Whiskas imagery
Carian Khas

Enter a keyword below to search for articles and products.

British Shorthair

British Shorthair

“Kucing yang berdikari dengan matanya yang menawan”

British Shorthair ialah sejenis kucing domestik yang mempunyai badan yang gempal dan muka yang lebar. Salah satu ciri perbezaan biasa British Shorthair ialah bulu kelabu-biru dan mata orennya. Si comel British Shorthair juga boleh dibezakan dengan pelbagai corak dan warnanya.

Sejarah kucing British Shorthair:

Tahukah anda kucing British Shorthair adalah antara kucing peliharaan tertua di dunia? Semasa abad pertama Masihi, orang Rom membawa anak kucing comel ini ke tapak perkhemahan mereka untuk mengelakkan mereka daripada diserang oleh tikus dan ular. Dari semasa ke semasa, keturunan baka kucing British Shorthair dapat membina badan yang besar dan tegap bulu yang tebal untuk menyesuaikan diri mereka dengan keadaan di pulau asal mereka dengan lebih baik.

Semasa abad ke-19, pembiakan terpilih telah dijalankan untuk membangunkan baka British Shorthair yang terbaik. Beberapa sumber memuji Harrison Weir dengan memperkenalkan idea menyeragamkan baka 'British Blue'. Sebahagian yang lain percaya bahawa sekumpulan penternak terlibat dalam proses pembiakan. Baka kucing baru telah dipamerkan pada pertunjukan kucing pertama pada tahun 1871.

Walau bagaimanapun, dengan semakin popularnya baka Parsi dan baka berbulu panjang yang lain, populariti kucing British Shorthair semakin berkurangan menjelang Perang Dunia Pertama. Ini membawa kepada percampuran keturunan Parsi ke dalam garis keturunan mereka, dan hasilnya ialah British Longhair. Walau bagaimanapun, selepas Perang Dunia II, usaha telah dibuat untuk memelihara kucing British Shorthair, dan sekitar tahun 1970 ACFA mengiktiraf baka berwarna biru sebagai juara kejohanan. Sejak itu, baka kucing British Shorthair yang comel ini telah muncul semula sebagai kegemaran sedunia.

Ciri ciri kucing British Shorthairialah:

Petunjuk Utama:

 • Berat:9-17 paun
 • Ketinggian:12-14 inci
 • Jangka hayat:7-15 tahun
 • Bulu: Bulu tebal dan padat, terdapat dalam pelbagai warna dan corak.

Penilaian:

 • kemesraan⭐⭐⭐⭐⭐
 • Keupayaan untuk menyesuaikan diri⭐⭐⭐
 • Tingkah laku terhadap haiwan peliharaan lain⭐⭐⭐
 • Suka bermain⭐⭐
 • Kecenderungan kepada obesiti⭐⭐⭐⭐
 • Kesihatan menyeluruh⭐⭐⭐⭐
 • Jangka hayat⭐⭐⭐⭐
 • Mudah dilatih⭐⭐⭐
 • Dinasihatkan untuk pemilik kali pertama⭐⭐⭐⭐⭐

Satu bintang = Rendah/buruk

Lima bintang = Tinggi/baik

Penampilan fizikal:

Ciri ciri British Shorthair adalah ia dikenali sebagai kucing bersaiz sederhana yang kuat dengan badan berotot, leher dan rahang yang kuat, dan dada yang luas. Ia mempunyai muka bulat yang luas, mata oren, dan telinga yang terpisah luas. Ciri-ciri kucing British Shorthair yang lain termasuk kaki yang sangat tegap, dengan cakar yang berbentuk bulat, dan ekornya berkadaran dengan bahagian badan yang lain. Selain itu, British Shorthair mempunyai muncung yang tersendiri, dan bulunya tebal dan padat.

Kesihatan:

Ciri ciri British Shorthair termasuklah mempunyai jangka hayat yang agak panjang iaitu 7 - 15 tahun. Beberapa British Shorthair telah diketahui hidup sehingga 20 tahun. Walau bagaimanapun, mereka mudah terdedah kepada penyakit berikut:

 • Penyakit buah pinggang polikistik

  Dikesan melalui ultrasound atau kaedah ujian genetik, cyst dalam buah pinggang baka British Shorthair boleh menyebabkan kegagalan organ sepenuhnya. Walaupun tidak banyak yang boleh dilakukan dalam cara rawatan kerana tiada penawar setakat ini, beberapa ubat-ubatan telah menunjukkan kemajuan yang ketara.

