Whiskas imagery
Carian Khas

Enter a keyword below to search for articles and products.

Baka Kucing Berbulu Pendek Amerika

Baka Kucing Berbulu Pendek Amerika

“Kucing yang ceria, setia dan corak bulunya yang mengkagumkan”

Jika anda ialah peminat rancangan kartun klasik Tom and Jerry, anda tidak akan mengambil masa yang lama untuk mengetahui bahawa Tom ialah kucing American Shorthair, penuh perwatakan, keyakinan dan kecomelan. Dan sama seperti Tom, kucing American Shorthair ini terkenal dengan sifat suka bermain, keupayaan menyesuaikan diri kepada pelbagai persekitaran, dan naluri memburu yang kuat! Jika anda meninjau peluang untuk mendapatkan kucing American Shorthair, berikut adalah beberapa ciri ciri American Shorthair.

Petunjuk Utama:

 • berat -8 hingga 12 paun. Walau bagaimana pun, kucing Amerika Shorthair ini terdedah kepada obesiti dan memerlukan senaman yang kerap.
 • Ketinggian -Kucing American Shorthair mempunyai ketinggian yang lebih tinggi daripada purata, selalunya antara 8 hingga 10 inci. Kucing jantan selalunya mempunyai struktur badan yang agak besar daripada baka kucing berbulu pendek Amerika betina.
 • Jangka hayat -Kucing American Shorthair terkenal dengan ketahanannya, mempunyai jangka hayat yang panjang selama 15 tahun dan lebih.
 • Bulu - bulu lurus, tebal dan pendek dengan kadar keguguran bulu yang rendah dan sederhana

Penilaian:

 • kemesraan⭐⭐⭐⭐⭐
 • Keupayaan untuk menyesuaikan diri⭐⭐⭐⭐⭐
 • Tingkah laku terhadap haiwan peliharaan lain⭐⭐⭐⭐⭐
 • Tingkah laku terhadap manusia⭐⭐⭐⭐⭐
 • Suka bermain⭐⭐⭐
 • Kecenderungan kepada obesiti⭐⭐⭐⭐⭐
 • Kesihatan menyeluruh⭐⭐⭐⭐
 • Jangka hayat⭐⭐⭐⭐
 • Mudah dilatih⭐⭐⭐⭐⭐
 • Dinasihatkan untuk pemilik kali pertama ⭐⭐⭐⭐⭐

Satu bintang = Rendah/buruk

Lima bintang = Tinggi/baik

Penampilan fizikal

Kucing Amerika Shorthair adalah baka yang popular. Ciri ciri kucing American Shorthair ialah bulu pendek, tebal dan lurus yang terdedah kepada kadar keguguran bulu yang rendah atau sederhana. Kucing bulu pendek Amerika kebanyakannya bersifat pemangsa dan oleh itu mempunyai saiz yang lebih besar daripada purata dengan binaan otot, yang bermanfaat untuk memburu. Di samping itu, mereka mempunyai bentuk bulat yang menyumbang kepada daya ketahanan mereka di luar. Ciri ciri kucing American Shorthair ialah mereka mempunyai struktur badan yang lebih berat, dada yang lebih luas, leher berotot, dan rahang yang kuat dilengkapi untuk kemahiran dalam memburu. Mereka juga mempunyai kaki yang lebih tebal dan kuat, menjadikannya pemangsa yang menggerunkan. Kerana keupayaan fizikal dan sifat pemangsa mereka, kucing American Shorthair selalu dibela sebagai kucing bangsal untuk mengawal populasi tikus dan mereka juga boleh menjadi haiwan peliharaan rumah yang sangat baik

Ciri ciri American Shorthair

termasuklah palet warna yang lebih pelbagai apabila ia berkaitan dengan warna bulu. Kecantikan bulu mereka boleh terdiri daripada warna putih, biru, hitam, krim, merah dan cameo kepada dwiwarna, tiga warna atau calico, berlorek asap dan corak kulit kura-kura. Mereka juga lebih berat daripada kucing biasa, dengan berat sehingga 8 hingga 12 paun. Mereka juga mempunyai suara yang lembut atau tenang.

