Whiskas imagery
Carian Khas

Enter a keyword below to search for articles and products.

Burmilla

Burmilla

Kucing Burmilla yang sangat penyayang dan suka bermain, berhak berada dalam kelas tersendiri dari segi kecomelan dan kecantikan yang luar biasa. Kucing “berbentuk bola” ini mempunyai penampilan yang unik dengan bulu yang lebih pendek dan badan yang bulat. Ketahui lebih lagi mengenai kucing Burmilla yang merupakan salah satu baka kucing yang paling mesra dalam artikel ini.

 • Berat –

  Kucing baka Burmilla mempunyai badan yang lebih gempal berbanding kebanyakan baka kucing lain. Kucing Burmilla dewasa mempunyai berat antara 8 paun hingga 12 paun.

 • Tinggi –

  Biasanya kucing baka Burmilla agak lebih tinggi daripada baka kucing lain, antara 8 inci hingga 12 inci.

 • Jangka Hayat –

  Kucing baka Burmilla menikmati jangka hayat yang lebih panjang berbanding kebanyakan baka kucing lain. Secara purata, jangka hayat kucing Burmilla adalah antara 10 hingga 15 tahun. Selagi mereka tidak didiagnosis dengan masalah kesihatan yang boleh membawa maut, kucing Burmilla boleh hidup lebih lama dengan diet dan senaman yang betul.

 • Bulu –

  Kebanyakan kucing baka Burmilla mempunyai bulu yang lebih pendek dengan bulu halus yang berkilauan, lembut dan dan kurang gugur. Kucing Burmilla yang berbulu lebih panjang terdedah kepada bulu bergumpal dan keguguran yang banyak dan memerlukan sesi dandanan yang kerap.

Penilaian:

 • Kemesraan -⭐⭐⭐⭐⭐
 • Keupayaan untuk menyesuaikan diri -⭐⭐⭐⭐⭐
 • Tingkah laku terhadap haiwan peliharaan lain -⭐⭐⭐⭐⭐
 • Suka bermain -⭐⭐⭐⭐⭐
 • Kecenderungan kepada obesiti -⭐⭐⭐⭐
 • Kesihatan menyeluruh -⭐⭐⭐⭐⭐
 • Jangka hayat -⭐⭐⭐⭐⭐
 • Mudah dilatih -⭐⭐⭐⭐⭐
 • Dinasihatkan untuk pemilik kali pertama -⭐⭐⭐⭐⭐

Satu bintang = rendah/buruk

Lima bintang = tinggi/baik

Penampilan Fizikal

Apa yang membezakan kucing baka Burmilla dengan kebanyakan baka kucing lain adalah penampilan bulatnya yang unik. Kucing Burmilla berbentuk sangat bulat dengan kepala bulat dan hujung telinga yang juga bulat. Kucing ini mempunyai mata yang sedikit senget dengan “rekahan” di wajah mereka.

Kucing baka Burmilla mempunyai saiz badan sederhana yang berisi seperti kucing Burma. Selain berbentuk bulat, kepala kucing baka Burmilla paling lebar berhampiran kening dan rahangnya dan secara beransur meruncing ke muncung membentuk segitiga yang tumpul. “Rekahan” di wajah mereka dengan lekuk di mana hujung hidung selari dengan dagu. Kucing Burmilla juga mempunyai telinga bersaiz sederhana hingga besar dengan hujung bulat dan mata bulat berwarna kehijauan. Kucing Burmilla yang lebih muda dan anak kucing bagaimanapun selalunya mempunyai mata berwarna kekuningan.

Kucing baka Burmilla adalah pelompat yang menakjubkan dan salah satu ciri khas kucing Burmilla adalah kakinya yang langsing disokong dengan tulang yang kuat. Biasanya kaki belakang kucing Burmilla lebih panjang sedikit daripada kaki hadapan dengan tapak kaki berbentuk bujur. Panjang ekor mereka boleh berbeza-beza dari sederhana hingga lebih panjang sebelum meruncing bulat di hujung. Walaupun kebanyakan kucing Burmilla adalah baka berbulu pendek, kucing Burmilla berbulu panjang mempunyai ekor berbulu lebat.