 • Kardiomiopati

  Dikesan melalui ultrasound, ECG dan X-ray, dalam kes kardiomiopati, otot jantung menebal. Ini mengehadkan aliran darah dan menyebabkan pembentukan bekuan yang boleh dilawan melalui ubat-ubatan dalam kucing British Shorthair.

 • Hipertiroidisme

  Hipertiroidisme adalah isu berterusan dalam baka British Shorthair yang menjejaskan metabolisme mereka. Ia boleh menimbulkan risiko serius kepada kucing yang lebih tua, dan pengeluaran berlebihan hormon tiroid boleh menjejaskan hampir semua organ. Dalam kes hipertiroidisme, pembedahan dan ubat diperlukan.

 • Cystitis

  Penyakit yang sukar disembuhkan, cystitis menjejaskan saluran kencing baka British Shorthair dan juga menyebabkan pundi kencing meradang. Salah satu ciri kucing British Shorthair ialah mereka mudah terdedah kepada cystitis. Anda mesti memastikan bahawa si comel British Shorthair anda mengikut diet perubatan yang ketat bersama dengan ubat-ubatan dan juga minum air dengan banyak.

Dandanan:

Ciri ciri British Shorthair adalah bahawa ia adalah baka yang dihormati dan bersih. Sebagai kucing domestik, mereka memerlukan dandanan yang minimum. Disebabkan kekurangan aktiviti fizikal, rejimen dandanan mereka terdiri daripada penjagaan asas kuku, jari kaki, bulu dan gigi mereka. Bulu mereka mesti disikat, dan ini boleh menjadi masa yang baik untuk memeriksa kulit untuk sebarang kecederaan atau masalah.

Bermain:

Baka British shorthair mempunyai personaliti yang mudah mesra dan merupakan teman yang baik untuk orang yang tinggal bersendirian atau dalam keluarga besar. Walaupun mereka suka bermain, mereka tidak memerlukan perhatian atau pengawasan yang berterusan dan boleh dibiarkan bersendirian selama berjam-jam. Kucing British shorthair akan membawa mainan kepada seseorang jika mereka berada dalam mood untuk bermain. Selain itu, mereka boleh menghiburkan diri mereka sendiri dan sangat mudah untuk hidup bersama.

Soalan Lazim kucing British Shorthair:

Adakah kucing British Shorthair bergaul dengan haiwan peliharaan lain?

Baka kucing British Shorthair terkenal dengan kelembutan dan kecerdasan. Tabiat British Shorthair adalah mesra dan suka bermain, menjadikannya sangat baik dengan kanak-kanak serta haiwan lain.

Adakah kucing British Shorthair mesra?

Baka kucing British shorthair mempunyai perangai yang sangat lembut. Mereka adalah kucing penyayang dan setia dan bagus untuk pemilik kali pertama. Selain itu, tabiat kucing British Shorthair termasuk mereka tidak memerlukan banyak perhatian dan tidak suka dibawa ke mana-mana.

Berapa lama kucing British Shorthair hidup?

Salah satu ciri ciri utama kucing British Shorthair ialah mereka mampu hidup lama. Jangka hayat biasa ialah 7-15 tahun dan boleh mencapai umur sehingga 20 tahun.

Adakah kucing British Shorthair mudah diurus?

Ya, mereka tidak memerlukan banyak dandanan kerana mereka menjaga kebersihan diri. Dandanan asas seperti menyikat dengan kerap, pemotongan kuku, dan pembersihan telinga sudah cukup untuk memastikan kucing British Shorthair comel anda sentiasa ceria.

Adakah kucing British Shorthair suka mandi?

Ya, kerana baka kucing British Shorthair adalah salah satu daripada segelintir baka yang menyukai air. Salah satu ciri unik kucing British Shorthair ialah mereka suka bermain dengan apa sahaja yang bergerak. Oleh itu, jika anda membuka pili air, mereka mungkin akan melompat masuk untuk bermain dengan air yang mengalir, sesuatu yang menentukan sifat British Shorthair.

Whiskas brand imagery