Baka Kucing

Kembali
Kucing Baka Burmilla

Kucing Baka Burmilla

Kucing Burmilla yang cantik muncul di United Kingdom pada tahun 1981, hasil daripada pengawanan yang tidak disengajakan antara kucing jantan Chinchilla Parsi dan kucing betina Burma yang berwarna ungu. Anak-anak kucing yang dilahirkan akibat kacukan ini sangat mengagumkan sehingga diputuskan untuk meneruskan program pembiakannya.


Burmilla merupakan kucing yang mempunyai jenis dan perangai baka Burma, tetapi cirinya yang paling mengagumkan adalah bulunya yang berlorek atau berkilauan. Warna dasarnya adalah putih perak asli. Matanya memiliki garis mata berwarna gelap yang memberikan kontras yang cantik dan menampilkan garisan maskara. 


Burmilla adalah kucing yang elegan dan memiliki tubuh berukuran sederhana dan berotot, kaki tegap yang panjang serta ekor yang sederhana panjang dan tebal. Kepalanya bersaiz sederhana, bertelinga besar, hidung pendek dan mata yang amat besar.


Memandangkan kucing Burmilla membawa gen bulu panjang resesif daripada baka Chinchilla, anak-anak kucing berbulu panjang boleh dilahirkan dari semasa ke semasa. Bulu yang panjang ini bagaimanapun, tidak kusut dan memerlukan hanya sedikit penjagaan. Mudah bergaul dan tenang, Burmilla adalah pilihan haiwan peliharaan keluarga yang mesra dan ideal. Ianya bertenaga dan penyayang, menjadikannya teman yang sangat baik. 

Adakah anda tahu cara pemberian makanan yang betul setiap hari bagi kucing-kucing anda?
Panduan Pemberian Makanan
Untuk pemakanan yang lengkap dan seimbang
®/TM Trademarks of Mars, Incorporated and its affiliates.
© Mars, Incorporated, 2020. All rights reserved
Cookie Consent