Kembali

Baka Kucing Scottish Fold

“Telinganya yang berlipat, mukanya yang berbentuk bulat, bulu yang gebu dan kucing ini boleh membuatkan setiap mata yang memandang jatuh cinta kepadanya”

Kenali  Kucing “Scottish Fold”
Scottish Fold adalah kucing yang berukuran sederhana besar dan paras mukanya sangat bulat. Scottish Fold dipanggil dengan gelaran “Lop-eared” atau “Lops”, telinganya mula berlipat semasa ia berusia satu bulan, Scottish Fold adalah sejenis baka kucing yang sangat penyayang dan sopan.

CIRI-CIRI KHUSUS:

  • Ekor yang panjang dan bulat

  • Telinga yang berlipat

  • Mata yang Besar

  • Torso yang bulat

Asal usul kucing Scottish Fold
Scottish Fold telah ditemui buat pertama kalinya oleh seorang petani di Scotland pada tahun 1961. Kucing ini memiliki karakter yang hebat dengan telingatnya yang rapat terlipat dan mukanya kelihatan seperti seekor burung hantu. Kemudian, kucing ini telah dikembang biak sebagai baka sehingga akhirnya ia dikenali sebagai “Scottish Fold”.

Tabiat Kucing Scottish Fold 
Scottish Fold memiliki sifat semulajadi yang sopan, jinak dan penyayang sehingga sukar untuk kita berenggang dengannya.

Makanan untuk kucing Scottish Fold
Berbanding dengan manusia, kucing memerlukan protein 4 kali ganda lebih banyak daripada manusia. Untuk memastikan ia menerima nutrisi yang mencukupi, pemilik kucing harus memilih resipi makanan yang mengandungi 41 nutrisi mengikut kesesuaian umur kucing. Selain itu, terdapat hidangan dengan ramuan khas untuk memenuhi 3 hidangannya.


Sarapan: Mulakan hari dengan Whiskas® Pouch makanan kucing berasaskan ikan yang lazat dalam pelbagai perasa.

Makan tengah hari: Pelet lazat yang padat dengan nutrisi yang membantu membersihkan gigi. 

Makan  malam: Untuk membantu kucing minum air dengan lebih banyak, akhiri harinya dengan Whiskas® Pouch yang lazat penuh dengan protein daripada ikan sebenar yang berkuah.

Penjagaan Kucing Scottish Fold
Scottish Fold adalah sejenis kucing yang tidak suka bersendirian. Disebabkan mereka suka bermain dengan tuannya, ia boleh menjadi jinak daripada aktiviti bermain ini, berikan snek lazat “Sheba Melty” secara perlahan-lahan  dengan menggunakan tangan anda kepadanya.  Kemudian biarkan kucing anda meneka tangan yang mana mempunyai kesan dengan habuan. Apabila mereka berjaya menemukannya, berikan Sheba Melt sebagai hadiah.  Ini adalah satu peluang yang baik untuk mengeratkan lagi hubungan anda dengan kucing anda.

Tip & Helah
Berikan perhatian terutamanya pada bahagian telinga kucing Scottish Fold anda dan periksa telinga mereka setiap bulan bagi sebarang tanda kerengsaan, hama atau jangkitan. 

Amaran! Memandangkan Scottish Fold mempunyai penyakit yang tersendiri, ia perlu dibawa berjumpa doktor haiwan secara berkala.

Adakah anda tahu cara pemberian makanan yang betul setiap hari bagi kucing-kucing anda?
Panduan Pemberian Makanan
Untuk pemakanan yang lengkap dan seimbang
®/TM Trademarks of Mars, Incorporated and its affiliates.
© Mars, Incorporated, 2020. All rights reserved
เปลี่ยนมื้อเดิมๆ ให้พิเศษเกินห้ามใจ

ISIKAN MAKLUMAT ANDA UNTUK MENDAPATKAN BAUCAR DISKAUN

ISIKAN MAKLUMAT MENGENAI ANDA UNTUK MENDAPATKAN BAUCAR DISKAUN
ISIKAN MAKLUMAT MENGENAI ANDA UNTUK MENDAPATKAN BAUCAR DISKAUN

Sila isikan maklumat pada ruang yang disediakan. Tanda asterik (*) menunjukkan bahawa maklumat ini wajib diisi.

MENGENAI ANDA

MENGENAI HAIWAN PELIHARAAN ANDA

Kami ingin terus memberikan anda dengan maklumat terkini mengenai semua promosi menarik dan perkembangan produk baru di Mars Petcare yang kami rasa akan menarik minat anda (untuk maklumat lebih lanjut: https://www.mars.com/made-by-mars/petcare). Dari masa ke masa, kami juga mungkin menggunakan data anda untuk penyelidikan bagi meningkatkan penawaran produk dan perkhidmatan kami kepada pengguna kami. Sekiranya anda berumur lebih dari 16 tahun, sila sahkan kebenaran anda dengan menekan klik seterusnya.

Saya faham bahawa saya mungkin mengubah keutamaan-keutamaan ini pada bila-bila masa dengan menghubungi pasukan privasi di sini. Untuk maklumat lanjut mengenai bagaimana kami menggunakan data anda, sila lihat pautan https://www.mars.com/privacy.

Tahniah!

Nikmati potongan diskaun 10% untuk pembelian Whiskas Tasty Mix secara atas talian anda yang seterusnya. Semoga teman berbulu anda menikmati Whiskas Tasty Mix kami yang lazat!

MARSTASMX
Voucher codeWHISTMX10
Voucher period : 1st Aug – 31st Oct, 21
Cookie Consent