Whiskas imagery
Carian Khas

Enter a keyword below to search for articles and products.

Tanda Kucing Stres: Gejala dan Rawatannya

Sebagai pemilik kucing, adalah penting untuk diingat bahawa kucing kita juga boleh mengalami hari-hari yang buruk dari semasa ke semasa. Selain corak perasaan mereka yang kompleks, sifat introvert kucing juga boleh menyebabkan mereka menginginkan ruang dan menyendiri, terutamanya jika mereka sedang mengalami stres.

Memahami emosi Kucing

Seberapa pun pentingnya kucing kesayangan anda, memiliki empati dan berusaha untuk memahami emosi kucing anda dapat membantu anda mengatasi tanda-tanda kucing stres, serta mencari jalan untuk mengurangkan stres pada kucing agar kucing kesayangan anda dapat mengatasi kesan buruk akibat stres kucing dengan segera. Selain menawarkan mereka sedikit ruang dan memastikan mereka mempunyai apa yang diperlukan untuk memberikan mereka keselesaan, anda juga boleh berunding dengan doktor haiwan untuk membantu anda memahami emosi kucing anda semasa mereka menunjukkan tanda-tanda kucing stres.

Stres kucing, terutamanya apabila ia menjadi teruk, boleh menimbulkan kebimbangan di kalangan pemilik kucing. Jadi, jika anda bimbang tentang perjuangan kucing anda untuk melawan tanda-tanda kucing stres dan konsisten dengan tingkah laku mereka, adalah lebih baik untuk mendapatkan bantuan daripada pakar dan bukannya menghukum atau menyalahkan kucing kesayangan anda. Pakar tingkah laku yang berkelayakan, selain membantu anda memahami perubahan mendadak ini dalam emosi kucing anda, mereka juga boleh membantu dalam mengetahui punca stres yang dialami, dan membantu anda merancang pelan tingkah laku untuk mengurangkan stres pada kucing.

Tanda-tanda Kucing Stres yang Berbeza

Melihat kucing kesayangan mereka mengalami kesedihan akibat stres amatlah menyedihkan bagi pemilik kucing, mendorong mereka untuk mencari langkah-langkah yang berkesan bagi membantu meredakan stres atau mengatasi kucing stres. Dan untuk membantu menguruskan stres kucing, adalah penting untuk dapat mengenal pasti pelbagai tanda dan gejala kucing yang sedang mengalami stres. Ini bukan sahaja membolehkan anda mengurangkan tanda-tanda kucing stres dengan selamat, tetapi juga mencari penyelesaian yang sesuai stres dan membantu mengurangkan tanda-tanda kucing stres secara aktif. Oleh itu, disebutkan di bawah adalah gejala stres biasa pada kucing untuk diperhatikan:

 • Menjilat atau mendandan diri secara berlebihan

  Salah satu tanda stres pada kucing ialah kucing kesayangan anda menjilat dan mendandan bulu mereka dengan terlalu kerap atau secara berlebih-lebihan berbanding kucing biasa. Ia mungkin salah satu tanda dan gejala bagi kucing yang stres, yang bermaksud kucing anda sedang mengalami stres yang terpendam. Dandanan yang berlebihan sebenarnya adalah tanda bahawa mereka sedang cuba menenangkan diri mereka dalam situasi yang penuh dengan stres.

 • Kurang selera makan

  Walaupun kucing terkenal sebagai penggemar makanan yang teruja apabila melihat hidangan kegemaran mereka, tanda-tanda stres kucing boleh menjejaskan selera makan biasa mereka. Kucing sering berasa terdedah dan menurunkan kewaspadaan mereka semasa makan, dan tidak menghiraukan makanan kegemaran mereka biasanya merupakan tanda stres pada kucing, kerana stres kucing boleh menyebabkan kucing kesayangan kita berada dalam kewaspadaan yang tinggi.

 • Enggan membuang air.

  Sama seperti makan, pembuangan air adalah saat kucing menurunkan kewaspadaannya, dan tanda-tanda stres pada kucing boleh membuatkan kucing kesayangan anda menghindari kotak pasirnya dan membuang air. Selain kotak pasir, keengganan menggunakan pintu kucing juga boleh menjadi tanda stres yang ketara pada kucing atau gejala kucing yang cemas.