Kebanyakan kucing baka Burmilla mempunyai bulu yang lebih pendek, dan ada juga yang mempunyai bulu yang lebih panjang bergantung kepada baka Burmilla. Bulu kucing Burmilla padat, lebih lembut dan berkilau kerana bulunya yang halus. Bulu kucing Burmilla biasanya mempunyai ciri khas berwarna perak walaupun sesetengah baka boleh mempunyai corak tipped (bahagian hujung bulu berbeza warna) atau berlorek atau corak warna titik. Bulu berwarna putih tulen adalah paling lazim pada kucing Burmilla.  Ada juga beberapa jenis kucing Burmilla mempunyai bulu lapisan bawah dengan warna kuning gading atau warna kuning air. Ciri-ciri wajah kucing Burmilla adalah jelas dan dibezakan dengan garis hitam halus yang menyerlahkan wajahnya.

Kesihatan

Sebagai permilik kucing Burmilla, adalah sangat penting untuk memastikan anak kucing anda dapat menjalani kehidupan normal tanpa sebarang masalah kesihatan yang mengancam nyawa. Penting untuk pastikan kucing Burmilla anda menerima diet yang seimbang supaya kucing Burmilla anda kekal sihat. Kebanyakan kucing baka Burmilla sesuai dengan diet berasaskan daging. Kucing biasanya mendapat keperluan asid amino daripada produk berasaskan daging serta protein. Kucing baka Burmilla berisiko mengalami obesiti kerana badannya yang gempal. Walau bagaimanapun, anda boleh berunding dengan doktor haiwan untuk membantu menyediakan diet yang seimbang untuk kucing Burmilla anda.

Kucing baka Burmilla perlu juga dibawa berjumpa doktor haiwan untuk pemeriksaan tahunan. Kucing baka Burmilla secara umumnya mempunyai daya tahan terhadap kebanyakan penyakit. Walau bagaimanapun, berjumpa doktor haiwan sekurang-kurangnya setahun sekali dapat membantu mengesan sebarang masalah kesihatan. Ia juga dapat membantu anak kucing anda mendapatkan rawatan perubatan yang sewajarnya. Selain itu, anda juga perlu memantau kucing baka Burmilla anda terhadap alahan dan risiko kesihatan seperti penyakit buah pinggang polikistik dan penyakit jantung. Memandulkan atau mengembirikan kucing Burmilla anda pada masa yang tepat adalah penting untuk mengelak aktiviti persenyawaan, melainkan jika anda ingin kucing Burmilla anda membiak.

Dandanan

Kucing baka Burmilla terkenal dengan bulunya yang padat. Kucing ini mempunyai bulu pendek hingga separuh panjang. Kucing baka Burmilla berbulu lebih pendek kurang mengalami bulu gugur berbanding baka kucing berbulu panjang. Walaupun mendandan kucing baka Burmilla adalah mudah berbanding kebanyakan baka kucing berbulu panjang, tetapi bulu padat dan bahagian bawah kucing Burmilla sering terdedah pada gumpalan. Oleh itu, penting untuk menyikat bulu kucing Burmilla anda dengan teliti sekurang-kurangnya sekali sehari. Ia bukan sahaja membantu menghilangkan bulu kusut dan bergumpal, tetapi juga membantu bulu kekal sihat dan bebas daripada pengumpulan kotoran. Disebabkan kucing Burmilla yang berbulu panjang sering keguguran, menyikat bulu mereka dengan kerap dapat membantu menyingkirkan bulu mati dan mengurangkan keguguran. Menyikat juga dapat membantu meratakan minyak pada kulit ke seluruh badan kucing Burmilla, dan mengekalkan bulu berkilat dan berkilauan.

Membersihkan telinga dan memotong kuku kucing baka Burmilla adalah termasuk dalam sesi dandanan dan ia perlu dilakukan dengan kerap. Membersihkan telinga kucing Burmilla membantu membuang pengumpulan tahi telinga yang mungkin boleh menyebabkan jangkitan. Anda boleh membersihkan telinga kucing anda setiap minggu menggunakan cecair pembersih telinga yang direka untuk kucing dan bebola kapas. Memotong kuku kucing Burmilla juga penting kerana ia membantu dalam mencegah sebarang pertumbuhan bakteria dan menghalang anda daripada dicakar secara tidak sengaja. Anda boleh memotong kuku kucing menggunakan pemotong kuku yang direka khas untuk kucing atau bawa mereka berjumpa doktor haiwan jika anda tidak dapat melakukannya dengan betul.

