Pertumbuhan anak kucing: bagaimana anda tahu anak kucing anda mencecah usia seekor kucing dewasa?

Anak kucing pertumbuh dengan cepat dalam beberapa minggu pertama kehidupannya.
Anak kucing mula kelihatan seperti kucing dewasa apabila ia mencecah usia 6 bulan.
Pada usia 12 tahun, ia dianggap sebagai kucing dewasa dan boleh diberi makan makanan kucing dewasa 

Anak kucing pertumbuh dengan cepat dalam beberapa minggu pertama kehidupannya. Ia dilahirkan dengan mata dan telinga tertutup.Ia tidak boleh berjalan tetapi merangkak menggunakan perut dan bergantung pada kekuatan deria baunya untuk mencari ibunya dan makanan daripada ibunya.
Pada usia 2 minggu, mata anak kucing telah terbuka.
Pada usia 3 minggu, liang telinga anak kucing telah terbuka sepenuhnya.
Pada usia 4 minggu, anak kucing boleh membuang air kencing dan najis dengan sendirinya. Sebelum ia boleh melakukannya sendiri, anak kucing bergantung pada ibunya untuk menstimulasinya bagi membuang air kencing atau najis. Gigi taringnya yang tajam (atau gigi susu / gigi kecil) tumbuh daripada gusinya.Pada usia 4 minggu, anak-anak kucing mula meneroka persekitaran lebih jauh sedikit daripada ibunya dan mula berinteraksi dengan baik bersama adik beradiknya yang lain. Ia mula menunjukkan minat terhadap makanan ibunya dan ia boleh mula bercerai susu ke makanan anak kucing.


Pada usia di antara 8-12 minggu, anak-anak kucing sudah cukup umur untuk diberi suntikan vaksin dan berpisah daripada ibunya untuk pergi ke rumah baharunya.
Pada usia 4 bulan, gigi susu mula tanggal dan digantikan dengan gigi kekal. Anak kucing akan mempunyai gigi kekal sepenuhnya pada usia lebih kurang 7 bulan.
Pada usia 5-6 bulan anak kucing telah cukup umur untuk dimandulkan.
Anak kucing mula kelihatan seperti kucing dewasa apabila ia mencecah usia 6 bulan. Oleh kerana itu, ia memerlukan sokongan nutrisi untuk kesihatan dan perkembangan optimum pada fasa tumbesaran yang berlangsung sehingga usia 12 bulan. Kami menyarankan anak kucing diberi makan dengan makanan khas yang lengkap dan seimbang sehingga ia berusia 12 bulan. Pada usia ini, ia dianggap sebagai dewasa dan boleh diberi makan makanan kucing dewasa.

Penjagaan anak kucing: 

Perkara-perkara yang perlu dilakukan sebelum anda membela anak kucing:

 • Mendaftar dengan doktor haiwan
 • Beli sangkar kucing
 • Beli tilam, makanan dan mangkuk air (beli mangkuk yang leper, kucing tidak suka mangkuk yang jeluk), bekas najis; alat permainan, berus bulu / sikat.
 • Beli makanan anak kucing
 • Beli kolar keselamatan dan buat cakera identiti bersama butiran alamat kucing anda yang ditempa pada cakera tersebut
 • Buat persediaan di rumah anda:
 • Ikat sebarang wayar yang boleh dipanjat
 • Pastikan semua tumbuhan yang beracun, makanan manusia, bahan pembersih kimia adalah jauh daripada capaian anak kucing
 • Sediakan tiang mencakar atau satu kawasan untuk anak kucing memenuhi naluri semula jadinya untuk mencakar
 • Wujudkan satu kawasan yang tersorok untuk anak kucing berasa selamat untuk menggunakan bekas najis
 • Letakkan mangkuk makanan dan air di lokasi yang berasingan, kucing secara semula jadinya tidak suka makan dan minum di kawasan yang sama
 • Sediakan tempat di mana kucing anda boleh berasa tenang dan sunyi dan berasa selamat, seperti kadbod di sisinya, bagi kucing ini adalah seperti tempat perlindungan yang selamat, seperti gua untuk mencari ketenangan
 • Bekas najis: Dalam habitat semula jadi, kucing-kucing besar sangat berhati-hati dalam hal kebersihatan. Itulah sebabnya ia tidak makan dan membuang najis di tempat yang sama.
 • Begitu juga dengan anak kucing, sila jauhkan bekas najis dari tempat di mana kucing makan dan minum.

Apabila anda membawa kucing anda pulang ke rumah:

 • Pemeriksaan kesihatan
 • Melengkapkan dos vaksinasi
 • Rawatan kuku dan cacing
 • Pemasangan mikrocip adalah digalakkan supaya anda boleh bertemu kembali sekiranya kucing anda hilang

Berikan kucing anda makan dengan resipi Whiskas® yang lazat dan berkhasiat. Ketahui dengan lebih lanjut mengenai panduan pemberian makanan bagi memenuhi keperluan mereka dengan makanan yang lazat dan berkhasiat.

®/TM Trademarks of Mars, Incorporated and its affiliates.
© Mars, Incorporated, 2020. All rights reserved
เปลี่ยนมื้อเดิมๆ ให้พิเศษเกินห้ามใจ

ISIKAN MAKLUMAT ANDA UNTUK MENDAPATKAN BAUCAR DISKAUN

ISIKAN MAKLUMAT MENGENAI ANDA UNTUK MENDAPATKAN BAUCAR DISKAUN
ISIKAN MAKLUMAT MENGENAI ANDA UNTUK MENDAPATKAN BAUCAR DISKAUN

Sila isikan maklumat pada ruang yang disediakan. Tanda asterik (*) menunjukkan bahawa maklumat ini wajib diisi.

MENGENAI ANDA

MENGENAI HAIWAN PELIHARAAN ANDA

Kami ingin terus memberikan anda dengan maklumat terkini mengenai semua promosi menarik dan perkembangan produk baru di Mars Petcare yang kami rasa akan menarik minat anda (untuk maklumat lebih lanjut: https://www.mars.com/made-by-mars/petcare). Dari masa ke masa, kami juga mungkin menggunakan data anda untuk penyelidikan bagi meningkatkan penawaran produk dan perkhidmatan kami kepada pengguna kami. Sekiranya anda berumur lebih dari 16 tahun, sila sahkan kebenaran anda dengan menekan klik seterusnya.

Saya faham bahawa saya mungkin mengubah keutamaan-keutamaan ini pada bila-bila masa dengan menghubungi pasukan privasi di sini. Untuk maklumat lanjut mengenai bagaimana kami menggunakan data anda, sila lihat pautan https://www.mars.com/privacy.

Tahniah!

Nikmati potongan diskaun 10% untuk pembelian Whiskas Tasty Mix secara atas talian anda yang seterusnya. Semoga teman berbulu anda menikmati Whiskas Tasty Mix kami yang lazat!

MARSTASMX
Voucher codeWHISTMX10
Voucher period : 1st Aug – 31st Oct, 21
Cookie Consent