Whiskas imagery
Carian Khas

Enter a keyword below to search for articles and products.

Baka Kucing Bali

Baka Kucing Bali

Kucing Bali merupakan sejenis kucing yang aktif dan lincah, yang gemar 'berbual' dan menghabiskan masa bermanja dengan pemiliknya. Kucing yang berbulu panjang ini merupakan sebahagian daripada keturunan Oriental yang telah dihasilkan melalui baka kucing Siam berbulu panjang yang dapat ditemui di serata Amerika Syarikat.


Bentuk dan gerak-gerinya yang anggun yang menyerupai penari-penari asli di pulau Bali merupakan antara inspirasi kepada para penternak untuk menamakannya sedemikian. Di samping tubuh yang bersaiz sederhana, kucing Bali juga mempunyai bentuk yang langsing seperti kucing Siam. Namun demikian, bulu yang melapisi tubuh badannya yang langsing itu, sungguhpun panjang, tidak memerlukan dandanan yang sekerap baka-baka berbulu panjang yang lain. 


Sebenarnya bulu yang cantik ini dan ekornya yang panjang berambu merupakan antara satu-satunya perkara yang membezakan kucing Bali daripada kucing Siam. Matanya yang berbentuk bujur adalah berwarna biru, dan warna-warna poin yang diterima adalah biru, ungu, kelabu dan coklat. Bagi individu yang ingin memiliki kucing yang riang, kucing Bali merupakan teman yang aktif, suka bermain dan setia yang memiliki penampilan yang elegan dan gemar bermanja dengan pemiliknya.

Whiskas brand imagery

Hei! Ada soalan
tentang kucing?
Sembang dengan
kami sekarang