Whiskas imagery
Carian Khas

Enter a keyword below to search for articles and products.

Kucing Bengal

Kucing Bengal

Jika anda pernah menjadi pemilik kucing suatu ketika dulu, dan kini ingin membawa pulang kucing baharu yang bukan sahaja mesra dan penyayang, tetapi juga terkenal dengan penampilannya yang tersendiri, kucing Bengal yang anggun dan megah harus mendapat tempatnya dalam senarai kucing pilihan anda. Bertenaga dan suka bermain, baka kucing Bengal mungkin kelihatan seperti tak terkawal, tetapi sebenarnya perangai kucing Bengal dan anak kucing baka kucing Bengal sangat patuh dan setia, menjadikannya sangat sesuai untuk isi rumah yang mempunyai pelbagai haiwan peliharaan. Jadi, jika baka kucing Bengal yang menyerupai harimau bintang itu telah mencuri hati anda, berikut ialah beberapa maklumat tambahan tentang kucing Bengal dan anak kucing baka kucing Bengal sebelum anda memilih untuk membawanya pulang.

Petunjuk Utama:

 1. Berat - 8 hingga 12 paun
 2. Tinggi - 8 hingga 10 inci
 3. Jangka hayat - 14 hingga 16 tahun 
 4. Kot – Pendek dan padat

Kedudukan:

 1. Kemesraan ⭐⭐⭐⭐⭐
 2. Keupayaan untuk menyesuaikan diri ⭐⭐⭐⭐⭐
 3. Tingkah laku terhadap haiwan peliharaan lain ⭐⭐⭐⭐
 4. Tingkah laku terhadap manusia ⭐⭐⭐⭐
 5. Suka Bermain⭐⭐⭐⭐⭐
 6. Kecenderungan kepada obesiti ⭐
 7. Kesihatan keseluruhan ⭐⭐⭐⭐
 8. Jangka hayat ⭐⭐⭐⭐
 9. Mudah dilatih ⭐⭐⭐
 10. Dinasihatkan untuk pemilik kali pertama ⭐⭐⭐

Satu bintang = rendah / buruk 
Lima bintang = tinggi/baik

Penampilan fizikal

Dengan rupa yang mirip harimau bintang, kucing Bengal yang luar biasa itu sememangnya mempunyai penampilan tersendiri yang membezakan baka kucing Bengal daripada semua baka kucing lain. Dengan tubuh badan yang sederhana, kucing Bengal dikurniakan dengan bentuk badan yang berotot dan tegap yang membolehkan mereka aktif secara fizikal sepanjang hari. Ciri-ciri jasmaninya ini membolehkan kucing Bengal mengharungi persekitaran yang sukar dengan mudah. Baka kucing Bengal juga terkenal dengan kakinya yang langsing tetapi kuat yang membolehkan mereka menempuh jarak yang jauh dan memanjat permukaan yang tinggi.

Walau bagaimanapun, cir-ciri baka kucing Bengal yang paling ketara adalah bulu bercorak roset mereka, yang menjadikan kucing Bengal hampir menyerupai harimau bintang. Walaupun bulu pendek dan padat kucing Bengal mempunyai warna asas kuning, keemasan, oren dan putih. Bintik-bintik kucing Bengal pula didapati dalam pelbagai jenis, termasuk hitam, keemasan, coklat, dan oren. Baka kucing Bengal juga boleh dikenali melalui kot atau bulunya yang bagaikan warna perak berkilauan yang melapisi bulu mereka. Kepala kucing Bengal pula berbentuk bulat dan saiz kecil dengan mata yang besar berserta dengan pandangan yang tajam.

Kesihatan

Apakah cara penjagaan kucing Bengal? Kucing dan anak kucing Bengal secara amnya mempunyai kesihatan yang kukuh, yang menjadikan mereka mudah pulih daripada gangguan kesihatan yang biasa. Walau bagaimanapun, memandangkan baka kucing Bengal gemar melakukan pengembaraan di luar, ianya penting umntuk mengetahui cara-cara penjagaan kucing Bengal sekiranya ia tercedera. Antaranya adalah supaya kucing Bengal anda disaring oleh doktor haiwan untuk luka kecil, luka terbuka dan lesi. Tumpukan perhatian kepada tanda-tanda ganguan kesihatan atau perubahan dalam perwatakan kucing Bengal. Ia juga bermanfaat untuk mendapat khidmat nasihat pakar untuk mengetahui lebih lanjut mengenai cara-cara penjagaan kucing Bengal yang menyeluruh.

Dandanan

Bulu pendek dan padat yang jarang gugur, memudahkan lagi cara penjagaan kucing Bengal dari segi kebersihannya. Selain itu, ramai antara pemilik berpendapat bahawa baka kucing Bengal mudah diuruskan, memandangkan ia adalah pendandan yang sangat teliti, dan sentiasa memastikan bulu mereka kemas dengan sempurna. Walau bagaimanapun, kerana kucing Bengal dan anak kucing baka kucing Bengal gemar melakukan pengembaraan luar, anda sebagai penjaganya harus kenali cara penjagaan kucing Bengal yang dapat memastikan kebersihannya. Ianya penting untuk memberi kucing Bengal mandian dengan syampu yang direka untuk kucing sekurang-kurangnya sekali setiap bulan untuk menyingkirkan kotoran, habuk, serpihan dan minyak badan yang terkumpul dan terperangkap di bawah bulunya.

