Whiskas imagery
Carian Khas

Enter a keyword below to search for articles and products.

Kucing Siberia

Kucing Siberia

Berasal dari pergunungan bersalji negara Rusia, baka kucing Siberia sememangnya mempunyai penampilan dan perwatakan yang menarik. Ia semestinya menawan hati anda dengan serta-merta. Lemah-lembut, bijak dan mesra, kucing Siberia telah mencuri hati ramai peminat-peminat kucing oleh kerana kecantikan dan keanggunannya yang ternyata. Namun, baka kucing Siberia yang amat terkenal ini dengan penampilannya yang unik mempunyai salah satu sejarah asal-usulnya yang paling lama, iaitu sejak 1000 Masihi.

Sebaik sahaja Tembok Berlin tumbang, baka kucing Siberia melintasi sempadan ke Jerman, dan kemudiannya menawan hati ramai di Eropah dengan keanggunan dan kecantikan mereka. Selepas itu, kucing Siberia telah berkembang popular di Amerika juga sehinggakan pembiakan terpilih baka kucing Siberia giat berkembang sejak tahun 1980-an.

Jadi, jika anda bercadang untuk membawa pulang baka kucing Siberia yang megah dan anggun ini, berikut adalah beberapa maklumat tambahan tentang baka kucing Siberia yang perlu diketahui:

Petunjuk Utama:

 1. Berat - 12 hingga 15 paun
 2. Tinggi - 10 hingga 12 inci
 3. Jangka hayat - 13 hingga 15 tahun
 4. Kot - Panjang dan beralun

Kedudukan:

 1. Peramah ⭐⭐⭐⭐⭐
 2. Keupayaan untuk menyesuaikan diri ⭐⭐⭐⭐⭐
 3. Tingkah laku terhadap haiwan peliharaan lain ⭐⭐⭐⭐
 4. Tingkah laku terhadap manusia ⭐⭐⭐⭐
 5. Suka bermain ⭐⭐⭐⭐⭐
 6. Kecenderungan kepada obesiti
 7. Kesihatan keseluruhan ⭐⭐⭐⭐
 8. Jangka hayat ⭐⭐⭐⭐
 9. Mudah dilatih ⭐⭐⭐
 10. Digalakkan untuk pemilik kali pertama ⭐⭐⭐

Satu bintang = rendah/buruk

Lima bintang = tinggi/baik

Penampilan Fizikal

Terkenal dengan penampilan yang megah dan anggunnya, kelebatan bulu kucing Siberia atau anak kucing Siberia adalah tiga kali ganda lebih banyak jika dibandingkan dengan kucing -kucing yang biasa. Ciri-ciri inilah yang membezakannya daripada semua baka kucing lain. Lapisan bulu yang tebal ini bertindak sebagai perlindungan yang cekap. terhadap musim sejuk Siberia yang melampau. Bulu lebat kalis air baka kucing Siberia diperhatikan mempunyai pelbagai corak seperti tabby, tortoiseshell, berlorek dan warna langit mendung. Diperhatikan juga warna pepejal seperti hitam, putih, krim, biru dan merah dan warna halia.

Bulu-bulunya yang beralun dan gebu bukan sekadar ciri-ciri yang paling berbeza bagi baka kucing Siberia, tetapi juga rangka badan mereka yang besar dan kukuh menjadikan keupayaan jasmani dan kecergasan kucing Siberia amat menakjubkan. Terkenal dengan kekuatan yang luar biasa, baka kucing Siberia mempunyai otot yang mengagumkan, dengan cakar yang besar dan bulat serta jumbai bulu di antara jari kaki mereka. Ekor kucing Siberia juga berbulu lebat dan panjang. Manakala dada kucing Siberia berumbai luas. Wajah bulat kucing Siberia dengan pipi tembam dan mata besarnya merupakan ciri-ciri yang menyumbang kepada kecomelan kucing Siberia.

Dandanan

Bulu panjang dan gebu kucing Siberia atau anak kucing Siberia serta baka-baka kucing Siberia yang lebih kecil boleh merumitkan hal-hal berkaitan dengan penjagaan dan kebersihan baka ini. Walaubagaimanapun, kucing Siberia sendirinya merupakan pendandan yang cekap. Keupayaan semulajadi kucing Siberia ini dapat mengurangkan beban pengurusan dadanan ibu bapa kucing. Walaubagaimanapun, kucing Siberia atau anak kucing Siberia serta baka-baka kucing Siberia yang lebih kecil masih memerlukan rutin dandanan yang sewajarnya untuk mengekalkan bulu lebat mereka, dan meguruskan keguguran berlebihan mereka secara terkawal.

Walaupun tidak semua kucing Siberia dari baka kucing Siberia gemar air atau mandi, si comel ini masih perlu dimandikan sekurang-kurangnya sekali sebulan dengan syampu kucing yang sepadan dengan keperluan dadanan kucing Siberia. Ini dapat mencegah perkumpulan minyak dan kuman pada badan kucing Siberia, serta mencegah bulu bergumpal atau kusut.

Sesi memberus gigi yang kerap juga boleh membantu kucing Siberia mengelakkan bulu bergumpal dan kusut, sambil menjalinkan hubungan yang erat dengan pemiliknya. Pemangkasan kuku dan penjagaan gigi yang kerap juga merupakan bahagian penting dalam dandanan kucing Siberia.

