Whiskas imagery
Carian Khas

Enter a keyword below to search for articles and products.

Air Minum Kucing - Tips untuk Memastikan Kucing Anda Terhidrat

Kucing kami ini terkenal dengan kasih sayangnya yang tidak terhingga terhadap makanan kegemarannya yang enak dengan pelbagai jenis rasa dan tekstur.

Kepentingan Kucing Berminum Air

Kucing kami ini terkenal dengan kasih sayangnya yang tidak terhingga terhadap makanan kegemarannya yang enak dengan pelbagai jenis rasa dan tekstur. Walau bagaimanapun, memandangkan si Comel ini tidak mempunyai penghargaan yang sama terhadap air, kebanyakan kucing akhirnya tidak meminum air yang secukupnya dan sering menyebabkan dehidrasi. Walau bagaimanapun, air memainkan peranan penting dalam kehidupan seharian kucing, bukan sahaja untuk mengekalkan fungsi tubuh yang penting, tetapi juga untuk menyumbang terhadap gaya hidup fizikal dan kecerdasan mereka.

Selain daripada berfungsi sebagai komponen penting untuk mengawal suhu badan, dan meningkatkan imuniti dan penghadaman, air juga membantu mengekalkan tahap penghidratan dalam badan. Si Comel kami ini adalah makhluk yang lincah dan tangkas, mereka lebih suka gaya hidup cerdas yang penuh dengan pengembaraan. Air untuk kucing yang mencukupi membantu memastikan sendi mereka dilincirkan dengan baik, menjadikannya lebih mudah untuk kekal aktif. Ia juga membantu dalam mengekalkan kualiti lapisan bulu yang bersih, mengelakkannya daripada kering dan rapuh.

Sebab Mengapa Kucing Anda Mungkin Tidak Minum Air dengan Secukupnya

 • Memastikan kucing anda mempunyai penghidratan yang mencukupi

  Sebilangan besar kucing sering berkongsi sikap yang sama iaitu keengganan terhadap air. Ini boleh menyebabkan kucing yang aktif mengelakkan meminum air dari tempat air mancur yang disediakan.

  Kucing juga akan mengelak meminum air kucing jika mereka telah minum air yang mencukupi untuk meneruskan pengembaraan harian mereka. Oleh itu, sebagai pembela kucing, penting untuk mengawasi mereka, memastikan mereka mempunyai air yang mencukupi untuk diminum dan tidak mengalami dehidrasi.

 • Mengapa mangkuk air bersih adalah penting untuk kesihatan kucing anda

  Memastikan kucing anda mempunyai mangkuk air bersih atau tempat air mancur kucing untuk diminum amatlah penting kerana kucing memang terkenal bersikap cerewet dalam soal kebersihan.

  Mangkuk air bersih boleh memberi manfaat kepada haiwan peliharaan kegemaran anda dalam beberapa cara yang berbeza. Sebagai permulaan, mempunyai mangkuk air bersih atau tempat air mancur air kucing boleh menghapuskan risiko pencemaran bakteria jika mangkuk air minum kucing telah ditinggalkan untuk jangka masa yang panjang, pastikan si Comel tidak jatuh sakit meminum air yang tercemar. Membersihkan mangkuk air kucing juga menghilangkan serpihan dan habuk, yang sebaliknya boleh membahayakan sistem imun haiwan peliharaan kesayangan anda.

 • Kepentingan memilih lokasi yang sesuai untuk mangkuk air kucing anda

  Memandangkan kucing memang bersikap cerewet mengenai kebersihan mereka, maka ianya penting untuk mengambil perhatian di mana anda memilih untuk meletakkan mangkuk air atau bekas air mancur kucing anda. Letakkan mangkuk air di sebelah kotak pasir mereka boleh menyebabkan ketidakselesaan pada kucing, dan tidak menggalakkan mereka meminumnya. Selain itu, ia juga boleh meningkatkan risiko pencemaran daripada bakteria atau najis yang terdapat di dalam kotak pasir itu. Oleh itu, memilih tempat yang selamat dan selesa untuk dispenser air kucing atau mangkuk air yang mudah didekati rakan kucing anda adalah penting.

