Whiskas imagery
Carian Khas

Enter a keyword below to search for articles and products.

Bermain dengan Kucing Berusia

Kucing yang berusia akan bermain - jika anda ingat bahawa mereka sudah tua. Jangan harapkan kucing yang berusia akan bermain seperti biasa. Cuba bereksperimen dengan mainan yang berbeza - terdapat peluang untuk anda temui satu permainan yang kucing anda masih menyukainya

Apa yang kucing anda tahu, bermain sentiasa menjadi cara yang paling sempurna untuk mengamalkan kemahiran memburunya. Tingkah laku semula jadi ini tidak berubah hanya kerana ia usianya meningkat sedikit. Malah, kucing anda mungkin terus mengejar mainan atau bermain sorok-sorok sehingga kakinya tidak berupaya untuk melakukannya lagi!

Tiada yang berbeza, anda mungkin mendapati kucing tua anda tidak bertenaga seperti sebelumnya. Hakikatnya, pengurangan dalam  aktiviti ini mungkin satu-satunya tanda yang kelihatan pada kucing anda yang menunjukkan ia semakin meningkat usia.

Bermain dengan Kucing Berusia Apabila kucing anda bersantai

Apabila kucing anda semakin meningkat usia,  kucing anda mungkin lebih tertarik dengan keselesaan dan kehangatan kusyen di sudut rumah berbanding bermain di luar rumah. Dan permainan yang anda cipta bersama – yang sebelum ini ia cukup gemari – mungkin mula menjadi sesuatu yang agak berat baginya. Namun begitu, perubahan-perubahan ini mungkin tidak akan berlaku sehinggalah usianya benar-benar lanjut, jadi masih terdapat peluang yang baik yang ia bersedia untuk bermain selama beberapa tahun akan datang.

Bermain dengan Kucing Berusia Mengekalkan minatnya

Adakalanya anda perlu bekerja keras untuk memastikan kucing anda terhibur. Apabila ia semakin meningkat usia, anda mungkin perlu bekerja lebih keras lagi! Cuba bereksperimen dengan mainan yang berbeza - terdapat peluang untuk anda temui satu permainan yang kucing anda masih menyukainya, walaupun  perhatiannya terhadap mainan tersebut tidak cukup lama seperti sebelumnya. Jangan terlalu memaksa - memaksa kucing anda bermain tidak akan menyeronokkan buat anda mahupun kucing anda!

 

Whiskas brand imagery