Whiskas imagery
Carian Khas

Enter a keyword below to search for articles and products.

Penyebab & Tanda Kucing Stress

“Apabila kucing membongkok, badan menjadi kaku, dan anak mata membeliak; ia mungkin dalam keresahan”

Malah anak kucing yang comel dan comel kadang-kadang boleh tertekan. Jika anda melihat sebarang tanda tekanan atau tingkah laku luar biasa pada anak kucing anda, bercakap dengan doktor haiwan anda - mereka akan memberi anda nasihat yang baik, dan jika perlu boleh merujuk haiwan kesayangan anda kepada pakar tingkah laku haiwan untuk rawatan.
Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa tingkah laku tertentu - seperti menggaru dan menanda bau - mungkin benar-benar normal dari sudut pandangan anak kucing anda tetapi tidak begitu diterima oleh anda!

Simptom Tekanan Kucing

Kelakuan Yang Menunjukkan Keresahan

Apabila kucing membongkok, badan menjadi kaku, dan anak mata membeliak; ia mungkin dalam keresahan. Ia mungkin diikuti dengan pernafasan yang kuat dan menjilat diri lebih daripada biasa.

Kelakuan Agresif

Jikalau kucing mula menggigit dan mencakar barang di dalam rumah, mereka mungkin kebosanan. Oleh kerana sifat kucing adalah pemburu secara semula jadi, mereka akan sentiasa mencari ruang untuk berkelakuan sifat semula jadi mereka.

Membuang Air di Luar Bekas Najis

Jikalau seekor kucing sihat mula membuang air di luar bekas najis, mereka mungkin tertekan. Anda perlu menyediakan bekas najis dengan pasir kucing dan tunjukkan kepada mereka bahawa persekitaran adalah selamat dan mereka disayangi.

Menjilat Bulu Dengan Resah

Jikalau kucing anda tertekan, ia mungkin akan menjilat bulu mereka dengan lebih kerap atau mungkin akan menggigit bulunya. Jika ia berterusan, ia mungkin akan mengakibatkan penyakit kulit. Oleh itu, adalah disyorkan untuk membawa kucing itu ke doktor haiwan.

Menggigit Benang Sayat

Sesetengah kucing baka timur terutamanya kucing Siam dan Burma gemar menggigit benang sayat atau bahan yang bertekstur serupa. Sebab utama perilaku sebegini tidak diketahui. Ia mungkin disebabkan oleh tekanan. Anda seharusnya mengajar kucing anda untuk menghentikan kelakuan sebegini.

Penyebab Kucing Stress

Seperti juga manusia, kucing juga boleh stress. Stress boleh dikenalpasti dengan perubahan tingkah laku seperti tidak mahu menggunakan kotak pasir atau agresif. Jadi, apa punca stress pada si comel? Mari kita ketahui!

 1. Pindah rumah:

  Salah satu punca terbesar punca kucing stress adalah berpindah tempat tinggal. Tempat baru dan tidak dikenali membuatkan si comel cemas. Berhati-hati apabila berpindah untuk memastikan kucing anda tidak stress.

 2. Bunyi bising:

  Kebanyakan binatang, termasuk kucing takutkan bunyi bising seperti bunga api dan akan menjadi sangat stress.

 3. Berjumpa doktor haiwan:

  Tiada siapa yang suka dicucuk dan diperiksa, termasuk kucing anda. Itulah sebabnya berjumpa doktor haiwan menyebabkan mereka stress.

 4. Ahli keluarga baru:

  Kucing adalah haiwan yang berhati-hati dan mereka tidak mudah percaya. Oleh itu, memperkenalkan ahli keluarga baru secara tiba-tiba boleh menyebabkan mereka stress. Beri mereka masa untuk membiasakan diri dengan ahli keluarga baru.

 5. Perubahan rutin:

  Adakah anda akan memulakan pekerjaan baru yang menyebabkan anda tiada di rumah untuk tempoh masa yang lama? Mula biasakan kucing anda secara perlahan-lahan dengan membiarkannya bersendirian untuk beberapa jam dan tingkatkan tempoh secara beransur-ansur. Jika tidak, si comel akan mengalami masa yang sukar untuk menyesuaikan diri.

 6. Dibuli:

  Kucing anda boleh jadi tertekan jika mereka dibuli dan dikasari oleh haiwan lain di rumah anda ataupun di luar rumah. Perhatikan jika terdapat tanda-tanda buli dan pindahkan mereka supaya mereka gembira dan sihat.

