Whiskas imagery
Carian Khas

Enter a keyword below to search for articles and products.

Jenis Cacing Kucing, Punca, Gejala dan Rawatan

Ia adalah perkara biasa bagi manusia untuk melawat doktor untuk menangani cacing dalam perut mereka.

Ia adalah perkara biasa bagi manusia untuk melawat doktor untuk menangani cacing dalam perut mereka. Tetapi, tahukah anda kawan-kawan berbulu di sekeliling kita juga boleh menghadapi masalah yang sama? Sebaliknya ia lebih biasa ditemui dalam haiwan peliharaan anda, berbanding dalam badan anda sendiri. Walaupun kita boleh meluahkan perasaan dengan mudah apabila ada sesuatu yang tidak kena dengan kita, perkara yang sama tidak boleh diharapkan daripada haiwan peliharaan kita. Daripada membiarkan mereka menderita melalui kesakitan, kita boleh melihat tanda-tanda ketidakselesaan yang boleh menunjukkan kehadiran cacing di dalamnya. Salah satu tanda kehadiran cacing yang paling biasa ialah kehilangan tenaga secara tiba-tiba dalam anak kucing anda. Jika kucing anda suka melompat di atas riba anda setiap kali anda pulang ke rumah atau tidak membenarkan anda bekerja dengan tenang kerana mereka memerlukan perhatian anda sepenuhnya, maka terdapat masalah besar jika mereka tiba-tiba mula menyendiri.

Terdapat pelbagai jenis cacing kucing yang boleh menyebabkan kemudaratan teruk kepada bayi kucing anda, seperti cacing gelang, cacing pita, cacing tambang, cacing jantung, dsb. Cacing gelang dan cacing pita mempunyai kesan yang sama pada anak kucing. Mereka pada dasarnya menghalang pertumbuhan normal kucing anda dan masalah pencernaan yang berterusan. Pembentukan gas yang berlebihan akibat cacing gelang menyebabkan perut kembung yang merupakan sumber ketidakselesaan yang besar untuk anak kucing anda. Cacing tambang selalunya mengancam nyawa makhluk comel anda kerana ia diketahui boleh hidup dengan darah. Oleh itu, penyedutan darah yang berterusan pasti akan menyebabkan anemia. Gejala cacing jantung selalunya tidak nyata secara fizikal, tetapi beberapa symptom biasa termasuk muntah dan penurunan berat badan. Penciptaan mereka dicetuskan oleh gigitan nyamuk, oleh itu, anda mesti menjauhkan anak kucing kesayangan anda daripada nyamuk.

Antara lain, jika kucing peliharaan anda mengalami kehilangan selera makan, penurunan berat badan, atau cirit-birit, maka terdapat manifestasi cacing yang pasti. Jika anak kucing kesayangan anda hampir dewasa, maka kemungkinan risiko adalah jauh lebih rendah. Tetapi tidak bermakna nyawa anak kucing kesayangan anda harus dipertaruhkan. Sebaliknya, anda harus membawa mereka berjumpa doktor untuk diperiksa. Sebaliknya, jika anak kucing anda masih sangat muda, akibat serangan cacing menjadi seribu kali lebih teruk. Ini mungkin kerana anak kucing belum mempunyai sistem imuniti yang terbentuk dengan baik. Oleh kerana jarang ada tanda-tanda gejala yang jelas, anda mesti membawa haiwan kesayangan anda ke doktor haiwan untuk pemeriksaan biasa. Doktor haiwan akan memeriksa gejala atau mendapatkan ujian yang sesuai untuk mengenal pasti jenis cacing yang menyebabkan jangkitan. Rawatan mereka akan dijalankan sewajarnya dan anak kucing kesayangan anda akan kembali ceria.

Apakah jenis cacing yang terdapat pada kucing?

Dalam kebanyakan kes, kucing boleh dijangkiti cacing kerana penjaga mereka tidak berhati-hati atau cukup bersih dan menyebarkan bakteria kepada mereka. Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui pelbagai jenis cacing untuk mengendalikannya.