Dalam pengembaraan harian mereka, kemungkinan besar kucing Bengal dan anak kucing baka kucing Bengal mempunyai serpihan habuk, semak duri dan kotoran yang terperangkap dalam bulu mereka, jadi ibu bapa kucing Bengal haruslah membiasakan diri dalam cara penjagaan kucing Bengal seperti memberus kot mereka setiap hari. Ini bukan sahaja membantu menghilangkan bulu dan serpihan kucing Bengal yang kusut dan tersimpul, tetapi juga dikira sebagai satu amalan yang dapat membina ikatan yang erat dengan kucing Bengal tersayang anda. Cara penjagaan kucing Bengal dan anak kucing Bengal juga melibatkan gigi, telinga dan kukunya. Gigi baka kucing Bengal mesti digosoki, telinga dibersihkan dan kuku dipotong dari semasa ke semasa.

Bermain-main

Dengan personaliti kucing Bengal yang aktif dan ingin tahu, baka kucing Bengal yang eksotik suka menghabiskan masa terjaganya bermain dan melakukan pengembaraan yang menarik. Selain menggemari pengembaraan luar, kucing Bengal dan anak kucing Bengal juga boleh mendapat manfaat daripada permainan dalaman seperti petak umpet, menghendap dan bermain baling dan ambil. Ini adalah kerana baka kucing Bengal mempunyai perangai dan sikap yang ingin tahu dan mudah dirangsang. Dari segi penjagaan kucing Bengal, anda dapat memastikan kucing Bengal dan anak kucing Bengal mendapat senaman fizikal yang secukupnya oleh kerana perangai dan sifat alaminya ini. Walaupun tubuh badan kucing Bengal yang langsing dan tangkas membolehkannya mengekal gaya hidup yang aktif dan bertenaga, namun kucing Bengal dan anak kucing Bengal juga sangat cerdas, dan suka bermain dengan teka-teki dan permainan interaktif juga.

Walaupun kucing Bengal dan anak kucing Bengal digelar eksotik, namun cara penjagaan kucing Bengal dan penyelenggaraannya tidaklah rumit tanpa kehadiran manusia kegemaran mereka sekalipun, kucing Bengal boleh menghiburkan diri mereka sendiri. Walaupun kucing Bengal dan anak kucing Bengal tidak terbatas ke ruang dalam rumah sahaja, mereka jarang menolak peluang untuk dimanjakan oleh penjaga kucing Bengal mereka. Baka kucing Bengal amat menghargai tawaran enak atau beberapa pelukan juga.

Perangai baka kucing Bengal yang suka bergaul dan bersikap penyayang memudahkannya untuk mempelajari dan menurut latihan dan arahan baharu. Sifat semulajadinya itu membolehkan kucing Bengal mesra bergaul dengan kanak-kanak dan haiwan peliharaan lain. Walaupun ianya tidak kerap berbunyi, kucing Bengal atau anak kucing Bengal masih dapat menghiburkan anda. Sebagai pemilik kucing berpengalaman yang ingin membawa pulang jenis si bulus yang ingin tahu, ekspresif dan penyayang, anda mungkin mendapati bahawa kucing Bengal atau anak kucing baka kucing Bengal melebihi semua jangkaan anda!

Soalan Lazim

Adakah kucing Bengal bergaul dengan haiwan peliharaan lain?

Baka kucing Bengal terkenal dengan perangai mereka yang mesra, yang memudahkan kucing Bengal dan anak kucing Bengal untuk bergaul dengan haiwan peliharaan lain dengan mudah. Perangai kucing Bengal dan anak kucing Bengal yang ingin tahu dan suka bermain memudahkannya untuk membentuk ikatan dengan mudah.

Adakah kucing Bengal mesra?

Walaupun baka kucing Bengal eksotik dan anak kucing Bengal bukanlah kucing pangkuan yang lebih suka berpelukan dengan manusia kegemaran mereka, mereka masih sangat mesra dengan seisi rumah. Kucing Bengal dapat membentuk ikatan yang mendalam dengan pembela kucing Bengal mereka, dan boleh membuatkan mereka sentiasa terhibur.

Apakah jangka hayat kucing Bengal?

Baka kucing Bengal yang megah tergolong dalam baka kucing yang kukuh dan menunjukkan daya tahan yang tinggi terhadap kebanyakan gangguan kesihatan kucing. Kucing Bengal dan anak kucing baka kucing Bengal diketahui menikmati jangka hayat yang sederhana antara 14 hingga 16 tahun. Cara penjagaan kucing Bengal juga memainkan peranan penting untuk mengekalkan hidup yang sihat dari segi diet yang betul dan senaman yang mencukupi.

Adakah kucing Bengal mudah diurus?

Bulu baka kucing Bengal adalah pendek dan padat. Ia memudahkan cara penjagaan kucing Bengal bagi ibu bapa untuk mengasuh anak kucing Bengal mereka. Walau bagaimanapun, memandangkan baka kucing Bengal cenderung untuk melakukan pengembaraan luar, ianya penting untuk memandikan mereka dan membersihkan telinga mereka dengan kerap. Cara penjagaan kucing Bengal secara menyeluruh ini akan memastikan kesihatan dan kebersihan kucing Bengal kesayangan anda sentiasa terjaga.

Adakah kucing Bengal suka mandi?

Selain sikap kucing Bengal yang ingin tahu atau anak kucing Bengal, bayi bulu yang hebat itu sangat menggemari air. Ia bisanya dapat diperhatikan bahwa sebaik sahaja baka kucing Bengal menemui lopak atau air yang mengalir, ia semestinya akan mencelupkan kakinya atau mandi di dalamnya.

Whiskas brand imagery