 • Penyakit pergigian pada kucing

  Kucing tua dan yang berumur lebih dari 7 tahun sering terdedah kepada risiko penyakit pergigian seperti plak, gingivitis dan periodontitis kucing, yang menghakis lapisan enamel gigi mereka dan mendedahkan hujung saraf yang terletak di bahagian bawah gigi. Ini boleh menyebabkan gigi mereka menjadi semakin sensitif, menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan semasa makan atau apabila kucing minum air. Oleh itu, kebanyakan kucing yang mengalami penyakit pergigian sering berhenti minum air yang mencukupi dari tempat air mancur, dan oleh itu akan terdedah kepada risiko dehidrasi.

 • Kesan gangguan usus perut kucing

  Pelbagai penyakit usus perut kucing bisa disebabkan oleh tindakan bakteria atau memakan makanan yang tercemar boleh menyebabkan mereka kerap muntah, disertai dengan cirit-birit, loya dan dehidrasi. Kucing selalunya akan mengelak memakan atau minum dengan betul dari bekas air mancur kucing atau dispenser air kucing jika mereka mengalami gangguan usus perut, dan mungkin memerlukan perhatian veterinar.

Berapa Banyak Air yang Perlu Diminum Oleh Kucing atau Anak Kucing Anda?

Sebagai pembela kucing yang bertanggungjawab, amatlah penting untuk mengetahui berapa banyak air yang perlu diminum oleh kucing atau anak kucing anda setiap hari. Jadi, bilakah anak kucing mula minum air? Sebagai bayi, Anak kucing tidak perlu minum sebarang air sehingga mereka berumur empat minggu atau lebih. Ini kerana mereka memperoleh semua nutrisi dan lembapan mereka daripada kolostrum yang dihasilkan oleh ibu kucing, dan dapat meneruskan hidupnya tanpa meminum sebarang air kucing tambahan.

Jika anda tertanya-tanya bila anak kucing boleh minum air, selepas usia empat minggu, anak kucing berkembang pesat dengan peningkatan fungsi fizikal dan kognitif. Mereka juga kehilangan keupayaan untuk mencerna laktosa yang terdapat dalam susu, menjadikan mereka bergantung pada air sebagai sumber utama penghidratan. Anak kucing sehingga umur 6 bulan semestinya minum sekurang-kurangnya 70 ml air minum kucing setiap hari untuk mengekalkan fungsi badan yang penting.

Selain daripada apabila anak kucing mula minum air, para pembela kucing sering tertanya-tanya, adakah anak kucing boleh minum air semasa mereka membesar? Apabila kucing semakin tua, keperluan air harian mereka juga meningkat. Untuk menjawab sama ada anak kucing boleh minum air, anak kucing dewasa perlu minum 135 ml air atau lebih, manakala kucing dewasa, dengan berat sekitar 4 kg, sebaiknya meminum 240 ml air dari bekas air mancur kucing, atau 60 ml/kg berat badan mereka.

Petua dan Helah Berbeza Cara Menggalakkan Kucing Anda Meminum Lebih Banyak Air

Jika anda bimbang kucing tidak minum air, berikut adalah beberapa petua dan helah untuk menggalakkan kucing berbulu anda minum lebih banyak:

 • Tukar mangkuk air

  Tertanya-tanya mengapa kucing tidak minum air? Tawarkan mereka air dalam mangkuk cetek dengan sisi yang lebih lebar.

  Anda juga harus mempertimbangkan mangkuk logam atau bekas air mancur minum kucing kerana ia bisa memastikan air minum sejuk dan segar untuk masa yang lebih lama. Pastikan anda sering membersihkan mangkuk air mereka secara selang masa juga.

