Whiskas imagery
Carian Khas

Enter a keyword below to search for articles and products.

Jenis Penyakit Kucing, Gejala dan Rawatan

Siapa yang tidak menyukai haiwan berbulu yang comel? Rupa haiwan berbulu yang comel ini pasti menceriakan hidup anda seharian.

Siapa yang tidak menyukai haiwan berbulu yang comel? Rupa haiwan berbulu yang comel ini pasti menceriakan hidup anda seharian. Sejak dahulu lagi, kucing dikenali sebagai haiwan sokongan emosi yang paling hebat kepada orang tersayang, membantu individu yang mengalami kemurungan, kebimbangan dan kecacatan fizikal dan mental yang lain.

Walau sehebat mana pun kucing, ia juga harus diingat bahawa mereka tidak kebal kepada penyakit kucing, dan mesti dirawat untuk masalah kesihatan yang biasa. Memastikan penjagaan kesihatan yang terbaik untuk kucing anda bukan sahaja memastikan kucing kesayangan anda menjalani kehidupan yang panjang dan selesa, tetapi ia juga memupuk komunikasi antara anda berdua, kerana anda berkemungkinan kecil jatuh sakit akibat menyentuh atau membelai kucing anda.

Kucing secara amnya mudah dijangkiti beberapa penyakit kucing besar dan kecil. Penyakit kucing ini boleh wujud daripada punca yang berbeza, dan tidak semuanya berjangkit. Tetapi penyakit kecil seperti cirit-birit atau serangan kutu boleh memberi  ketidakselesaan untuk kucing kesayangan anda. Selain itu, beberapa penyakit seperti leukemia dan cacing jantung boleh terbukti menjadi penyakit maut kucing, atau menjejaskan gaya hidup kucing anda. Oleh itu, adalah amat penting sebagai penjaga kucing untuk memerhatikan gejala dan tanda yang boleh menunjukkan gangguan kesihatan pada kucing anda. Mengenal pasti dan mengesan beberapa kebimbangan kesihatan yang paling biasa boleh membantu anda mendapatkan anak kucing kesayangan anda rawatan yang betul pada masa yang sesuai, dan mengelakkan sebarang penyakit maut pada kucing. Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang risiko kesihatan utama dalam kucing dan mengetahui cara merawat dan mengelakkannya daripada artikel ini.

Pelbagai jenis Penyakit Kucing

 • kencing manis:

  Kencing manis adalah penyakit kucing yang biasa, terutamanya pada kucing yang mengalami obesiti. Kencing manis pada kucing biasanya dilihat sebagai ketidakupayaan untuk menghasilkan tahap insulin yang mencukupi dalam badan secara semulajadi untuk mengimbangi paras gula dalam darah. Kencing manis pada kucing boleh diperhatikan melalui gejala seperti kerap dahaga dan kencing, penurunan berat badan yang cepat, dan muntah. Doktor haiwan boleh mengesyorkan ujian darah dan air kencing untuk menentukan sama ada kucing anda menghidap diabetes, dan merancang diet khas yang mengandungi karbohidrat rendah dan protein tinggi. Ubat makan dan terapi insulin juga berkesan dalam merawat diabetes tetapi mesti dilakukan hanya jika dicadangkan oleh doktor haiwan anda.

 • Penyakit buah pinggang:

  Kucing, terutamanya baka bulu panjang yang berumur lebih dari 7 tahun sangat mudah dijangkiti penyakit ginjal dan buah pinggang. Ia boleh berpunca daripada beberapa sebab, tetapi kebanyakannya disebabkan oleh pengambilan bahan kimia atau bahan toksik, seperti antibeku, racun perosak atau ibuprofen, ubat yang biasanya disyorkan untuk kegunaan manusia. Kucing yang menghidap penyakit buah pinggang sering menunjukkan gejala seperti keguguran bulu dan penurunan berat badan yang mendadak, rambut kering, air liur meleleh, nafas berbau, kerap dahaga serta masalah membuang air besar. Penyakit buah pinggang di kalangan kucing adalah salah satu keadaan yang paling membawa maut, yang risikonya meningkat apabila kucing semakin tua. Jika kucing anda menunjukkan gejala penyakit buah pinggang, berjumpa doktor haiwan dengan segera dan dapatkan semua rawatan yang diperlukan adalah satu langkah yang sangat bijak

 • Penyakit FIV dan HIV khusus untuk kucing:

  FIV, atau Feline Immunodeficiency Virus, adalah penyakit kucing biasa yang menjejaskan kucing di seluruh dunia. Tidak seperti penyakit kucing yang lain, FIV menyerang sistem imun dalam kucing secara langsung, menjadikan mereka lebih sensitif terhadap jangkitan dan penyakit biasa. Penyakit maut kucing ini sering menyasarkan dan membunuh sel darah putih yang terdapat pada rakan kucing anda, meningkatkan kebolehjangkitan mereka terhadap jangkitan sekunder juga. FIV bersifat berjangkit dan disebarkan melalui luka gigitan yang dalam, atau daripada ibu kepada anak kucingnya. Memandangkan FIV bersifat lebih perlahan, ia boleh kekal tidak dapat dikesan selama bertahun-tahun sebelum kucing anda mula menunjukkan gejala visual. Jika kucing anda mula menunjukkan gejala khusus FIV seperti kurang selera makan, penurunan berat badan, kualiti bulu yang tidak baik, cirit-birit kronik, sawan dan tanda-tanda gangguan neurologi, adalah penting untuk mendapatkan diagnosis untuk FIV.