 • Cacing gelang

  Cacing bulat kelihatan seperti kepingan mi dan disebarkan daripada haiwan lain yang terjejas. Kucing dan anjing mungkin meninggalkan najis mereka yang mengandungi cacing gelang. Ia bercampur dengan tanah dan boleh masuk ke dalam perut kucing anda jika ia tidak dibersihkan dengan betul selepas berjalan-jalan di luar. Gejala mereka termasuk muntah berlebihan, cirit-birit, hilang selera makan, keletihan, dan keadaan bulu yang teruk. Hampir semua kes telah melaporkan tanda-tanda perut kembung akibat pembentukan gas yang berlebihan. Manusia juga boleh dijangkiti oleh cacing gelang dengan memakan telur larva.

 • Cacing pita

  Amat sukar untuk menentukan gejala cacing pita pada kucing dewasa anda. Inilah sebabnya mengapa pemeriksaan bulanan diperlukan untuk memastikan kesejahteraan anak kucing kesayangan kecil anda. Dalam kes anak kucing, cacing pita boleh menyebabkan penurunan berat badan yang drastik, ketidakselesaan di sekitar dubur, dan muntah. Mereka kelihatan seperti sebutir beras yang kecil dan hampir selalu ditemui dalam najis haiwan yang dijangkiti di mana mereka juga boleh menjangkiti haiwan lain. Sebab itu kucing anda dinasihatkan untuk menjauhkan diri mereka daripada najis haiwan lain. Sebagai sejenis cacing kucing, cacing pita tidak menunjukkan sebarang kesan pada anak kucing anda sehingga ia sampai ke usus. Pengumpulan besar cacing pita di dalam usus boleh menyebabkan penyumbatan yang boleh mengganggu sistem pencernaan dan menyebabkan ketidakselesaan yang melampau.

 • Cacing hati

  Nama penyakit ini sendiri memberitahu anda tentang lokasi jangkitan tersebut. Cacing jantung membentuk kerosakan teruk pada saluran darah, jantung, dan paru-paru. Selain itu, tiada gejala khusus mengenai jangkitan cacing jantung ini malah ia boleh menyebabkan kematian tanpa sebarang petanda awal. Sesetengah haiwan telah menunjukkan gejala sesak nafas, degupan jantung yang cepat, muntah dan sebagainya. Memandangkan tiada ubat untuk cacing jantung, satu-satunya jalan keluar adalah pencegahan daripada gigitan nyamuk yang merupakan agen penyebab utama jangkitan cacing jantung pada kucing.

 • Cacing paru-paru

  Cacing paru-paru sangat jarang berlaku jadi kemungkinan kucing kesayangan anda menghidapi kucing cacing jenis ini adalah minimum. Tetapi seperti yang diperkatakan, kesan jangkitan cacing paru-paru adalah sangat serius dan mesti dirawat dengan berhati-hati. Jika anak kucing anda mengambil air yang tercemar atau haiwan kecil lain yang dijangkiti cacing paru-paru, cacing kucing akan mencari jalan ke paru-paru dan mereplikasi/membuat salinan di sana. Gejala biasanya termasuk batuk yang berlebihan, muntah, atau cirit-birit yang mana cacing keluar melaluinya. Tanda-tanda ini tidak boleh dikelirukan dengan masalah kesihatan lain seperti radang paru-paru, atau bronkitis. Sebaliknya, sebarang masalah fizikal kecil harus dirujuk dengan doktor haiwan.

