Whiskas imagery
Carian Khas

Enter a keyword below to search for articles and products.

Alahan Makanan Kucing: Gejala dan Rawatan

"Jika kucing anda mengalami alahan makanan, ketahui jenis makanan yang menyebabkannya, cara yang paling mudah untuk mengatasi masalah ini adalah dengan memastikan kucing anda tidak makan makanan yang boleh mencetuskan alahan"

Apakah Alahan Makanan dalam kucing?

Kucing terkenal untuk kasih sayang mereka terhadap makanan. Walau bagaimanapun, kucing juga mempunyai risiko alahan kepada protein makanan tertentu seperti kucing alahan kepada ayam. Serangan alahan makanan kucing selalunya disebabkan oleh tindak balas buruk terhadap protein makanan tertentu dan alahan kucing kepada ayam dicetuskan oleh sistem imun, dan boleh menyebabkan keradangan pada kulit, serta gangguan perut seperti cirit-birit dan muntah.

Walaupun alahan makanan dalam anak kucing anda  adalah perkara biasa, mudah dirawat, dan tidak mempunyai sebarang kesan buruk terhadap gaya hidup kucing, berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda ingat apabila rakan kucing anda mengalami reaksi alahan terhadap makanan kucing, lalu menyebabkan anda tertanya-tanya bagaimana untuk menangani alahan kucing.

Tanda dan Gejala Alahan Makanan pada Kucing

Reaksi alahan pada kucing yang dicetuskan oleh protein makanan bukanlah sesuata yang aneh bagi kucing dan boleh menimbulkan gejala alahan makanan kucing yang khusus. Jadi, jika anda bimbang kucing anda mengalami alahan makanan, gunalah senarai kemungkinan tanda dan gejala alahan makanan kucing ini membantu anda.

 • Keradangan -

  Tindak balas alahan terhadap protein makanan tertentu dalam kucing boleh menyebabkan keradangan pada kulit, yang boleh membuatkan rakan berbulu anda mudah marah dan gatal. Oleh itu, kucing yang mengalami alahan makanan boleh menghabiskan masa mereka hanya menggaru, menggigit dan menjilat bulu mereka. Pendandanan berlebihan oleh kucing anda juga merupakan salah satu simptom alahan makanan kucing yang paling biasa bagi kucing yang mengalami alahan makanan.

 • Luka kulit -

  Kucing yang mengalami alahan makanan juga boleh mengalami luka pada kulit yang dicirikan sebagai kerak, keguguran rambut, kemerahan, ulser dan plak.

 • Gangguan perut -

  Alahan makanan pada kucing juga menyebabkan gangguan perut yang menyebabkan ketidakselesaan yang boleh mengakibatkan cirit-birit, kerap muntah, senak dan loya.

Punca Alahan Makanan pada Kucing

Alahan makanan pada kucing biasanya disebabkan oleh sistem imun yang menganggap protein makanan sebagai bahan yang mungkin  berbahaya dan seterusnya bertindak balas dengan tidak wajar, justeru itu mengakibatkan keradangan pada badan, kegatalan, serta gangguan pencernaan. Alahan makanan dalam kucing boleh berlaku pada bila-bila masa dalam hayatnya, walaupun dari makanan kucing yang direka untuk membendung alahan kulit yang pernah mereka makan sebelum ini.

Walaupun kucing boleh mengalami reaksi alahan terhadap pelbagai jenis makanan, molekul protein yang terdapat dalam makanan biasanya dikenal pasti sebagai punca utama. Oleh kerana kucing adalah karnivor dimana kebanyakan diet pemakanannya terdiri daripada protein haiwan, pengambilan daging lembu, ikan dan ayam yang terkandung di dalam makanan kucing tanpa disedari mencetuskan alahan  terutamanya simptom -simptom alahan kulit.

Di samping itu, kucing boleh menunjukkan tanda-tanda alahan makanan apabila mengambil tenusu, telur, gandum, dan jagung, walaupun kejadian sedemikian jarang berlaku.

Apakah Tanda-Tanda Klinikal Alahan Makanan dalam Kucing?

Walaupun alahan makanan kucing biasa boleh menyebabkan ketidakselesaan pada kucing anda, sebagai ibu bapa kucing anda tidak perlu bimbang kerana alahan makanan kerap timbul antara  kucing dan ia juga dapat  dirawat dengan ubat-ubatan yang tersedia ada di pasaran-.

Alahan makanan juga boleh menimbulkan tanda klinikal tertentu, menjadikannya lebih mudah bagi doktor haiwan untuk mendiagnosisnya. Kucing yang mengalami risiko alahan makanan kucing yang umum mungkin mengalami serangan keradangan dan kegatalan pada seluruh badan mereka sepanjang tahun. Selain alahan yang timbul daripada makanan kucing tertentu, kucing juga terdedah kepada atopi, disebabkan terhidu alergen persekitaran. Kucing yang berumur lebih dari tiga bulan boleh mengalami reaksi alahan terhadap makanan tertentu pada bila-bila masa dalam hayat mereka, dan mempunyai kesan yang sama keatas kucing jantan dan betina.

Bagaimanakah Doktor Haiwan Mendiagnosis Alahan Makanan dalam Kucing?