Kesihatan

Walaupun kucing berbulu pendek Amerika adalah baka kucing rumah yang sangat kuat, mereka sering terdedah kepada isu kesihatan kucing biasa. Mengetahui tentang isu kucing berbulu pendek Amerika mudah dijangkiti boleh membantu anda mengenal pasti gejala pada peringkat awal dan membantu mereka mendapatkan rawatan secepat mungkin.

 • Obesiti:

  Obesiti adalah kebimbangan kesihatan biasa bagi kucing berbulu pendek Amerika yang comel, selalunya timbul daripada gaya hidup yang tidak aktif. Obesiti boleh menyekat pergerakan kucing berbulu pendek Amerika anda dengan ketara, selalunya menjejaskan perangai dan jangka hayatnya. Obesiti dalam kucing berbulu pendek, jika dibiarkan, boleh menjadi lebih buruk dan mengakibatkan kebimbangan penyakit seperti diabetes. Oleh itu, adalah penting untuk memeriksa sama ada kucing berbulu pendek anda mempunyai berat sederhana iaitu 8-12 paun. Jika kucing anda mengalami obesiti, anda boleh membantu mereka mengurangkan beberapa paun melalui masa bermain yang aktif, yang memberi manfaat kepada pergerakan dan peredarannya.

 • Penyakit jantung:

  Penyakit jantung seperti kardiomiopati adalah kebimbangan kesihatan biasa bagi kucing berbulu pendek Amerika. Kardiomiopati hipertropik sering dikesan pada anak kucing berbulu pendek Amerika, dicirikan oleh penebalan otot jantung. Keadaan ini selalunya disebabkan oleh kelenjar tiroid yang terlalu aktif. Kekurangan diet taurin asid amino juga merupakan satu lagi sebab yang mungkin membawa kepada kardiomiopati hipertropik, yang memerlukan perhatian segera.

Selain daripada ini, isu kesihatan seperti penyakit periodontal, FLUTD, kegagalan buah pinggang, hipertiroidisme juga merupakan potensi risiko yang sering dialami oleh kucing berbulu pendek Amerika anda yang mungkin memerlukan perhatian profesional.

Dandanan

Kerana bulu mereka yang lebih pendek, anak kucing American Shorthair boleh dijaga dengan mudah. Biasanya, rutin kerap menyisir atau menyikat bulu mereka untuk bulu yang gugur, sel kulit mati dan kotoran terkumpul sudah memadai. Bulu kucing American Shorthair gugur secara sederhana bergantung pada iklim tahunan, jadi memberi kucing kesayangan anda sikatan rapi dua kali seminggu boleh membantu mereka. Kucing American Shorthair terkenal dengan sikap mesra mereka, dan sesi dandanan ini boleh menjadi cara terbaik untuk merapatkan hubungan dengan mereka.

Kucing American Shorthair, bagaimanapun, tidak mempunyai hubungan yang terbaik dengan air. Tambahan pula, mereka biasanya mahir menjaga bulu mereka dengan bersih, jadi memandikan mereka dengan kerap mungkin tidak diperlukan. Jika anak kucing American Shorthair anda kelihatan kotor, idea yang lebih baik ialah dengan mengelapnya dengan kapas atau kain yang lembut dan lembap. Campuran 50-50 cuka sari dan air suam sering disyorkan untuk menyingkirkan kebanyakan kotoran dan kotoran degil.

