Whiskas imagery
Carian Khas

Enter a keyword below to search for articles and products.

Kucing Siam

Kucing Siam

“Bijak, tangkas dan gemar berada bersama manusia”

Masih ingat pada Si dan Am dari Disney's Lady and the Tramp? Walaupun mereka licik, mereka memenangi hati dengan kerjasama mereka yang tidak dapat dilupakan, menerapkan matlamat persahabatan yang kuat untuk kita semua. Dan sama seperti rakan-rakan Disney mereka, kucing Siam terkenal kerana keramahan dan sifat suka bermain mereka yang tiada tandingan.

Anak kucing Siam sensitif terhadap suhu dan tidak dapat menyesuaikan diri dengan baik dalam iklim yang lebih sejuk kerana bulunya yang lebih pendek. Walaupun mereka lebih suka suhu yang lebih panas, baka yang sangat cantik ini juga tidak menyukai iklim yang sangat panas.

Kucing Siam direkodkan tergolong dalam salah satu baka yang tertua, berketurunan dari keluarga kucing Felidae. Beberapa baka kucing lain berketurunan dari Siamese, termasuk Bali, Jawa, dan Bengal.

Petunjuk utama:

 • berat -8 hingga 15 paun
 • Ketinggian -8 hingga 10 inci. Sesetengahnya boleh mempunyai ketinggian yang lebih besar iaitu kira-kira 12 inci
 • Jangka hayat –15-20 tahun
 • Bulu -Bulu pendek berkilat dengan corak warna yang tersendiri.

Penilaian:

 • kemesraan⭐⭐⭐⭐⭐
 • Keupayaan untuk menyesuaikan diri⭐⭐⭐⭐⭐
 • Tingkah laku terhadap haiwan peliharaan lain⭐⭐⭐⭐⭐
 • Tingkah laku terhadap manusia⭐⭐⭐⭐⭐
 • Suka bermain⭐⭐⭐⭐⭐
 • Kecenderungan kepada obesiti⭐⭐⭐⭐⭐
 • Kesihatan menyeluruh⭐⭐⭐⭐
 • Jangka hayat⭐⭐⭐⭐
 • Mudah dilatih⭐⭐⭐⭐
 • Dinasihatkan untuk pemilik kali pertama⭐⭐⭐⭐⭐

Satu bintang = rendah/buruk

Lima bintang = tinggi/baik

Penampilan fizikal

Kucing Siam mempunyai badan yang panjang, langsing dan akrobatik dengan leher dan kaki yang panjang yang elegan, yang merupakan ciri-ciri kucing Siam. Mereka mempunyai bulu pendek tetapi berkilat dengan warna yang lebih cerah pada badan, yang menjadi semakin gelap menuju ke arah bahagian kaki. Ciri-ciri kucing Siam ialah mereka mempunyai bulu berwarna yang tersendiri, biasanya krim atau kelabu perak dan mempunyai warna yang lebih gelap pada muka mereka yang sepadan dengan warna ekor dan cakar mereka. Anak kucing Siam juga mempunyai mata biru berbentuk badam yang cantik dan bersinar

Kesihatan

Anak kucing Siam tergolong dalam baka oriental dan sering terdedah kepada penyakit kucing dan risiko kesihatan tertentu, seperti pankreatitis dan penyakit hati, penyakit jantung, penyakit buah pinggang dan gangguan gastroenterik. Oleh itu, untuk memastikan bayi bulu Siam anda menjalani kehidupan sihat yang panjang tanpa penyakit, adalah penting untuk mengetahui punca dan gejala penyakit biasa kucing Siam dan cara mencegahnya.

 • Penyakit jantung

  Baka kucing Siam selalunya boleh mengalami penyakit jantung apabila struktur jantung mereka tidak berfungsi seperti biasa. Penyakit jantung dalam kucing Siam sama ada kongenital (yang wujud atau dilahirkan dengan penyakit ini) atau diperoleh (di mana keadaan itu berkembang pada peringkat akhir kehidupan). Baka ini juga menghadapi risiko kardiomiopati hipertropik (HCM), keadaan di mana dinding otot jantung menebal, yang membawa kepada gangguan jantung. HCM boleh terbukti membawa maut pada peringkat lanjut, tetapi dengan rawatan, anak kucing Siam anda boleh hidup lama dan normal. Gejala penyakit jantung pada kucing Siam ialah:

 • Sesak nafas
 • Nadi lemah
 • Pernafasan dan degupan jantung yang cepat

Penyakit buah pinggang

Kucing siam yang cantik ini sering terdedah kepada penyakit buah pinggang, biasanya disebabkan oleh penyumbatan, tumor, atau jangkitan. Toksin daripada menjilat bahan kimia berbahaya secara tidak sengaja juga boleh menyebabkan gangguan buah pinggang pada anak kucing Siam. Melainkan dirawat tepat pada masanya, penyakit buah pinggang pada kucing boleh menyebabkan kehilangan fungsi buah pinggang secara beransur-ansur atau sepenuhnya. Rawatan perubatan untuk penyakit buah pinggang dalam kucing Siam termasuk diet dan ubat-ubatan khas, serta mengepam buah pinggang mereka dengan cecair intravena. Gejala yang boleh bertukar menjadi penyakit buah pinggang dalam anak kucing Siam termasuk:

 • Kelesuan
 • Peningkatan pengeluaran air kencing
 • Hilang selera makan
 • Kerap muntah

