Whiskas imagery
Carian Khas

Enter a keyword below to search for articles and products.

Mainan untuk Kucing Yang Berusia

Kucing yang berusia akan bermain - jika anda ingat bahawa mereka sudah tua. Jangan harapkan kucing yang berusia akan bermain seperti biasa. Cuba bereksperimen dengan mainan yang berbeza - terdapat peluang untuk anda temui satu permainan yang kucing anda masih menyukainya

Selain daripada kecomelan mereka, kucing juga mempunyai sifat ingin tahu dan suka bermain, menjadikan mereka haiwan peliharaan yang paling mengasyikkan! Si Manja bukan hanya membuat penyayang mereka terhibur dengan telatah mereka, tetapi juga sentiasa bersedia untuk masa bermain. Ini memudahkan penjalinan hubungan dengan mereka dalam masa yang singkat.

Tak terkira sama ada ianya anak kucing atau kucing tua, tiada kucing yang pernah menolak penawaran untuk bermain dengan manusia kesayangan mereka. Walau bagaimanapun, sebagai ibu bapa kepada kucing yang lebih tua, ianya amatlah penting untuk mengambil kira usia lanjut mereka dan mencari permainan yang lebih sesuai untuk jiwa kanak-kanak di dalam badan yang tua. Permainan seperti baling dan mengambil bola, bersembunyi dan mencari dalam terowong kucing, penangkap kucing dan teka-teki membantu si Manja berusia menghadapi kekal terhibur dan dirangsang untuk masa yang lama!

Memahami Mengapa Anak Kucing Sangat Suka Bermain?

Jika anda seorang pemilik kucing yang berpengalaman, anda pasti tahu bahawa mereka sangat bertenaga dan suka bermain. Keterujaan dan keghairahan anak kucing tidak mengenal batas apabila bermain dengan adik-beradik atau ibu bapa manusianya. Tetapi pernahkah anda terfikir mengapa anak kucing sangat suka bermain?

Bermain dalam komuniti kucing adalah salah satu interaksi sosial yang paling penting yang membolehkan anak kucing meningkatkan kesedaran tentang persekitarannya dan membentuk kemahiran yang diperlukan untuk terus hidup. Bermain dan mengekalkan kecergasan fizikal memberi peluang kepada anak kucing untuk menggunakan kemahiran baru mereka dan mengasah tindak balas naluri mereka.

Bermain juga merangkumi menyiasat objek bergerak, mengejar, menerkam dan menggigit mangsa. Interaksi sosial ini juga membolehkan anak kucing mengawal kadar kekuatannya menggigit sewaktu bermain dengan adik-beradik atau manusia kegemaran mereka.

Mengapakah bermain penting untuk kucing berumur?

Selain anak kucing, bermain juga penting untuk kucing berusia. Kucing sering terdedah kepada risiko artritis pada usia yang lebih tua, menjadikannya sukar untuk mengekalkan ketangkasan mereka. Bermain di atas roda senaman membolehkan mereka melatih otot dan sendi mereka, secara langsung menyumbang kepada kecergasannya. Ini bukan sahaja membantu kucing berumur untuk kekal kurus dan fleksibel, tetapi juga membantu dalam mengelakkan obesiti kucing. Di samping itu, bermain permainan dengan si Manja juga membantunya kekal terhibur tanpa jemu, menghilangkan tekanan, malah menjadikan mindanya cerdas dan dirangsang.

Permainan untuk bermain dengan kucing berumur anda

Ianya amatlah penting untuk melibatkan si Manja berumur dalam permainan yang sesuai dengan umur dan tidak memberikan tekanan yang lebih kepada mereka. Tersenarai di bawah adalah beberapa permainan sesuai untuk bermain dengan kucing tua.

 1. Latihkan naluri pemangsa kucing anda

  Walaupun kucing rumah jarang menggunakan naluri pemburuannya, ia masih penting untuk mengekalkan naluri pemangsa mereka itu. Menggunakan naluri memburu dengan menggalakkan mereka menerkam atau mengekang mainan berbulu boleh membantu mereka kekal cergas dan mengekalkan ketajaman tindak balas naluri mereka.

 2. Gunakan teknologi rendah

  Seperti mana kucing sukakan mainan baru, mereka tidak memerlukan mainan berteknologi tinggi yang mahal untuk terus dihibur. Sebaliknya, mereka sering terpesona dengan perkara yang terletak di sekeliling rumah, seperti beg kertas, kucing boneka dan kotak kadbod.

  Oleh itu, jika anda bercadang untuk mendapatkan kucing anda mainan boneka kucing baharu seperti beruang atau kucing boneka, mengapa tidak memilih mainan DIY yang mudah dibuat tetapi merupakan hadiah menarik untuk si Manja anda?

