Whiskas imagery
Carian Khas

Enter a keyword below to search for articles and products.

Pertumbuhan anak kucing dan perkembangan

Ingin mendapatkan anak kucing sebagai haiwan peliharaan? Tanya mana-mana pemilik kucing, memiliki bayi kucing di rumah adalah kegembiraan yang tidak dapat digambarkan.

Tonton
Video

Peraturan

Ingin mendapatkan anak kucing sebagai haiwan peliharaan? Tanya mana-mana pemilik kucing, memiliki bayi kucing di rumah adalah kegembiraan yang tidak dapat digambarkan. Namun membesarkan anak kucing adalah tanggungjawab yang besar juga, oleh itu, mengetahui cara menjaga anak kucing dengan betul adalah penting.

Berapa cepat anak kucing membesar?

Anak kucing membesar dengan sangat cepat, matang pada sekitar 10-12 bulan. Pertumbuhan menjadi perlahan apabila mencapai sekitar 30 minggu. Walaupun kadar pertumbuhan berbeza mengikut baka, bulan-bulan awal selepas kelahiran anak kucing adalah kritikal untuk setiap baka.

Mengapa perkembangan peringkat awal adalah penting?

Penjagaan yang betul pada bulan-bulan awal adalah penting untuk pertumbuhan anak kucing dan kesejahteraan serta kesihatan sepanjang hayat mereka. Pengambilan nutrisi dan persekitaran yang betul diperlukan bukan sahaja untuk perkembangan anak kucing, tetapi untuk kelangsungan hidup mereka pada bulan-bulan awal selepas kelahiran.

Oleh itu, mengetahui tentang perbezaan peringkat pertumbuhan anak kucing dan menyediakan anak kucing dengan penjagaan yang terbaik yang diperlukan pada setiap peringkat adalah penting.

Jadi, bagaimana anda menjaga anak kucing daripada lahir hingga dewasa? Mari ketahui!

Perbezaan peringkat pertumbuhan anak kucing

Ikuti petua yang dinyatakan di bawah untuk penjagaan anak kucing yang betul pada setiap peringkat kehidupan bayi kucing anda:

 1. Tempoh neonatal 0-4 minggu

  Anak kucing pada peringkat ini dianggap bayi baru lahir dan harus bersama ibu dan adik beradik mereka. Pada peringkat ini, mereka tidak dapat melihat, mendengar, atau berjalan. Mereka mengeluarkan bunyi erangan yang sangat lemah dan hanya boleh merangkak menggunakan perut dalam jarak yang kecil.

  Perkara yang perlu diambil perhatian

  • Sama seperti bayi, anak kucing yang baru lahir kebanyakannya makan dan tidur.
  • Mereka mempunyai berat sekitar 100-150 gram apabila mereka dilahirkan dan akan bertambah 10-30 gram setiap hari untuk meningkatkan tiga kali ganda berat badan mereka dalam masa 21 hari.
  • Mereka akan mula membuka mata mereka sekitar 5 hari tetapi penglihatan mereka akan jelas dengan sempurna hanya pada sekitar 4 minggu.
  • Anak kucing tidak dapat mengawal suhu badan mereka dan akan mati tanpa haba dari badan ibu dan adik-beradik mereka. Jika anda memelihara anak kucing yatim piatu, pastikan anda meletakkannya di atas katil yang hangat dan mengawal suhu supaya tidak jatuh di bawah 32°C.

  Langkah penjagaan

  • Bawa anak kucing anda untuk pemeriksaan sebaik sahaja mereka dilahirkan untuk pencegahan sebarang masalah kesihatan.
  • Penyahcacingan bulanan adalah penting dalam penjagaan anak kucing sehingga mereka berumur 6 bulan.
  • Letak anak kucing di kawasan yang bersih, kering dan mempunyai pengudaraan yang baik dan jauh daripada haiwan pemangsa lain.
  • Anak kucing hanya perlu diberi susu ibu mereka setiap 2 jam untuk membantu membina imuniti mereka.
  • Jika anda menjaga anak kucing yatim piatu dan terpaksa memberi mereka makan, pastikan anda memilih makanan yang mengandungi nutrien utama, terutamanya DHA dan kolostrum yang terdapat dalam susu ibu mereka. DHA adalah penting untuk perkembangan mata dan otak anak kucing, manakala kolostrum membantu membina imuniti.
 2. Tempoh bercerai susu 4-8 minggu

  Peringkat kedua pertumbuhan anak kucing ialah tempoh bercerai susu apabila anak kucing beralih kepada makan makanan pepejal. Mereka juga mempelajari teknik kelangsungan hidup dan tingkah laku daripada ibu mereka.

  Perkara yang perlu diambil perhatian

  • Anak kucing akan suka bermain pada peringkat ini dan mula meneroka persekitaran mereka.
  • Mereka mengikuti ibu mereka dan mempelajari teknik kelangsungan hidup seperti mengintai mangsa, mendandani diri dan sebagainya.
  • Anak kucing akan mula mencuba makanan di luar tetapi masih lagi menyusu.

