Whiskas imagery
Carian Khas

Enter a keyword below to search for articles and products.

Alahan Makanan Kucing

"Jika kucing anda mengalami alahan makanan, ketahui jenis makanan yang menyebabkannya, cara yang paling mudah untuk mengatasi masalah ini adalah dengan memastikan kucing anda tidak makan makanan yang boleh mencetuskan alahan"

Sesetengah orang mempunyai alahan terhadap kucing, tetapi tahukah anda bahawa sesetengah kucing  mempunyai alahan terhadap makanan yang berbeza? Jika doktor haiwan anda mengesahkan kucing anda mempunyai alahan terhadap makanan, cara yang paling mudah untuk mengatasi masalah ini adalah dengan memastikan kucing anda tidak makan makanan yang boleh mencetuskan alahan. 

Alahan Makanan Kucing Penghapusan diet 

Jika anda tahu terdapat masalah alahan ini tetapi tidak pasti makanan apa yang menyebabkannya, doktor haiwan anda akan membantu anda dengan menghasilkan "penghapusan diet" khas.

Perkara pertama yang akan diminta oleh doktor haiwan anda adalah senarai makanan yang biasa dimakan oleh kucing anda. Dengan cara ini, doktor haiwan akan mengesyorkan diet yang baharu yang terdiri daripada makanan yang belum pernah dimakan oleh kucing anda.

  • Pertama dan yang terpenting, teruskan dengan penghapusan diet tersebut!   
  • Jika doktor haiwan anda  juga mempreskrib ubat untuk kucing anda, pastikan anda mematuhi arahan yang terdapat pada pek itu.
  • Pastikan mangkuk air kucing anda sentiasa penuh berisi air dan bersih setiap masa
  • Pastikan  kucing anda hanya minum air (anda tidak boleh memberi kucing anda minum susu lembu, kerana ia tidak boleh mencerna laktosa, dan mungkin mengakibatkan cirit-birit)
  • Pastikan kucing anda sentiasa di dalam rumah sepanjang diet – anda tidak akan tahu apa yang kucing anda mungkin makan semasa ia di luar rumah
  • Pastikan kucing anda jauh daripada haiwan peliharaan lain ketika waktu makan
  • Bersabar – anda mungkin perlu mengekalkan kucing anda pada diet  penghapusan selama sepuluh minggu
  • Perhatikan kucing anda dengan teliti untuk melihat jika keadaannya bertambah baik  semasa menjalani diet tersebut, dan maklumkan doktor haiwan anda apabila anda melihat tanda-tanda yang positif
  • Maklumkan kepada doktor haiwan anda tentang apa-apa tindak balas yang tidak biasa  terhadap makanan-makanan yang tertentu

Whiskas brand imagery

Hei! Ada soalan
tentang kucing?
Sembang dengan
kami sekarang