kucing  persia berasal dari Persia, yang kini dikenali dengan nama Turki dan Iran. Dalam satu catatan dokumen kuno, kucing jenis ini telah diperkenalkan di Eropah sebagai Turkish Angora. Mereka telah dikacukkan dengan baka kucing lain dan akhirnya terdapat baka yang telah didaftarkan di England sebagai kucing persia. 

Tabiat Kucing Persia
Sifat semulajadi kucing ini adalah manja, peramah, licik, ceria dan bijak.

Makanan untuk kucing Persia
Berbanding dengan manusia, kucing memerlukan protein 4 kali ganda lebih banyak daripada manusia. Untuk memastikan kucing ini menerima nutrisi yang mencukupi, pemilik kucing harus memilih resipi makanan yang mengandungi 41 nutrisi mengikut kesesuaian umur kucingnya. Selain itu, terdapat hidangan dengan ramuan khas untuk memenuhi 3 hidangan makanannya.

Sarapan: Mulakan hari dengan Whiskas® Pouch makanan kucing berasaskan ikan yang lazat dalam pelbagai perasa.

Makan tengah hari: Pelet lazat yang padat dengan nutrisi yang membantu membersihkan gigi. 

Makan  malam: Untuk membantu kucing minum air dengan lebih banyak, akhiri harinya dengan Whiskas® Pouch yang lazat penuh dengan protein daripada ikan sebenar yang berkuah.

Penjagaan kucing Persia
Kucing Persia memiliki bulu yang panjang dan lebat, oleh itu penjagaan yang khas diperlukan bagi memelihara bulunya. Pemilik kucing perlu menyikat dan memberus bulunya setiap hari untuk mengelakkannya daripada bergumpal. Satu masalah lain ialah kesan air mata yang biasanya ditemui pada kucing bermuka pendek. Pemilik kucing hendaklah membersihkan matanya setiap hari untuk mengelakkan mereka daripada mengalami masalah-masalah kulit. 

Tip & Helah
Menghabiskan masa berkualiti dan bermain dengan kucing anda dapat membantu mengeratkan hubungan serta membenarkan mereka melepaskan tenaga dan bertenang. Pemilik-pemilik kucing boleh memberikan makanan kesukaan yang berkrim “TemptationsTM” kepada kucing mereka, goncangkan paket untuk menarik perhatian kemudian berikan mereka makan dengan menggunakan tangan anda. Ia bukan sahaja dapat mengeratkan hubungan anda dengan kucing Persia anda, bahkan ia dapat menikmati snek yang lazat.

Amaran! Memandangkan kucing Persia memiliki bulu yang tebal dan panjang, bulu ini boleh menyebabkannya terkena strok haba. Sehubungan itu, elakkan daripada membawa mereka ke luar rumah dan sentiasa sediakan air yang bersih untuk mereka.

Adakah anda tahu cara pemberian makanan yang betul setiap hari bagi kucing-kucing anda?
Panduan Pemberian Makanan
Untuk pemakanan yang lengkap dan seimbang
®/TM Trademarks of Mars, Incorporated and its affiliates.
© Mars, Incorporated, 2020. All rights reserved
Cookie Consent