Penjagaan

Anak kucing anda membesar setiap hari. Ketahui lebih banyak tip dan helah-helah untuk menjaga anak kucing anda.

Tabiat Tidur Anak Kucing

Tabiat Tidur Anak Kucing


Jadi, apabila anda melihat anak kucing anda sedang tidur, ingatlah ia bukan sedang bermalas-malas. Tetapi ia sedang meniru tabiat semula jadi saudara-saudara kucing besarnya, memastikan ia menyimpan tenaga bersedia untuk buruan yang seterusnya!

 Fajar dan Senja

Dalam habitat semula jadi, kebanyakan kucing-kucing besar adalah aktif di waktu fajar dan senja, setelah tidur sepanjang kepanasan tengah hari. Inilah masanya untuk berburu: mangsa-mangsa sedang aktif dan penglihatan mereka pula amat tajam.

Anak kucing anda pun berkelakuan yang sama, jadi anda akan dapati ia aktif di sebelah pagi ataupun pada sejurus sebelum matahari tenggelam. Jika anda ingin meluangkan masa yang berkualiti dengan anak kucing anda pada waktu-waktu aktif begini, rancanglah masa bermain pada waktu fajar dan senja.

Kehangatan Tubuh

Anak-anak kucing yang masih kecil tidak dapat mengawal suhu badan mereka sebaik kucing-kucing dewasa. Untuk mengawal suhu badan, mereka berpelukan dengan ibu dan adik beradik yang lain. Sebab itulah banyak anak-anak kucing muda termasuk yang dewasa amat suka merekot di atas pangkuan anda.

Berikan kucing anda makan dengan resipi Whiskas® yang lazat dan berkhasiat. Ketahui dengan lebih lanjut mengenai panduan pemberian makanan bagi memenuhi keperluan mereka dengan makanan yang lazat dan berkhasiat.

®/TM Trademarks of Mars, Incorporated and its affiliates.
© Mars, Incorporated, 2020. All rights reserved
Cookie Consent