 • Leukemia:

  Leukemia adalah penyakit maut pada kucing, meragut nyawa kira-kira 85% daripada kucing yang telah didiagnosis secara konsisten. Leukemia sering menekan sistem imun dalam kucing dan merupakan penyebab utama anemia dan limfoma. Leukemia dalam kucing sering merebak melalui virus yang terdapat dalam air liur dan air kencing dan boleh dipindahkan dari satu kucing ke kucing lain melalui hubungan rapat, berkongsi mangkuk makanan dan bergaduh. Anak kucing juga terdedah kepada leukemia kerana berkongsi plasenta ibu. Leukemia membawa gejala seperti cirit-birit, gangguan kulit dan pundi kencing serta ketidaksuburan. Syukurlah, tahap keparahan leukemia dalam kucing telah menurun selama bertahun-tahun berikutan penambahbaikan dalam vaksin dan diagnostik.

 • Penyakit anjing gila:

  Penyakit anjing gila adalah gangguan neurologi yang biasa ditemui pada haiwan karnivor, termasuk kucing. Penyakit anjing gila pada kucing merebak melalui gigitan dan luka dan boleh membawa maut jika ia merebak ke seluruh sistem saraf termasuk otak. Apa yang menjadikan penyakit anjing gila ni penyakit yang membawa maut pada kucing adalah ia boleh berpindah kepada manusia melalui air liur daripada gigitan  kucing yang mengalami penyakit anjing gila. Penyakit anjing gila dalam kucing boleh menunjukkan tanda-tanda gangguan sistem saraf pusat yang melampau dan perubahan dalam corak tingkah laku. Gejala biasa yang dikaitkan dengan penyakit anjing gila termasuk penurunan berat badan, kekejangan otot dan sawan, lumpuh yang tidak dijangka, hiperaktif dan pencerobohan. Penyakit maut kucing ini memerlukan perhatian segera daripada pakar.

 • Cacing hati:

  Cacing jantung adalah isu kesihatan yang membimbangkan dalam kucing, disebarkan terutamanya oleh nyamuk. Penyakit maut kucing ini sukar dikesan dan jarang dikesan sebelum terlambat. Cacing jantung ialah keadaan yang disebabkan oleh cacing sepanjang kaki yang hidup di dalam jantung, paru-paru dan saluran darah topikal, dan boleh bertambah teruk dari masa ke masa, membawa kepada penyakit paru-paru pada kucing, kegagalan jantung akut dan kerosakan pada organ lain yang berkaitan. Kucing yang menghidap cacing jantung sering menunjukkan tanda-tanda seperti muntah, batuk, sawan, pengsan dan kesukaran pernafasan. Tiada ubat untuk merawat kucing dengan cacing jantung, jadi satu-satunya pencegahan melibatkan langkah berjaga-jaga yang boleh mengurangkan risiko rakan berbulu anda mendapat kesan penyakit cacing jantung.

 • hipertiroidisme:

  Hipertiroidisme adalah keadaan yang biasa berlaku pada kucing, disebabkan oleh pengeluaran hormon tiroid yang berlebihan daripada kelenjar tiroid dalam kucing. Sebagai penyakit endokrin, hipertiroidisme boleh kerap dikesan pada kucing yang berumur lebih dari 8 tahun. Kadar metabolisme kucing boleh meningkat kepada tahap yang membimbangkan sebagai kesan hipertiroidisme, menyebabkan tekanan yang ketara kepada jantung, hati, buah pinggang dan organ penting lain. Melainkan dirawat dengan sewajarnya, hipertiroidisme dalam kucing boleh menyebabkan tekanan darah tinggi, hipertensi dan penyakit jantung yang boleh membawa maut kepada anak kucing anda. Jadi, jika anda menemui simptom hipertiroidisme yang berpotensi, seperti penurunan berat badan, cirit-birit, kerap muntah, rasa dahaga dan kencing yang berlebihan, keadaan bulu yang teruk, atau perubahan selera makan, adalah penting untuk membuat temu janji dengan doktor haiwan anda untuk mengelakkan penyakit maut in.

Bagaimana untuk menjaga kucing yang berpenyakit?

 • Penjagaan

  Seperti mana-mana orang yang sakit, kucing kesayangan anda juga berhak mendapat kasih sayang dan perhatian tambahan untuk sembuh lebih cepat. Walau bagaimanapun, kucing biasanya tidak menyukai bunyi yang kuat atau ruang yang sesak, jadi jika kucing anda sakit, penyediaan tempat berehat yang tenang jauh dari bunyi bising membantu memastikan penjagaan terbaik untuk kucing anda. Selain tempat tidur yang hangat, pastikan mereka mempunyai akses mudah kepada makanan dan air, dan tempat pembuangan najis berada dalam jangkauan mereka. Semasa kucing anda sedang pulih daripada penyakit, adalah penting untuk membiarkannya berehat, jadi elakkan dari memprovokasi atau mengganggu mereka.

