Bahasa Anak Kucing

Fahami pemikiran dan perasaan anak kucing anda akan membantu anda mempunyai masa yang berkualiti dengan mereka.

Tingkah Laku Menginjak-injak Si Anak Kucing

Tingkah Laku Menginjak-injak Si Anak Kucing

Tiada apa yang lebih membahagiakan apabila melihat anak kucing anda duduk di pangkuan anda dan menginjak-injak kaki anda dengan tapak kakinya. Melalui pemaparan kasih sayang dan kepuasan ini, anak kucing anda mempamerkan kelakuan semula jadinya yang wujud sejak ia dilahirkan.

 Susu ibu kucing 

Semasa anak kucing anda masih kecil, ia akan menginjak-injak tapak kakinya pada tubuh ibunya sambil menghisap susu ibunya – kelakuan kenalurian ini yang membuatkan susu mengalir lebih cepat. Inilah sebabnya mengapa menginjak-injak adakalanya dikenali sebagai “menginjak susu”. Dengan meneruskan tingkah laku ini sehingga ia meningkat dewasa, anak kucing anda menunjukkan kepada anda betapa selamat dan berpuas hatinya ia. 

Kuku yang tajam

Sebagaimana seronoknya rasa urutan kecil ini, adakalanya urutan ini menjadi sesuatu yang agak merimaskan! Apabila kuku anak kucing anda termasuk ke dalam paha anda, cuba untuk tidak menepisnya atau memarahinya – ibunya tidak akan pernah melakukannya, dan perkara ini mungkin membuatkan ia berasa keliru. Sebaliknya, letakkan kain selimut tebal atau tuala pada riba anda sebelum anak kucing anda melompatkan ke atasnya. Dan apabila anda membawanya ke doktor haiwan di masa lain, lakukan pemeriksaan sama ada kukunya perlu dipotong.

Berikan kucing anda makan dengan resipi Whiskas® yang lazat dan berkhasiat. Ketahui dengan lebih lanjut mengenai panduan pemberian makanan bagi memenuhi keperluan mereka dengan makanan yang lazat dan berkhasiat.

®/TM Trademarks of Mars, Incorporated and its affiliates.
© Mars, Incorporated, 2020. All rights reserved
Cookie Consent