 • Elakkan meletakkan mangkuk air di sebelah mangkuk makanan mereka

  Jika anda bimbang anak kucing anda tidak minum air, meletakkan mangkuk air jauh dari mangkuk makanan boleh menggalakkan kucing anda minum lebih banyak.

  Anda juga boleh cuba meletakkan beberapa mangkuk air, dispenser air kucing atau tempat air mancur air kucing terbaik di lokasi yang boleh didekatinya di seluruh rumah.

 • Pasang tempat air mancur

  Memasang bekas air mancur air kucing yang terbaik boleh membantu memastikan kucing anda minum air yang mencukupi. Bekas air mancur air kucing menawarkan air yang mengalir secara berterusan, yang menarik perhatian kucing. Jadi, pastikan anak bulu anda terhidrat dengan baik dengan bekas air mancur minum kucing!

 • Tambahkan perisa tiruan ke dalam air

  Menambah perisa tiruan ke dalam bekas air mancur minum kucing atau dispenser air kucing boleh menjadi cara terbaik untuk menggalakkan kucing anda meminum lebih banyak. Campuran minuman seperti air tuna atau sup ayam dalam dispenser air kucing juga boleh memastikan kucing anda kekal terhidrat.

 • Cuba makanan kucing basah

  Pilihan lain adalah untuk mencuba makanan kucing basah. Makanan kucing basah Whiskas mengandungi jumlah kelembapan yang tinggi yang mengekalkan kehidratan anak bulu anda sepanjang hari!

  Sebagai bonus yang lazat, makanan kucing basah Whiskas boleh didapati dalam perisa yang menarik seperti daging lembu, sardin, salmon dan kuah, padat dengan semua nutrien penting dan rasa yang tiada tandingannya.

Dan kini, bila anda dilengkapi dengan semua petua-petua berguna ini, anda boleh memastikan si Comel anda meminum air yang mencukupi.

Soalan Lazim

 

Apakah jenis air yang patut diminum oleh kucing?

Kucing boleh minum air paip biasa atau air yang ditapis dengan kerap tanpa menghadapi sebarang masalah kesihatan. Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengambil langkah yang selebihnya dengan menawarkan air botol kepada anak bulu anda, pilihan utama anda haruslah berpunca mata air.

Adakah ianya satu kecemasan jika kucing saya tidak mahu minum air?

Kucing akan mengelak meminum air setelah mereka kenyang setiap hari. Walau bagaimanapun, kucing tidak akan minum air apabila mereka tertekan atau mengalami gangguan kesihatan yang terpendam seperti UTI kucing, yang mungkin memerlukan perhatian kecemasan.

Bagaimana untuk memberi air kepada kucing?

Kucing lebih menggemari meminum dari mangkuk air atau baldi yang bersih dan cetek, serta bekas yang mempunyai sisi yang lebih lebar. Selain itu, air mancur minuman kucing adalah pilihan terbaik kerana air segar mengalir secara berterusan juga boleh menggalakkan kucing anda minum lebih banyak.

Apakah cara terbaik untuk memberi air kepada kucing?

Walaupun mangkuk cetek dengan sisi yang lebih lebar adalah cara yang paling mudah dan biasa untuk menghidangkan air kepada kucing, air mancur minuman kucing yang terbaik kerana menawarkan aliran air yang berterusan dan bersih serta segar juga boleh menggalakkan bayi berbulu untuk meminum lebih banyak.

Apa yang perlu dilakukan jika kucing saya minum terlalu banyak air?

Kucing yang meminum air kucing dalam kuantiti yang melampau memerlukan perhatian pakar kerana ia biasanya petanda diabetes atau hipertiroidisme. Jadi, jika kucing anda minum terlalu banyak air kucing daripada yang diperlukan, mungkin sudah tiba masanya untuk anda berunding dengan veterinar.

Whiskas brand imagery