 3. Bermain sorok-sorok dengan makanan

  Menggabungkan makanan kucing Whiskas yang lazat atau sajian kucing semasa bermain ialah cara menarik untuk menggalakkan kucing berusia anda untuk kekal cergas. Permainan seperti sorok-sorok dengan menggunakan makanan atau mainan untuk kucing di dalam terowong bukan sekadar menghiburkan, tetapi boleh membantu mereka kekal dirangsang dan terhibur.

 4. Penggunaan catnip

  Kegemaran kucing terhadap catnip amatlah diketahui. Catnip adalah satu tarikan antara kucing yang popular dan menggunakan mainan yang diselitkan dengan catnip akan menenangkan kucing berumur anda pada saat-saat tekanan, tetapi juga akan menggalakkan merekauntuk terus bermain dan berguling-guling dalam keseronokkan.

 5. Gunakan Mainan Teka-teki

  Teka-teki mesra kucing berada pada kedudukan tinggi dalam kalangan mainan kucing yang popular selain daripada boneka mainan kucing dan boleh menjadikan permainan yang menarik untuk kucing berumur. Mainan teka-teki seperti laser kucing atau terowong kucing bukan sahaja membolehkan kucing berumur kekal terhibur tetapi juga merangsang daya minda mereka.

Pilih Mainan Kucing yang Sesuai dengan Umur

Dengan usia yang semakin meningkat, kucing berumur sering mencari permainan seperti boneka mainan kucing dan mainan kunyah kucing yang menghiburkan tanpa merasa tertekan secara fizikal.

Mainan kucing terbaik untuk kucing yang lebih tua sepatutnya membolehkan kucing yang berumur dirangsang dari segi fizikal dan minda secara selamat. Mainan kucing terbaik untuk kucing yang lebih tua hendaklah mudah dikendalikan, seperti mainan kucing boneka, laser kucing, mainan bola kucing atau boneka beruang mainan. Mainan mengunyah kucing yang diperbuat daripada bahan lembut dan tidak toksik.

Eksperimen dengan Mainan-mainan Berbeza

Jika kucing berumur anda menggemari mainan bola, terowong, boneka atau roda senaman kucing, berikut ialah beberapa mainan sesuai yang boleh anda pertimbangkan:

 1. Tongkat bulu

  Mainan tongkat berbulu untuk kucing merupakan mainan menarik untuk kucing. Selain mudah dimain oleh kucing berumur, mainan bulu untuk kucing ini juga merangsang naluri memburu mereka dengan memiripi burung kecil.

 2. Mainan boneka yang lembut atau plush

  Mainan kucing lembut atau plush seperti mainan bola kucing atau boneka kucing terus kekal sebagai kegemaran kucing pada semua peringkat umur. Terutamanya untuk kucing berumur, mainan kucing plush yang lembut memang selamat untuk dimainkan.

 3. Mainan Catnip

  Selain daripada boneka kucing, mainan untuk kucing seperti catnip, boleh membuatkan anak bulu anda terhibur berjam-jam. Mainan catnip juga boleh membantu mengurangkan tekanan pada kucing yang lebih tua.

 4. Mainan teka-teki interaktif

  Mainan untuk kucing yang interaktif, seperti laser kucing merupakan pilihan popular di kalangan kucing berumur kerana ia boleh dimainkan selama berjam-jam tanpa perlu menghabiskan banyak tenaga. Mainan untuk kucing seperti bola juga dapat menghiburkan mereka dan tidak memerlukan tenaga yang banyak.

Soalan Lazim

Apakah jenis mainan yang terbaik untuk kucing?

Pilih mainan kucing mewah yang sesuai dengan umur untuk kucing berumur. Mainan seperti bola kucing, tongkat bulu, mainan kucing mewah, teka-teki interaktif selamat dan membantu anak bulu berumur kekal terhibur tanpa perlu menghabiskan banyak tenaga.

Bagaimanakah cara untuk menghiburkan kucing saya?

Permainan seperti sorok-sorok, roda senaman kucing, penangkap kucing, baling dan ambil bola, mainan catnip, mainan kucing interaktif dan mainan untuk kucing plush untuk kucing boleh membantu kucing kekal cergas dan juga mengekalkan naluri memburu mereka.

Adakah mainan lembut atau plush baik untuk kucing?

Ya, mainan kucing lembut atau plush atau boneka kucing ialah pilihan mainan yang baik untuk kucing. Haiwan boneka mainan lembut dan kucing boneka juga diperbuat daripada bahan tidak toksik, memastikan si Manja berusia anda selamat.

Adakah ianya baik untuk bermain dengan kucing tua?

Ya, bermain adalah interaksi sosial yang penting dalam komuniti kucing dan bermain dengan kucing yang lebih tua mendatangkan beberapa manfaat untuk mereka. Bermain dengan mainan untuk kucing seperti kucing boneka membantu kucing berumur kekal cergas secara jasmani dan dirangsang secara minda.

Whiskas brand imagery