Whiskas imagery
Carian Khas

Enter a keyword below to search for articles and products.

Kucing Tidur: Ketahui cara kucing tidur

Anak-anak kucing amat suka tidur. Malahan, kebanyakan kucing akan tidur di antara 13-16 jam sehari. Alasannya mudah: daging kaya dengan sumber tenaga, dan tidur setiap  kali selepas makan membenarkan tenaga itu disimpan.


Jadi, apabila anda melihat anak kucing anda sedang tidur, ingatlah ia bukan sedang bermalas-malas. Tetapi ia sedang meniru tabiat semula jadi saudara-saudara kucing besarnya, memastikan ia menyimpan tenaga bersedia untuk buruan yang seterusnya!

abiat Tidur Anak Kucing Fajar dan Senja

Dalam habitat semula jadi, kebanyakan kucing-kucing besar adalah aktif di waktu fajar dan senja, setelah tidur sepanjang kepanasan tengah hari. Inilah masanya untuk berburu: mangsa-mangsa sedang aktif dan penglihatan mereka pula amat tajam.

Anak kucing anda pun berkelakuan yang sama, jadi anda akan dapati ia aktif di sebelah pagi ataupun pada sejurus sebelum matahari tenggelam. Jika anda ingin meluangkan masa yang berkualiti dengan anak kucing anda pada waktu-waktu aktif begini, rancanglah masa bermain pada waktu fajar dan senja.

abiat Tidur Anak Kucing Kehangatan Tubuh

Anak-anak kucing yang masih kecil tidak dapat mengawal suhu badan mereka sebaik kucing-kucing dewasa. Untuk mengawal suhu badan, mereka berpelukan dengan ibu dan adik beradik yang lain. Sebab itulah banyak anak-anak kucing muda termasuk yang dewasa amat suka merekot di atas pangkuan anda.

Whiskas brand imagery

Hei! Ada soalan
tentang kucing?
Sembang dengan
kami sekarang