Kembali

Baka Kucing Siam

“Bijak, tangkas dan gemar berada bersama manusia”

Kenali “Kucing Siam”
Kucing Siam merupakan salah satu daripada baka kucing purba negara Thai. Kucing ini unik dengan sembilan poin berwarna coklat gelap yang terhad di kaki, telingan, ekor, hidung dan organ seks di mana warna ini akan menjadi lebih ketara apabila ia dewasa. Semasa ia kecil bulunya berwarna krim dan pon-poin tersebut akan membesar secara genetik dan kebanyakannya berwarna coklat.

CIRI-CIRI KHUSUS

 •  

  Mata biru yang menawan

 •  

  Telinga yang tegak

 •  

  Ekor yang kecil

 •  

  Kaki belakang lebih tinggi daripada kaki depan

Asal usul Kucing Siam
Felin ini merupakan baka kucing asli yang paling terkenal dan adalah  kucing Thai pertama yang diberi nama "Siamese Cat" atau "Royal Cat of Siam". Orang Thailand memanggil kucing-kucing ini dengan nama  "Wichian Mas" yang bermaksud "the diamond of the moon".

 

Tabiat Kucing Siam
Felin-felin merupakan kucing yang bijak, suka bermain, setia, gemar menjadi tumpuan perhatian dan penyayang sehingga ia suka dipeluk.

Makanan untuk Kucing Siam
Berbanding dengan manusia, kucing memerlukan 4 kali ganda protein. Untuk memastikan kucing anda mendapat nutrisi yang sewajarnya, pemilik kucing hendaklah memilih resipi dengan 41 nutrien penting bersesuaian mengikut usia kucing. Selain itu, terdapat hidangan dengan ramuan istimewa untuk memenuhi 3 sajian makanan mereka.

 

 

Sarapan: Mulakan hari dengan “Whiskas® Pouch” makanan kucing berasaskan ikan yang lazat dalam pelbagai perasa.

 

Makan tengah hari: Kiub lazat yang padat dengan nutrisi yang membantu membersihkan gigi.

 

Makan  malam: Untuk membantu kucing minum air dengan lebih banyak, akhiri harinya dengan “Whiskas® Pouch” yang lazat penuh dengan protein daripada ikan sebenar yang berkuah. 

Penjagaan Kucing Siam
Memandangakan kucing Siam adalah kucing yang suka bermain dan penyayang sehinggakan ia suka dipeluk, ini merupakan peluang yang baik bagi si pemilik untuk mengeratkan hubungan anda dengan kucing anda dengan memberi snek "Sheba® Melty" yang lazat perlahan-lahan dengan tangan. Selain itu, Sheba® Melty boleh membantu anda mendapatkan perhatian dan kasih sayang daripada kucing anda. Oleh itu, kucing itu akan berasa gembira dan pada masa yang sama menikmati hidangan snek yang menyenangkan.

Tip & Teknik
Kucing siam suka tinggal di tempat yang selesa. Adakalanya, si pemilik perlu membiarkannya di luar rumah agar ia dapat menikmati cahaya matahari dan bertenaga.

 

Perhatian !! Jangan biarkan kucing siam anda berada di  bawah sinar matahari semasa matahari terik kerana ia boleh mengakibatkan ia mendapat strok haba. 

Adakah anda tahu cara pemberian makanan yang betul setiap hari bagi kucing-kucing anda?
Panduan Pemberian Makanan
Untuk pemakanan yang lengkap dan seimbang
®/TM Trademarks of Mars, Incorporated and its affiliates.
© Mars, Incorporated, 2020. All rights reserved
เปลี่ยนมื้อเดิมๆ ให้พิเศษเกินห้ามใจ

ISIKAN MAKLUMAT ANDA UNTUK MENDAPATKAN BAUCAR DISKAUN

ISIKAN MAKLUMAT MENGENAI ANDA UNTUK MENDAPATKAN BAUCAR DISKAUN
ISIKAN MAKLUMAT MENGENAI ANDA UNTUK MENDAPATKAN BAUCAR DISKAUN

Sila isikan maklumat pada ruang yang disediakan. Tanda asterik (*) menunjukkan bahawa maklumat ini wajib diisi.

MENGENAI ANDA

MENGENAI HAIWAN PELIHARAAN ANDA

Kami ingin terus memberikan anda dengan maklumat terkini mengenai semua promosi menarik dan perkembangan produk baru di Mars Petcare yang kami rasa akan menarik minat anda (untuk maklumat lebih lanjut: https://www.mars.com/made-by-mars/petcare). Dari masa ke masa, kami juga mungkin menggunakan data anda untuk penyelidikan bagi meningkatkan penawaran produk dan perkhidmatan kami kepada pengguna kami. Sekiranya anda berumur lebih dari 16 tahun, sila sahkan kebenaran anda dengan menekan klik seterusnya.

Saya faham bahawa saya mungkin mengubah keutamaan-keutamaan ini pada bila-bila masa dengan menghubungi pasukan privasi di sini. Untuk maklumat lanjut mengenai bagaimana kami menggunakan data anda, sila lihat pautan https://www.mars.com/privacy.

Tahniah!

Nikmati potongan diskaun 10% untuk pembelian Whiskas Tasty Mix secara atas talian anda yang seterusnya. Semoga teman berbulu anda menikmati Whiskas Tasty Mix kami yang lazat!

MARSTASMX
Voucher codeWHISTMX10
Voucher period : 1st Aug – 31st Oct, 21
Cookie Consent