 • Bersikap menyendiri

  Walaupun kucing sering menunjukkan perangai introvert, tanda-tanda dan gejala kucing yang stres menyebabkan mereka menyendiri sepenuhnya, walaupun dari manusia kegemaran mereka, malah mungkin kelihatan agresif.

Bagaimana untuk Membantu Kucing yang Stres?

Mengenal pasti gejala stres kucing serta memahami kucing dan stres boleh membantu anda mengurangkan tanda dan gejala kucing yang stres dan mengatasi kucing stres. Di bawah adalah beberapa cara berkesan untuk mengatasi kucing stres yang boleh membantu meredakan stres pada kucing atau mengurangkan tanda-tanda stres pada kucing atau gejala kecemasan pada kucing.

 • Makanan kucing anti stres

  Ketika berbicara tentang cara menghilangkan stres kucing, nafsu makan yang berkurangan adalah salah satu tanda bahawa kucing sedang mengalami stres. Jadi, memberikan makanan kucing kegemaran mereka untuk kucing stres atau makanan kucing anti stres boleh membantu dalam mengurangkan stres mereka dan berasa disayangi.

 • Rumput kucing

  Rumput kucing atau catnip ialah cara terbaik untuk mengurangkan tanda-tanda kucing stres, kerana nepetalakton dalam rumput kucing boleh melegakan gejala stres pada kucing. Menyembur rumput kucing atau menawarkan mainan kunyah rumput kucing dapat membantu secara signifikan mengurangi gejala stres pada kucing.

 • Menyediakan tempat bertenggek

  Menyediakan tempat bertenggek di sekeliling rumah adalah cara yang baik untuk mengurangkan stres pada kucing. Ini kerana tempat bertenggek menawarkan sudut pandangan untuk kucing bagi membantu mereka melegakan gejala stres kucing dengan membiasakan diri dengan persekitaran baharu dari jarak yang selamat dan terjamin.

 • Bermain dengan kucing anda

  Kucing biasanya suka bermain, jadi anda sentiasa boleh menyelesaikan sesi bermain dengan mereka jika anda bimbang tentang kucing dan stres dan bagaimana gejala stres pada kucing menjejaskan kucing kesayangan anda. Namun, dengan banyak bermain boleh membantu mengurangkan tanda-tanda kucing yang mengalami stres, ia juga penting untuk menghormati ruang peribadi mereka dan memberi mereka sedikit masa untuk pulih daripada tanda-tanda kucing stres jika mereka tidak berminat untuk bermain pada masa tersebut. 

Soalan lazim

Apakah yang boleh saya berikan kepada kucing saya untuk mengurangkan stres?

Tertanya-tanya cara menghilangkan stres kucing? Anda boleh menggunakan produk penenang seperti tali leher menenangkan, penyebaran feromon, dan baju Thundershirt untuk menenangkan kucing kesayangan anda. Atau anda juga boleh menawarkan makanan dan makanan kucing yang menenangkan dan bermain sebagai pengalih perhatian. Jika tidak ada yang berkesan dan tanda-tanda stres pada kucing berlanjutan untuk tempoh yang lama, bawa kucing kesayangan anda untuk diperiksa oleh dokter haiwan.

Adakah dengan membelai kucing melegakan stres?

Walaupun membelai kucing akan melegakan stres anda, perkara yang sama tidak boleh dikatakan untuk kucing kesayangan anda. Sudah tentu, jika kucing kesayangan anda ingin memeluk anda apabila stres, berikan dia pelukan sebanyak mungkin, tetapi biasanya, kucing yang stres ingin ditinggalkan bersendirian dan bersembunyi di tempat yang selamat apabila stres.

Adakah kucing menghasilkan bunyi purr apabila mereka stres?

Memang benar, kerana purring bukan hanya satu cara untuk menyampaikan kepuasan, kasih sayang, dan kebahagiaan, tetapi ia juga merupakan teknik untuk menenangkan diri. Jadi ya, anak kucing yang stres juga mungkin menghasilkan bunyi purr.

Apakah yang menyebabkan kucing stres?

Antara punca stres yang paling biasa berlaku pada kucing ialah:
Perubahan dalam rutin
Berpindah rumah
Ahli baharu dalam keluarga
Bunyi yang kuat
Lawatan doktor haiwan
Dibuli oleh haiwan lain

Whiskas brand imagery