 • Cacing kail

  Tidak seperti jenis cacing lain, cacing tambang tidak mempunyai manifestasi fizikal pada kucing yang telah sedikit membesar Tetapi kucing yang lebih muda mungkin mengalami cirit-birit yang teruk, dan kehilangan darah yang boleh menyebabkan anemia. Mekanisme mereka yang berkait pada lapisan dalaman usus menyebabkan pendarahan dalaman yang berlebihan yang boleh terbukti berbahaya. Cacing kail dijangkiti daripada haiwan lain yang dijangkiti yang telah membuang najisnya ke dalam tanah. Kucing peliharaan anda boleh tertelan larva dari tanah atau bahkan boleh dijangkiti daripada larva yang melekat pada kaki anda semasa anda berjalan di atas tanah yang dipenuhi larva cacing kail. Manusia juga boleh dijangkiti cacing kucing jenis ini yang boleh merosakkan kulit dan menyebabkan kegatalan yang berlebihan.

Alopecia yang disebabkan oleh tekanan

Jika anda memilih untuk membawa pulang anak kucing kesayangan anda, anda perlu menerima hakikat jumlah bulu yang akan ditemui pada setiap barang milik anda. Daripada perabot anda kepada pakaian yang anda pakai, bulu dari kucing peliharaan anda boleh ditemui di mana-mana segenap rumah. Anda tidak perlu bimbang jika kucing mendandani dirinya sendiri. Apa yang anda perlu bimbang ialah apabila anak kucing anda mula kehilangan banyak bulu sehingga bulunya kelihatan menipis. Alopecia yang disebabkan oleh tekanan sering dijumpai pada kucing yang kelihatan sangat cemas dan gelisah. Tekanan kucing menyebabkan mereka menjilat diri kerap daripada biasa, menyebabkan keguguran bulu. Rundingan dengan doktor haiwan adalah dicadangkan supaya mereka boleh menasihati cara merawat masalah tersebut.

Langkah-langkah pencegahan untuk jangkitan kucing cacing

Dengan mematuhi langkah-langkah pencegahan ini, anda boleh memastikan bahawa walaupun kucing anda mempunyai cacing, mereka boleh menikmati kehidupan yang sihat dan normal.

 • Menjaga kebersihan kendiri dan kebersihan persekitaran anda adalah langkah pertama untuk memastikan anak kucing tiada masalah cacing.
 • Membersihkan diri anda dan anak kucing anda dengan menyeluruh selepas seharian keluar adalah perlu untuk mengelakkan jangkitan.
 • Bawa kucing anda ke doktor haiwan setiap bulan untuk pemeriksaan.
 • Pastikan anak kucing peliharaan anda tidak memburu haiwan lain yang lebih kecil yang mungkin dijangkiti cacing kucing.
 • Perhatikan dengan teliti najis mereka untuk mencari sebarang tanda cacing dalam kucing.
 • Sertakan ubat pencegahan yang ditetapkan oleh doktor haiwan dengan makanan harian kucing anda.
 • Menjalankan ujian najis, atau nyahcacing yang kerap juga terbukti sangat berkesan dalam mencegah jangkitan cacing pada anak kucing kesayangan anda.

Rawatan untuk jangkitan cacing

 • Membawa anak kucing kesayangan anda melalui proses kucing nyahcacing boleh membunuh cacing dalam kucing dengan berkesan.
 • Ubat yang telah ditetapkan boleh diberikan melalui beberapa dos ubat yang akan membunuh semua cacing yang wujud. Satu dos tidak berkesan kerana ia tidak berkesan dalam mencegah serangan jangkitan cacing yang lain dan seterusnya.
 • Melakukan endoskopi dan penyingkiran cacing dengan cepat yang terdapat pada lapisan perut. Ini berkesan hanya untuk jenis cacing kucing yang menetap di sekeliling usus seperti cacing gelang, cacing pita dan cacing kail.
 • Menyuntik ubat terus melalui kulit kucing anda juga berkesan dan mempunyai tindak balas yang lebih cepat pada kucing cacing.