Pankreatitis dan penyakit hati

Pankreatitis dan penyakit hati adalah gangguan biasa pada anak kucing Siam. Kucing siam yang menghidap penyakit hati boleh disebabkan oleh penuaan atau boleh disebabkan oleh penyakit radang usus dan jangkitan pada pundi hempedu atau tisu buah pinggang. Pankreatitis dalam baka ini sering disebabkan oleh jangkitan parasit, tindak balas ubat, dan trauma. Walau bagaimanapun, gangguan hati dan pankreatitis dalam badan anak kucing Siam mudah dirawat dengan cecair, vitamin, antibiotik dan ubat penahan sakit. Gejala biasa penyakit hati dalam kucing Siam adalah seperti berikut:

 • Ulser perut
 • muntah-muntah
 • Cirit-birit dan hilang selera makan
 • Perut bengkak dan kencing berlebihan

Dandanan

Kucing Siam adalah baka berbulu pendek, bermakna mereka mempunyai bulu yang lebih pendek berbanding dengan Maine coon atau kucing Parsi, menjadikannya agak mudah untuk mendandani mereka dan mengekalkan penampilan mereka. Oleh kerana bulunya yang lebih pendek, bulu kucing Siam tidak banyak gugur dan boleh didandani dengan menyikat bulu gugurnya seminggu sekali. Menggunakan berus dengan bulu lembut adalah idea yang baik untuk menyikat kucing Siam anda dengan lembut tanpa menyebabkan ia keradangan semasa proses itu. Ciri ciri kucing Siam ialah mereka tidak suka sikatan yang kuat, dan menyikat perlahan mengikut arah bulu boleh menjadikan kucing anda berasa selesa dan menyenangkan. Setelah disikat, anda boleh mengelap kucing Siam anda dengan tuala lembut untuk mennaggalkan bulu yang gugur. Anak kucing Siam bersifat sosial dan peramah serta tidak menolak rutin dandanan.

Memotong kuku baka kucing Siam anda adalah cara yang baik untuk tidak menggalakkannya menggaru. Selain itu, memotong kuku sekali setiap 10 hingga 14 hari juga boleh menghalang pembentukan kuman. Adalah penting untuk menggunakan gunting tajam atau gunting guillotine untuk mengelakkan ketidakselesaan. Ia juga merupakan idea yang bijak untuk memberus gigi anak kucing Siam anda setiap minggu dan merancang temu janji veterinar setiap tahun.

Bermain

Ciri ciri kucing Siam adalah anak kucing ini terkenal dengan sifat suka bermain dan mesra. Walaupun aktif, baka kucing Siam sangat menikmati masa bermain, dan jika anda memiliki satu atau dua kucing Siam, bermain dengan mereka boleh memupuk ikatan yang mendalam dengan anda.

Sila ambil perhatian bahawa anak kucing Siam sangat bertenaga dan mudah tertarik dengan bentuk hiburan yang paling mudah, seperti kotak kadbod. Walau bagaimanapun, anda juga boleh menggunakan mainan interaktif, teka-teki makanan, galah pancing dan permainan pembuka untuk memastikan anak anak kucing Siam anda sentiasa kekal terangsang dan gembira.

Soalan Lazim kucing Siam

kucing Siam bergaul dengan haiwan peliharaan lain?

Walaupun baka kucing Siam terkenal dengan sifat agresif, mereka biasanya mudah bergaul dengan haiwan peliharaan rumah yang lain. Kebanyakan kucing Siam bergaul dengan haiwan lain, selalunya mengekspresikan diri mereka dengan suara yang lantang dan rendah. Bulu Siam boleh bersifat jajahan, tetapi mereka juga boleh mengalu-alukan haiwan baharu ke dalam lingkungan sosial mereka.

Adakah kucing Siam mesra?

Sejarah Siam membuktikan bahawa tingkah laku kucing Siam ini sangat mesra dengan orang sekeliling. Baka kucing ini suka bermain, mesra, dan boleh membina ikatan dengan manusia mereka dengan mudah. Bukan sahaja mereka sangat pintar, tetapi sifat sosial dan pergaulan anak kucing Siam membuatkan mereka cepat mempercayai manusia mereka dan berinteraksi secara bermakna dengan mereka.

Berapa lama kucing Siam hidup?

Sejarah Siam mengatakan bahawa anak kucing ini mempunyai jangka hayat yang agak panjang berbanding kebanyakan kucing, termasuk Maine coon. Purata kucing Siam boleh hidup sehingga 15 tahun, tetapi sesetengah kucing Siam diketahui telah hidup selama 20 tahun dan lebih. Kucing Siam yang berbulu panjang, seperti kucing Parsi, Burma dan Bali, sering menunjukkan jangka hayat yang serupa.

Adakah kucing Siam mudah diurus?

Hampir semua kucing Siam mempunyai bulu pendek, memudahkan pemilik kucing untuk mendandaninya. Mereka memerlukan penyelenggaraan yang rendah, dan menyikat mereka setiap minggu sudah memadai untuk mengelakkannya daripada mengalami kekusutan bulu. Di samping itu, anak kucing Siam perlu dimandikan sekurang-kurangnya setiap 2 hingga 3 bulan, dan kuku mereka dipotong secara berkala. Walaupun baka kucing Siam mempunyai gigi yang baik, memberus gigi mereka dua kali seminggu boleh memberi manfaat dalam menjaga kebersihan gigi mereka.

Adakah kucing Siam suka mandi?

Walaupun sejarah Siam menunjukkan bahawa kebanyakan anak kucing Siam suka bermain di dalam air, sesetengah daripada mereka menunjukkan kebencian terhadapnya. Kebanyakan anak kucing Siam merapikan diri mereka sendiri untuk membersihkan kotoran dan mengelakkan  kekusutan bulu, jadi adalah idea yang baik untuk memandikannya sekali setiap 2 hingga 3 bulan, tanpa mengira kesukaan mereka. Walau bagaimanapun, kucing Siam dengan bulu yang lebih panjang mungkin memerlukan mandian yang lebih kerap, sekali setiap 1.5 bulan.

Whiskas brand imagery