Kesihatan

Proses Pembiakan secara Pedigree baka kucing Siberia atau anak kucing Siberia ataupun baka-baka kucing Siberia yang lebih kecil bermula baru-baru ini, Ini menjadikan mereka lebih tahan terhadap kebanyakan penyakit kucing yang disebarkan secara genetik atau keturunan. Asal usul kucing Siberia dari hutan bersalji di Siberia juga membolehkan mereka mudah menyesuaikan diri dengan cuaca yang melampau dengan mudah.

Baka kucing Siberia secara umumnya kuat dan menunjukkan daya tahan yang tinggi terhadap penyakit-penyakit kucing secara umum. Walau bagaimanapun, jika anak kucing Siberia berharga anda ataupun bak-baka kucing Siberia yang lebih kecil menunjukkan tanda-tanda gangguan kesihatan yang mendasari atau sebarang tekanan fizikal, ianya penting untuk mengaturkan sesi perundingan dengan doktor haiwan berhampiran anda. Oleh itu, jika anda mempunyai niat untuk membawa pulang rakan baharu kucing Siberia dengan penampilannya yang megah dan mesra serta mempunyai daya tahan yang kuat terhadap kebanyakan penyakit kucing, anda haruslah melengkapkan diri anda dengan pengetahuan dan maklumat mengenai kucing Siberia atau anak kucing Siberia serta baka-baka kucing Siberia yang lebih kecil terlebih dahulu.

Bermain- main

Walaupun saiz dan bentuk badan baka kucing Siberia adalah besar dan sering kali rupanya menakutkan, si comel ini diraikan di seluruh dunia kerana sifat penyayang dan mesra mereka. Kucing Siberia merupakan antara haiwan peliharaan yang sempurna untuk isi rumah yang mempunyai kanak-kanak atau anak bulu lain. Kucing Siberia dan variasi baka-baka kucing Siberia yang lain mempunyai sifat penyabar secara semulajadi. Perwatakan dan sifatnya yang lebih cenderung bersantai, membolehkan kucing Siberia mengikuti latihan dengan mudah dan membina ikatan yang erat dengan manusia kegemaran mereka.

Ciri-ciri jasmani kucing Siberia yang kuat dan cergas menjadikan kucing Siberia atau anak kucing Siberia atau baka-baka kucing Siberia yang bersaiz kecil menggemari gaya hidup yang aktif dan penuh dengan pengembaraan. Kucing Siberia boleh dikatakan teman berbulu yang sempurna untuk kebanyakan isi rumah.kerana ianya mudah menyesuaikan diri kepada alam sekitarnya dan ianya bercirikan hypoallergenic atau tidak menyebabkan reaksi alahan terhadap pemiliknya.

Sebagai baka kucing yang bertenaga dan interaktif, kucing Siberia dan anak kucing Siberia berserta dengan baka-baka kucing Siberia yang lebih kecil memang gemar menghabiskan masa terjaga mereka dalam keseronokan dan permainan seperti baling dan ambil, menerkam, memburu dan sorok-menyorok. Kucing Siberia sangat mesra dan penyayang oleh kerana perwatakan semulajadinya. Kucing Siberia diperhatikan dapat membentuk ikatan yang erat dengan ibu bapa manusia mereka dan ahli rumah berbulu yang lain.

Sifat ingin tahu mereka juga menjadikan kucing Siberia menggemari permainan interaktif dan teka-teki. Selain itu, kucing Siberia juga mudah dilatih disebabkan perwatakan semulajadi baka kucing Siberia yang unik, dan ia boleh pelajari trik-trik baharu dengan mudah.

Soalan Lazim Kucing Siberia

Apakah kucing Siberia bisa bergaul dengan haiwan peliharaan lain?

Ya, kucing Siberia bergaul dengan haiwan peliharaan lain disebabkan sifat penyayang mereka. Selain daripada kepintarannya, kucing Siberia bersifat santai dan suka bermain.Ini membolehkan mereka mudah bergaul dengan haiwan peliharaan lain. Rangka dan bentuk badan mereka yang lebih besar memudahkan kucing Siberia berinteraksi dengan anjing yang lebih besar juga.

Apakah kucing Siberia mesra?

Penampilan Kucing Siberia mengagumkan dan sering kali dianggap menakutkan. Namun, ia diketahui mempunyai personaliti yang mesra, penyayang dan suka bermain. Selain itu, kucing Siberia sangat sabar dan mudah menyesuaikan diri, serta boleh menjadi tambahan kepada keluarga anak bulu yang sempurna untuk seisi rumah terutamanya yang mempunyai kanak-kanak. 

Apakah jangka hayat hidup kucing Siberia?

Sebagai baka kucing yang kuat, kucing Siberia biasanya menunjukkan daya tahan yang mengagumkan terhadap gangguan kesihatan umum yang menjejaskan kucing-kucing yang lain. Walaupun purata kucing Siberia menikmati jangka hayat yang panjang antara 13 hingga 15 tahun, kucing berbulu ini boleh hidup lebih lama dengan pemakanan yang seimbang.

Apakah kucing Siberia mudah diurus?

Kucing Siberia tergolong dalam keluarga kucing berbulu panjang, Ini bermakna proses dandanan bukanlah yang paling mudah berkenaan baka kucing Siberia.kerana bulunya mudah gugur dan kusut. Baka kucing Siberia masih perlu dimandikan dengan kerap dan bulunya disikat untuk mencegah perkumpulan habuk, kotoran dan minyak badan.

Apakah kucing Siberia suka mandi?

Seperti kebanyakan anak bulu, baka kucing Siberia tidak selalu suka mandi. Walaupun sesetengah baka kucing Siberia suka mandi dan bermain air apabila adanya peluang, namun perkara yang sama tidak boleh diandaikan untuk kesemua kucing Siberia.

Whiskas brand imagery