Selain itu, anda juga boleh mengekalkan kebersihan gigi yang kerap untuk anak kucing American Shorthair anda, kerana ia berkesan dalam mencegah penyakit periodontal. Disebabkan sifat pemangsa mereka, memotong kuku boleh menjadi amalan sihat yang mengurangkan kemungkinan tercalar dan menghalang bakteria daripada terkumpul di bawah kuku. Mengelap kotoran dari mata mereka dengan kain lembut dan lembap sangat membantu dalam proses dandanan anak kucing American Shorthair anda dan boleh mengelakkan jangkitan. Anda juga boleh memeriksa telinga mereka untuk kotoran telinga dan membersihkannya dengan bola kapas. Ia juga penting untuk mengelakkan penggunaan kapas kerana ia boleh merosakkan telinga sensitif mereka.

Bermain

Kucing American Shorthair sememangnya sangat suka bermain dan menikmati masa bermain yang kerap. Kucing comel ini sangat penyayang dan menikmati semua belaian dan pelukan. Memandangkan mereka mempunyai sifat pemangsa, anda boleh menarik minat mereka dan melibatkan mereka dengan mainan yang menggoda dan mainan pancing. Kucing American Shorthair mudah terdedah kepada obesiti, jadi mengajak mereka terlibat dalam masa bermain yang aktif dapat membantu anda membina ikatan yang lebih mendalam dengan mereka. Ia juga sangat bermanfaat untuk kucing kesayangan anda kerana ia meningkatkan pergerakan, metabolisme dan meningkatkan peredaran.

Soalan Lazim Kucing American Shorthair

 

Adakah kucing American Shorthair bergaul dengan haiwan peliharaan lain?

Kucing American Shorthair mempunyai perangai yang lembut, kecerdasan yang tajam dan perangai yang baik yang menjadikan mereka haiwan peliharaan yang mudah untuk bergaul. Kucing American Shorthair terkenal dengan sifat penyayang dan akan mudah bergaul dengan anjing. Mereka suka bermain, santai dan mudah bergaul serta mudah menyesuaikan diri dengan haiwan peliharaan lain dalam keluarga.

Adakah kucing American Shorthair mesra?

Anak-anak kucing American Shorthair sangat mesra, dan kecerdasan tajam serta sikap santai mereka menjadikan mereka pasangan domestik yang terbaik. Mereka jinak, sabar dan boleh menyesuaikan diri dengan keluarga yang mempunyai anak-anak dan haiwan peliharaan lain. Tambahan pula, anak kucing American Shorthair suka bermain dan suka dihujani dengan kasih sayang. Mereka berdikari dan bersifat tenang. Semua kualiti ini menjadikan kucing American Shorthair rakan yang sesuai untuk berkongsi kehidupan anda dengannya.

Berapa lamakah kucing American Shorthair hidup?

Anak kucing American Shorthair adalah antara baka kucing rumah yang paling lasak dan mempunyai jangka hayat yang lebih lama daripada kebanyakan baka kucing lain. Biasanya, kucing American Shorthair menikmati jangka hayat 15 hingga 20 tahun atau lebih lama.

Adakah kucing American Shorthair mudah diurus?

Kucing American Shorthair mempunyai bulu yang agak tebal dan lebih pendek. Tidak seperti kucing dengan bulu yang lebih panjang dan lebih tebal, bulu American Shorthair tidak gugur dengan kerap. Jadi, mereka boleh didandani dengan mudah untuk menghilangkan bulu kusut, bulu jarang dan tisu kulit mati. Biasanya, menyikat atau menyisir bulu anak kucing American Shorthair anda sudah memadai untuk memastikan mereka sentiasa rapi.

Adakah kucing American Shorthair suka mandi?

Kucing American Shorthair sering mempunyai hubungan yang kurang baik dengan air. Walau bagaimanapun, kucing kesayangan anda boleh menyukai air jika ia diperkenalkan pada peringkat awal kehidupan. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu memaksa anak kucing American Shorthair anda mandi jika mereka tidak menyukai air. Ia boleh menyebabkan mereka tidak selesa. Sebaliknya, anda boleh mengelapnya dengan kain lembut dan lembap setiap bulan sebagai sebahagian daripada rutin dandanan mereka.

Whiskas brand imagery