Memandangkan si manja  mempamerkan simptom alahan makanan kucing yang tersendiri, terdapat beberapa ujian yang doktor haiwan percayai untuk mendiagnosis alahan makanan dalam kucing. Daripada ujian-ujian ini, percubaan diet penghapusan adalah salah satu ujian yang paling popular dan berkesan untuk mengesan sama ada kucing berbulu kecil anda mengalami reaksi alahan terhadap makanan. Memandangkan alahan makanan dalam kucing hanya berlaku melalui bahan makanan yang pernah dimakan oleh kucing anda, percubaan diet penghapusan melibatkan penggunaan protein dalam makanan kucing hypoallergenic yang belum pernah dirasai oleh kucing anda untuk melihat sama ada ia menunjukkan sebarang tindak balas alahan. Percubaan klinikal untuk alahan makanan kucing ini biasanya merupakan proses yang agak panjang, dan boleh mengambil masa selama 8 minggu. Dalam tempoh ini, doktor haiwan mungkin menegaskan bahawa kucing mengikut perkara berikut:

 • Diet Protein Novel Veterinar -

  Ini melibatkan pemberian makanan kepada si manja anda dengan kumpulan protein yang mereka tidak pernah didedahkan sebelum ini untuk melihat sama ada mereka menunjukkan sebarang tindak balas alahan.

 • Diet Protein Hidrolisis Veterinar -

  Diet yang disyorkan doktor haiwan dengan makanan kucing basah hypoallergenic memastikan anak bulu comel anda makan diet hidrolisis, yang mengandungi molekul protein yang telah dipecahkan kepada unit terlalu kecil untuk dikesan oleh sistem imun kucing dan mengelakkan tindak balas alahan.

 • Diet Protein Novel yang disediakan di rumah -

  Kucing di bawah diagnosis ini dimasukkan ke dalam pelan diet yang dimasak sendiri dengan makanan kucing hipoalergenik yang tidak mengandungi apa-apa bahan yang pernah dimakan oleh kucing anda sebelum ini.

Rawatan yang Berkesan untuk Alahan Makanan pada Kucing

Tertera di bawah adalah beberapa rawatan berkesan yang boleh memberi manfaat kepada si manja anda.

 • Ubat dan steroid tanpa preskripsi boleh membantu merawat alahan makanan kucing.
 • Untuk kes alahan makanan kucing yang teruk, doktor haiwan mungkin mendesak imunoterapi untuk meningkatkan toleransi terhadap protein makanan.
 • Diet protein terhidrolisis dengan makanan kucing anti alahan juga boleh membantu dalam meminimumkan tindak balas alahan.

Walaupun alahan makanan boleh dirawat buat sementara waktu dengan makanan kucing basah hypoallergenik, steroid dan ubat-ubatan tanpa preskripsi, ia tidak boleh dirawat secara kekal, dan alahan kulit disebabkan makanan kucing boleh tercetus dari semasa ke semasa sepanjang hayat kucing. Untuk mengelakkan tindak balas alahan terhadap makanan dalam kucing, sebaiknya mereka mengelakkan sepenuhnya produk makanan yang mereka alah, serta bahan lain yang mungkin menyebabkan alahan makanan kucing tercetus.

Pemulihan dan Pengurusan Berterusan Untuk Alahan Makanan Kucing

Walaupun alahan makanan secara amnya tidak menimbulkan risiko yang mengancam nyawa kucing, ia masih menjengkelkan, dan boleh merebak dari semasa ke semasa bergantung pada makanan yang dimakan kucing anda. Walaupun pengelakan sepenuhnya terhadap bahan makanan yang mungkin boleh mencetuskan tindak balas alahan boleh membantu mengelakkan kemunculan adalah langkah yang baik, kucing yang pulih daripada alahan makanan juga mesti diberi sedikit perhatian dan penjagaan kesihatan untuk pemulihan yang cepat.

Memandangkan percubaan penghapusan melibatkan penawaran bahan makanan yang tidak mungkin mencetuskan alahan makanan pada kucing, memilih makanan kucing hipoalergenic yang digunakan dalam percubaan makanan atau diet hidrolisis yang mengandungi makanan kucing anti alahan boleh memberi kesan jangka masa panjang dalam memastikan kucing anda bebas daripada risiko alahan makanan. Anda juga boleh mempertimbangkan cadangan carta makanan kucing daripada doktor haiwan anda yang mengelakkan makanan alahan sambil memastikan kucing anda menerima semua nutrien kucing daripada diet hypoallergenic untuk kucing yang memerlukannya untuk mengekalkan gaya hidup bertenaga.

Soalan Lazim

 

Bagaimanakah saya tahu jika kucing saya alah kepada makanannya?

Alahan makanan pada kucing adalah kejadian biasa yang disebabkan oleh tindak balas alahan terhadap protein makanan tertentu. Kucing yang mengalami alahan makanan kucing umum boleh menunjukkan tanda-tanda seperti kegatalan, keradangan kulit, dan gangguan perut seperti cirit-birit dan muntah.

Apakah alahan makanan yang paling biasa berlaku pada kucing?

Kucing boleh menunjukkan tanda-tanda alahan makanan yang dicetuskan oleh protein tertentu yang terdapat dalam ikan, ayam atau daging lembu dan tenusu. Gandum, jagung dan telur yang tiada dalam diet hypoallergenic untuk kucing juga boleh menyebabkan tindak balas alahan.

Bagaimana anda menghilangkan alahan makanan kucing?

Walaupun tindak balas alahan terhadap makanan sering berlaku pada kucing, ia boleh dirawat dan biasanya akan reda dalam beberapa hari. Makanan kucing hipoalergenic tertentu, ubat-ubatan tanpa preskripsi dan steroid amat berkesan untuk menghilangkan alahan makanan kucing dalam masa yang singkat.

Apakah yang perlu saya berikan kepada kucing saya dengan alahan makanan?

Alahan makanan kucing biasanya disebabkan oleh bahan makanan yang pernah dimakan oleh kucing anda sebelum ini. Jadi, jika kucing anda mempunyai alahan makanan kucing, anda boleh cuba memberi mereka makanan yang dimasak di rumah dengan makanan kucing hypoallergenic yang mereka tidak pernah makan sebelum ini.

Whiskas brand imagery