  Langkah penjagaan

  • Apabila anak kucing menjadi lebih mencabar semasa peringkat perkembangan anak kucing, adalah penting untuk mengekalkan persekitaran yang selamat untuk mereka meneroka.
  • Peluk anak kucing dan berikan mereka mainan untuk bermain untuk membantu mereka kekal aktif dan merangsang mereka.
  • Bawa mereka ke doktor haiwan setiap bulan untuk pemeriksaan dan penyahcacingan.
  • Makanan yang betul adalah sangat penting pada peringkat ini untuk pertumbuhan yang betul. Oleh itu, pilih makanan yang berkhasiat dan mengandungi bahan seperti protein, taurin dan omega-3 untuk pertumbuhan dan perkembangan anak kucing. Makanan mestilah mudah dimakan dan dihadam serta sedap untuk menarik minat anak kucing untuk makan. Adalah lebih baik jika anda boleh memberi mereka makanan yang mengandungi DHA dan kolostrum, yang merupakan nutrien penting untuk perkembangan mata dan otak mereka serta imuniti.
 3. Pertumbuhan intensif 2-4 bulan

  Ini adalah peringkat nakal apabila anak kucing anda mula menunjukkan perangai sebenar mereka! Tahap penting dalam pertumbuhan anak kucing, personaliti anak kucing anda akan muncul pada masa ini.

  Perkara yang perlu diambil perhatian

  • Anak kucing pada peringkat ini sangat suka bermain dan akan menggunakan hampir 3 kali ganda lebih tenaga daripada kucing dewasa.
  • Mereka akan meniru ibu dan adik-beradik mereka dan akan terus belajar. Ini adalah peringkat perkembangan yang ideal untuk melatih kelakuan mereka.
  • Mereka memerlukan banyak pelukan, belaian dan kasih sayang pada peringkat ini kerana ia dapat membantu dalam perkembangan keseluruhan mereka.

  Langkah penjagaan

  • Umur ini sesuai untuk mengambil atau meletakkan anak kucing anda untuk diambil sebagai anak angkat. Setelah bercerai susu dan belajar segala-galanya daripada ibu mereka, mereka bersedia untuk membawa kegembiraan ke rumah baru.
  • Umur ini juga sesuai untuk memberi vaksin kepada anak kucing anda.
  • Pastikan tiada objek tajam diletak di sekeliling rumah dan berhati-hati untuk memasang penghadang di tangga kerana pada usia ini anak kucing adalah paling nakal.
  • Makanan yang betul sangat penting untuk kesihatan dan kesejahteraan anak kucing. Mereka masih memerlukan taurin dan DHA dalam makanan mereka kerana mereka tidak lagi menyusu susu ibu mereka. Oleh itu, mereka memerlukan semua nutrien daripada makanan yang anda berikan kepadanya.
 4. Pertumbuhan berterusan 4 bulan dan ke atas

  Anak kucing anda hampir baligh dan berada di ambang dewasa pada peringkat ini. Mereka bukan lagi anak kucing tetapi kucing hampir-dewasa. Jadi, bagaimana anda menjaga anak kucing pada peringkat yang begitu penting? Tip penjagaan anak kucing yang paling penting untuk peringkat ini ialah memberi kucing anda makanan yang betul.

  Perkara yang perlu diambil perhatian

  • Mereka mula menunjukkan pemilikan dengan menggosok dan mencakar perabot.
  • Kucing anda akan menunjukkan tanda-tanda ‘heat’ jika anda belum memandulkannya.
  • Mereka akan bertambah berat dengan pantas dan akan mempunyai berat hampir 80% daripada kucing dewasa.

  Langkah penjagaan

  • Mandulkan kucing anda jika anda tidak mahu ia membiak. Pemandulan juga memberi kesan positif terhadap perangai kucing.
  • Jika sudah diberi vaksin, anda boleh membawa kucing anda untuk pengembaraan di luar rumah.
  • Peralihan kepada makanan kucing dewasa pada peringkat ini kerana mereka kini memerlukan semua nutrisi yang diperlukan oleh kucing dewasa.

Soalan Lazim

 

Sampai umur berapakah anak kucing menyusu?

Anak kucing biasanya minum susu ibu mereka sehingga berumur 4-6 minggu apabila ibu mereka perlahan-lahan mula mengalihkannya kepada makanan pepejal. Kadang kala ibu membenarkan anak kucing menyusu lebih lama untuk kepastian dan keselesaan.

Apakah makanan kucing berumur 1 minggu?

Anak kucing berumur 1 minggu hanya perlu minum susu ibu. Jika anda membesarkan anak kucing yatim piatu, berikan mereka susu formula untuk anak kucing, yang boleh dibeli dari kedai haiwan peliharaan. Sebelum itu, pastikan anda berunding terlebih dahulu dengan doktor haiwan.

Bolehkah anak kucing dipisahkan daripada ibunya?

Anak kucing sebaiknya tinggal bersama ibu mereka sehingga berumur sekitar 12-14 minggu untuk perkembangan mental dan fizikal. Walau bagaimanapun, anda masih boleh membesarkan anak kucing yang dipisahkan daripada ibunya pada peringkat awal asalkan anda menyediakan penjagaan, persekitaran dan pemakanan yang betul.

Bolehkah anda memandikan anak kucing yang baru lahir?

Adalah lebih baik untuk elak daripada memandikan anak kucing sehingga mereka berumur sekurang-kurangnya 4 minggu kerana anak kucing baru lahir tidak dapat mengawal suhu badan mereka dan mungkin mati akibat hipotermia. Jika anda perlu memandikan anak kucing yang baru lahir atas sebab tertentu, gunakan mandian suam dan keringkan mereka sepenuhnya dan letakkan dalam persekitaran yang hangat selepas itu, atau lebih baik gunakan tuala suam untuk mengelap dan bukannya mandi keseluruhan badan.

Whiskas brand imagery