 • Rancangan diet

  Ia adalah perkara biasa bagi kucing yang sakit mengelak untuk makan. Walau bagaimanapun, mereka masih memerlukan nutrien penting untuk makanan, serta untuk pulih daripada penyakit mereka. Oleh itu, adalah penting untuk memastikan kucing anda mempunyai jumlah makanan dan air yang diperlukan untuk kekal diberi makan dan terhidrat. Menyediakan air minuman bersih dan makanan kucing segar dalam kuantiti yang lebih kecil boleh menggalakkan kucing anda menyambung semula makan dan minum. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa kucing yang sakit tidak akan dapat bergantung pada diet biasa kerana ia boleh menyebabkan senak dan alahan makanan. Jadi, anda boleh menyediakan pelan diet anak kucing khas untuk kucing kesayangan anda setelah berunding dengan doktor haiwan anda, memastikan ia terdiri daripada semua vitamin dan nutrien penting yang diperlukan untuk pemulihan yang cepat.

 • Kekerapan melawat doktor haiwan

  Kucing perlu dibawa ke doktor haiwan sekurang-kurangnya dua kali setahun, sekali setiap enam bulan. Walau bagaimanapun, jika kucing anda sakit dan sakit, pastikan anda berjumpa doktor haiwan sekerap mungkin. Bergantung pada tahap kesihatan kucing anda, kucing anda mungkin memerlukan lawatan dua kali sebulan, atau sekurang-kurangnya setiap minggu.

 • Langkah pencegahan dan rawatan

  Kucing yang sakit memerlukan langkah pencegahan tertentu untuk kesejahteraan anda dan mereka. Adalah sangat penting untuk mencuci tangan anda dengan bersih sebelum dan selepas menyentuh kucing anda untuk mengelakkan penularan kuman dalam apa jua bentuk. Membersihkan kotak sampah kucing anda secara berkala juga penting untuk mengelakkan pencemaran. Tambahan pula, dalam keadaan berpenyakit, kucing anda mungkin tidak berada dalam mood terbaiknya, jadi adalah lebih baik untuk mengelakkan sebarang keseronokan yang tidak perlu untuk kucing anda, yang mungkin berakhir dengan calar atau gigitan. Di samping itu, ia juga penting untuk memastikan kucing anda sejuk dan sentiasa berhubung dengan doktor haiwan anda,

Soalan Lazim Mengenai Penyakit Kucing

Apakah penyakit kucing biasa?

Kucing mudah terdedah kepada beberapa penyakit kucing. Oleh itu, adalah penting untuk dapat mengenal pasti beberapa penyakit yang paling biasa dalam kucing. Beberapa keadaan biasa yang boleh melemahkan rakan kucing anda termasuk leukemia, Feline Immunodeficiency Virus (FIV), diabetes, cacing jantung dan banyak lagi.

Apakah tanda-tanda kucing yang sakit?

Jika kucing anda menghidap penyakit kucing, berikut adalah beberapa gejala biasa yang boleh membantu mengenal pasti penyakit tersebut. Gejala-gejala ini sering menggambarkan diri mereka tanpa sebarang perubahan mood yang jelas, pernafasan yang cepat dan sesak nafas, ia hanya menunjukkan kehilangan berat badan dan keguguran bulu yang ketara, muntah dan cirit-birit.

Bolehkah manusia mendapat penyakit daripada kucing?

Walaupun manusia tidak mudah dijangkiti penyakit berkaitan dengan kucing, mereka masih boleh jatuh sakit kerana bersentuhan dengan kucing yang sakit. Selain itu, kucing yang sakit sering membawa kuman berbahaya yang boleh membawa kepada potensi risiko kesihatan melainkan langkah keselamatan diikuti.

Apakah penyakit yang paling berbahaya bagi kucing?

Walaupun kebanyakan kucing mempunyai daya ketahanan semula jadi terhadap penyakit, sesetengah kucing tewas kepada penyakit maut. Beberapa penyakit maut dalam kucing termasuk leukemia kucing (yang mengakibatkan beberapa risiko kesihatan, akhirnya menyerang sistem imun dan kegagalan sumsum tulang), virus Immunodeficiency kucing (FIV, yang menyerang sistem imun, menjadikan kucing mudah dijangkiti kepada jangkitan dan penyakit yang paling biasa dihidapi)

Apakah penyakit berjangkit untuk kucing?

Panleukopenia kucing adalah salah satu penyakit virus yang paling mudah berjangkit pada kucing, yang disebarkan melalui cecair badan, kutu, najis, serta melalui darah yang tercemar, mangkuk air, tempat pembuangan najis dan pakaian. Ia juga boleh disebarkan kepada anak kucing daripada ibu yang tidak divaksinasi.

Whiskas brand imagery