Ubat untuk jangkitan cacing

 • Pencing amat berkesan apabila ia berkaitan dengan cacing usus seperti cacing gelang dan cacing pita.
 • Drontal Plus (pyrantel, praziquantel, fenbendazole) boleh diberikan untuk jangkitan cacing kail, cacing cambuk dan jenis cacing kucing lain di dalam usus.
 • Praziquantel disuntik terus ke dalam kulit anak kucing kesayangan anda. Ia melumpuhkan cacing pita sehingga tidak dapat lagi melekat pada usus dan keluar dari badan melalui najis.
 • Pyrantel pamoate atau Ivermectin berkesan terhadap keadaan Physaloptera spp. dan dos perlu diambil dua kali dalam dua atau tiga minggu.
 • Levamisole ialah penyelesaian rawatan segera untuk Ollulanus tricuspis.

Perlu diingati bahawa nanak kucing kesayangan anda adalah seperti bayi anda sendiri, oleh itu, jangan gunakan sebarang ubat untuk rawatan mereka sebelum berunding dengan doktor haiwan.

Mencegah jangkitan cacing daripada berulang

 • Menjaga kebersihan rumah anda dan membersihkan kawasan buangan najis haiwan kesayangan anda untuk memastikan ia bebas daripada kuman adalah langkah pertama untuk memastikan tiada lagi serangan jangkitan.
 • Bawa kucing peliharaan anda ke doktor haiwan untuk sesi nyahcacing kucing dengan kerap.
 • Jauhkan kucing anda daripada najis haiwan lain semasa membawanya keluar.
 • Membersihkan mereka dengan menyeluruh selepas pulang ke rumah.
 • Perhatikan sebarang tanda ketidakselesaan kecil yang mungkin menandakan permulaan jangkitan lain.
 • Tidak menangguhkan rawatan sebarang penyakit fizikal yang dihidapi anak kucing anda.
 • Sediakan anak kucing anda diet yang sihat untuk meningkatkan imuniti mereka, membina semula selera makan mereka, dan mendapatkan semula tenaga mereka selepas pulih daripada jangkitan cacing.

Soalan Lazim mengenai Cacing dalam Kucing

 

Bagaimana anda tahu jika kucing mempunyai cacing?

Cacing yang berbeza mempamerkan struktur yang berbeza. Oleh itu, anda boleh melihat tanda-tanda mereka dalam najis kucing peliharaan anda. Anda juga boleh memberi perhatian kepada gejala seperti cirit-birit, muntah, penurunan berat badan, dll.

Bolehkah manusia mendapat cacing daripada kucing?

Ya, manusia juga boleh dijangkiti daripada kucing. Inilah sebabnya mengapa sentiasa dinasihatkan untuk memakai sarung tangan semasa memberi makan kucing anda, atau membersihkan najis buangannya. Jika anda menggunakan tangan kosong, maka elakkan memasukkannya ke dalam mata atau mulut anda dan bersihkannya dengan menyeluruh.

Apakah yang perlu saya lakukan jika kucing saya mempunyai cacing?

Jika anda mengesyaki kucing anda mengalami jangkitan cacing, anda harus segera membawanya ke doktor haiwan. Memberi ubat kepada kucing anda sendiri boleh memberi kesan yang teruk kepada kucing anda. Sebaliknya, anda harus sentiasa berunding dengan doktor haiwan untuk rawatan cacing.

Berapa lama masa yang diambil untuk menghilangkan cacing dalam kucing?

Cacing boleh membiak dalam jumlah dengan pantas dan boleh terus melakukannya walaupun selepas dos pertama ubat nyahcacing kucing. Justeru, proses rawatan jangkitan cacing boleh berlarutan selama sebulan bagi memastikan tiada seekor cacing pun tinggal dalam perut kucing anda.

Bagaimana cara menyingkirkan cacing dalam kucing secara semulajadi?

Makanan seperti biji labu, chamomile, kelapa, lobak merah, dan cuka sari epal terbukti sangat berkesan melawan jangkitan cacing untuk kucing anda. Tetapi, sentiasa dinasihatkan untuk melawat doktor haiwan untuk rawatan yang lebih pasti terhadap jangkitan cacing.

Whiskas brand imagery