Pemakanan

Temui semua perkara mengenai nutrisi yang kucing anda perlukan dan cara untuk memberi kucing anda makan dengan jumlah yang betul.

Alahan Makanan Kucing

Alahan Makanan Kucing

Sesetengah orang mempunyai alahan terhadap kucing, tetapi tahukah anda bahawa sesetengah kucing  mempunyai alahan terhadap makanan yang berbeza? Jika doktor haiwan anda mengesahkan kucing anda mempunyai alahan terhadap makanan, cara yang paling mudah untuk mengatasi masalah ini adalah dengan memastikan kucing anda tidak makan makanan yang boleh mencetuskan alahan. 

 Penghapusan diet 

Jika anda tahu terdapat masalah alahan ini tetapi tidak pasti makanan apa yang menyebabkannya, doktor haiwan anda akan membantu anda dengan menghasilkan "penghapusan diet" khas.

Perkara pertama yang akan diminta oleh doktor haiwan anda adalah senarai makanan yang biasa dimakan oleh kucing anda. Dengan cara ini, doktor haiwan akan mengesyorkan diet yang baharu yang terdiri daripada makanan yang belum pernah dimakan oleh kucing anda.

  • Pertama dan yang terpenting, teruskan dengan penghapusan diet tersebut!   
  • Jika doktor haiwan anda  juga mempreskrib ubat untuk kucing anda, pastikan anda mematuhi arahan yang terdapat pada pek itu.
  • Pastikan mangkuk air kucing anda sentiasa penuh berisi air dan bersih setiap masa
  • Pastikan  kucing anda hanya minum air (anda tidak boleh memberi kucing anda minum susu lembu, kerana ia tidak boleh mencerna laktosa, dan mungkin mengakibatkan cirit-birit)
  • Pastikan kucing anda sentiasa di dalam rumah sepanjang diet – anda tidak akan tahu apa yang kucing anda mungkin makan semasa ia di luar rumah
  • Pastikan kucing anda jauh daripada haiwan peliharaan lain ketika waktu makan
  • Bersabar – anda mungkin perlu mengekalkan kucing anda pada diet  penghapusan selama sepuluh minggu
  • Perhatikan kucing anda dengan teliti untuk melihat jika keadaannya bertambah baik  semasa menjalani diet tersebut, dan maklumkan doktor haiwan anda apabila anda melihat tanda-tanda yang positif
  • Maklumkan kepada doktor haiwan anda tentang apa-apa tindak balas yang tidak biasa  terhadap makanan-makanan yang tertentu

Berikan kucing anda makan dengan resipi Whiskas® yang lazat dan berkhasiat. Ketahui dengan lebih lanjut mengenai panduan pemberian makanan bagi memenuhi keperluan mereka dengan makanan yang lazat dan berkhasiat.

®/TM Trademarks of Mars, Incorporated and its affiliates.
© Mars, Incorporated, 2020. All rights reserved
เปลี่ยนมื้อเดิมๆ ให้พิเศษเกินห้ามใจ

ISIKAN MAKLUMAT ANDA UNTUK MENDAPATKAN BAUCAR DISKAUN

ISIKAN MAKLUMAT MENGENAI ANDA UNTUK MENDAPATKAN BAUCAR DISKAUN
ISIKAN MAKLUMAT MENGENAI ANDA UNTUK MENDAPATKAN BAUCAR DISKAUN

Sila isikan maklumat pada ruang yang disediakan. Tanda asterik (*) menunjukkan bahawa maklumat ini wajib diisi.

MENGENAI ANDA

MENGENAI HAIWAN PELIHARAAN ANDA

Kami ingin terus memberikan anda dengan maklumat terkini mengenai semua promosi menarik dan perkembangan produk baru di Mars Petcare yang kami rasa akan menarik minat anda (untuk maklumat lebih lanjut: https://www.mars.com/made-by-mars/petcare). Dari masa ke masa, kami juga mungkin menggunakan data anda untuk penyelidikan bagi meningkatkan penawaran produk dan perkhidmatan kami kepada pengguna kami. Sekiranya anda berumur lebih dari 16 tahun, sila sahkan kebenaran anda dengan menekan klik seterusnya.

Saya faham bahawa saya mungkin mengubah keutamaan-keutamaan ini pada bila-bila masa dengan menghubungi pasukan privasi di sini. Untuk maklumat lanjut mengenai bagaimana kami menggunakan data anda, sila lihat pautan https://www.mars.com/privacy.

Tahniah!

Nikmati potongan diskaun 10% untuk pembelian Whiskas Tasty Mix secara atas talian anda yang seterusnya. Semoga teman berbulu anda menikmati Whiskas Tasty Mix kami yang lazat!

MARSTASMX
Voucher codeWHISTMX10
Voucher period : 1st Aug – 31st Oct, 21
Cookie Consent