Rawatan Kucing Stress

Untuk mengurangkan tekanan kucing anda, anda perlu mencari puncanya dulu. Jawapan yang terbaik untuk persoalan – bagaimana cara mengatasi kucing stress adalah dengan menyelesaikan puncanya seperti yang telah disebutkan di atas sekiranya kucing anda dikasari oleh haiwan lain. Walau bagaimanapun, jika stress yang disebabkan bunyi bising, anda tidak boleh membuang punca itu. Jadi, bagaimana cara menenangkan kucing dalam kes ini? Anda boleh cuba tip seperti di bawah:

 1. Guna produk penenang:

  Terdapat produk yang dapat memberi ketenangan kepada kucing anda yang cemas seperti kolar penenang, ‘thundershirt’ dan difuser feromon. Kolar penenang dan difuser mempunyai fungsi yang sama. Ia memberikan feromon yang mimik seperti bagaimana ibu kucing menenangkan anaknya. Oleh itu, kucing anda juga akan berasa tenang. ‘Thundershirts’ adalah jaket untuk kucing yang memberikan tekanan lembut untuk menenangkan si comel. Ia sama seperti membedung bayi di dalam selimut.

 2. Berikan snek dan makanan penenang:

  Terdapat makanan kucing dan snek yang mengandungi bahan anti-stress termasuk tryptophan dan alpha-casozepine. Tryptophan menyebabkan kucing mengantuk dan alpha-casozepine menenangkan saraf kucing.

 3. Masa bermain:

  Penjagaan penuh kasih sayang dan masa bermain dapat menyembuhkan si comel. Jika semua cara tidak berkesan, mainlah dengannya untuk mengalih perhatiannya. Jika mereka ingin memeluk anda, peluklah mereka untuk menunjukkan yang mereka selamat dan dilindungi. Tetapi jangan cuba membawa mereka keluar secara paksa dari tempat persembunyiannya kerana ia akan memburukkan lagi tahap stress kucing.

Bila untuk berjumpa doktor haiwan?

Beberapa tanda kucing stress adalah perubahan tingkah laku secara tiba-tiba seperti agresif, walaupun sebelum ini mereka adalah kucing yang mesra, suka didampingi dan tidak mahu berenggang dengan anda. Mereka juga tidak mahu menggunakan kotak pasir, perubahan selera atau pola tidur dan sebagainya. Jika berpanjangan, bawa mereka berjumpa doktor.

Kucing akan mengalami tekanan jangka pendek apabila ada kilat dan guruh atau apabila orang tidak dikenali datang melawat. Tetapi mereka selalunya kembali normal apabila pencetus stress tiada lagi. Sekiranya mereka masih tidak pulih dan menunjukkan tanda kucing stress, jangan berlengah lagi kerana seperti juga penyakit fizikal, mereka perlu dapatkan rawatan untuk kebimbangan dan tekanan juga.

Soalan Lazim - Kucing Stress

Apa yang boleh saya beri kepada kucing untuk mengurangkan stress?

Anda boleh menggunakan produk yang boleh melegakan tekanan kucing seperti kolar penenang, difuser feromon dan ‘thundershirts’. Produk ini boleh menenangkan si comel. Anda juga boleh memberi makanan kucing yang menenangkan dan snek serta bermain untuk mengalih perhatiannya. Sekiranya ia tidak berkesan dan tanda kucing stress berpanjangan, bawalah mereka berjumpa doctor haiwan.

Adakah membelai mereka boleh melegakan tekanan kucing?

Membelai kucing boleh melegakan tekanan anda, tetapi tidak bagi kucing anda. Sekiranya si comel ingin memeluk anda apabila mereka stress, peluklah mereka. Tetapi pada kebiasaannya, kucing ingin bersendirian dan bersembunyi di tempat yang selamat apabila tertekan.

Adakah kucing purr apabila mereka stress?

Ya, mereka akan purr kerana purr bukan hanya cara untuk menyampaikan kepuasan, kasih sayang, dan kebahagiaan, tetapi ia juga merupakan teknik menenangkan diri. Jadi, kucing anda mungkin akan purr untuk melegakan stress.

Apakah yang menyebabkan kucing stress?

Sebab biasa yang menjadi punca kucing stress:

 • Perubahan rutin
 • Pindah tempat tinggal
 • Ahli keluarga baru
 • Bunyi bisingm
 • Berjumpa doktor haiwan
 • Dibuli haiwan lain

Whiskas brand imagery