Bagi memastikan kucing baka Burmilla anda mempunyai gigi yang sihat, penting untuk menggosok gigi mereka dengan betul secara berkala. Penjagaan gigi yang betul merupakan salah satu perkara penting dalam sesi dandanan kucing anda. Walau bagaimanapun, anda perlu sentiasa memberus gigi kucing Burmilla menggunakan ubat gigi dan berus gigi yang direka khas untuk kucing. Anda juga boleh menggunakan jari anda untuk memberus gigi kucing Burmilla. Anda boleh berikan mereka merasai ubat gigi untuk membiasakan dengan rasanya sebelum menggunakan jari anda untuk menggosok ubat gigi pada gusi dan gigi. Pastikan kucing anda menerima penjagaan mulut dan gigi yang betul daripada doktor haiwan sekurang-kurang sekali dalam setahun.

Bermain

Kucing baka Burmilla adalah sangat suka bermain, lembut dan sosial. Sebagai pemilik kucing, anda juga boleh merangsang kucing Burmilla anda dengan mengadakan sesi bermain bersama mereka setiap hari. Ia bukan sahaja membantu meningkatkan naluri memburu dan mencari mangsa, tetapi ia juga membantu memupuk ikatan yang lebih mendalam antara anda dengan kucing Burmilla anda. Anda boleh bermain dengan kucing Burmilla menggunakan mainan yang direka khas untuk kucing, seperti mainan berbulu dan mainan yang mengandungi catnip.

Soal Lazim Mengenai Kucing Burmilla:

Adakah kucing baka Burmilla mudah bergaul dengan haiwan perliharaan yang lain?

Oleh kerana sifatnya yang baik dan mesra, kucing baka Burmilla sangat mudah bergaul dengan haiwan peliharaan lain termasuk anjing. Mereka penyayang dan bertindak balas dengan baik terhadap kasih sayang yang diberikan. Kucing Burmilla dikenali mudah menyesuaikan diri dengan kucing dan haiwan peliharaan lain.

Adakah kucing baka Burmilla mesra?

Kucing baka Burmilla bersifat agak tenang dan mesra dan boleh bergaul dengan haiwan peliharaan dan manusia. Mereka mudah mesra dan boleh menjaga diri mereka sendiri dengan penjagaan dan perhatian yang minimum. Kucing Burmilla mempunyai sifat yang baik dan penyayang, menjadikan mereka teman yang terbaik untuk kanak-kanak dan warga emas.

Berapa lama kucing baka Burmilla boleh hidup?

Kucing baka Burmilla biasanya hidup selama 10 hingga 15 tahun, menikmati jangka hayat yang lebih panjang berbanding daripada kebanyakan baka kucing lain. Walau bagaimanapun, mereka boleh hidup lebih lama selagi mereka menerima penjagaan yang rapi dan tidak didiagnosis dengan sebarang masalah kesihatan yang teruk.

Adakah kucing baka Burmilla mudah didandan?

Kucing baka Burmilla yang berbulu lebih pendek kurang keguguran bulu berbanding dengan kebanyakan baka kucing lain. Manakala kucing baka Burmilla berbulu panjang terdedah pada keguguran dan gumpalan bulu. Walaupun bagaimanapun, kucing ini sangat mudah untuk didandan dan dijaga, dan menyikat bulu mereka secara menyeluruh setiap minggu biasanya sudah memadai untuk memastikan bulu mereka sihat.

Adakah kucing baka Burmilla suka mandi?

Kucing baka Burmilla mesra dengan air dan anda boleh memandikan kucing Burmilla setiap bulan dengan syampu dan sabun direka khas untuk kucing. Walau bagaimanapun, jika kucing Burmilla anda mengelak daripada air, adalah tidak perlu untuk memandikan mereka secara paksa.

Whiskas brand imagery