Whiskas imagery
Carian Khas

Enter a keyword below to search for articles and products.

Umur Vaksinasi Kucing dan Kebaikan

Jika anda memilih untuk mengambil anak kucing daripada mana-mana organisasi pembiak ataupun penyelamat kucing, mintalah sesalinan sijil kesihatannya – anda mungkin mendapati kebanyakan daripada suntikan yang diperlukan telahpun diberikan.

Pengenalan tentang vaksin

Vaksinasi kucing, pada masa kini, memainkan peranan penting dalam memastikan kawan kecil anda yang berbulu itu mempunyai kehidupan yang panjang dan selesa tanpa sebarang penyakit. Vaksinasi kucing telah terbukti penting dalam meningkatkan sistem imuniti kucing, dan memberikan mereka semua antibodi yang diperlukan, supaya mereka tidak kerap jatuh sakit. Bertentangan dengan kepercayaan popular, kucing tidak benar-benar mempunyai sembilan nyawa, dan melainkan mereka dapat menangkis penyakit tertentu, kucing boleh terdedah kepada kematian.

Oleh itu, adalah penting untuk memastikan mereka diberi vaksin dengan betul untuk mengelakkan risiko kesihatan. Vaksin moden telah berkembang pesat dalam merangsang sistem imun dalam kucing, dan memastikan mereka mampu melawan dan menentang zarah asing yang boleh menyebabkan kerosakan yang ketara kepada kesihatan mereka. Tambahan pula, faedah vaksin kucing termasuk pencegahan penyebaran atau penghantaran virus kepada anak kucing kesayangan anda di rumah.

Jenis Vaksin Kucing

Bergantung pada penyakit, kucing sering disyorkan jenis vaksin berikut:

 1. Vaksin Tricat

  Vaksin tricat ialah vaksin suntikan hidup yang mengandungi jenis virus panleukopenia kucing yang lemah(juga dikenali sebagai MW-1), calicivirus kucing dan herpesvirus kucing (rhinotracheitis), yang memainkan peranan berkesan dalam mencegah beberapa penyakit dalam kucing. Vaksin tricat diberikan secara kering beku, dan tujuan vaksin kucing digunakan untuk mengurangkan dengan ketara kemungkinan virus itu disebarkan kepada ahli kucing lain melalui perkumuhan virus, dan untuk mengelakkan tanda klinikal yang sama. Setelah divaksinasi, rakan kucing anda secara eksklusif boleh mengelakkan kesan virus ini selama hampir 3 tahun. Virus tricat disuntik di bawah kulit, dan 1ml dos vaksin yang disusun semula biasanya disuntik pada tempoh 3 hingga 4 minggu. Dos pertama vaksin tricat untuk kucing biasanya diberikan pada usia vaksin kucing iaitu berumur 8-9 minggu, diikuti oleh dos kedua semasa  anak kucing kesayangan anda berusia sekurang-kurangnya 12 bulan

 2. Vaksin Tetracat

  Vaksin Tetracat, atau vaksin untuk klamidia, panleukopenia kucing, rhinotracheitis kucing dan calicivirus kucing biasanya digunakan untuk mencegah penyakit dengan gejala seperti hidung berair, bersin, konjunktivitis dan kotoran mata. Tambahan pula, ia juga sering diberikan untuk mencegah radang paru-paru, atau sebarang keradangan paru-paru akibat daripada jangkitan. Vaksin tetracat untuk kucing biasanya diberikan pada usia vaksin kucing iaitu berumur 12 hingga 14 minggu.

 3. Vaksin Penyakit Rabies

  Penyakit rabies adalah penyakit yang biasanya didapati pada haiwan liar, dan disebabkan oleh virus yang boleh disebarkan dari satu haiwan ke haiwan lain dari luka dan gigitan yang dalam. Biasanya, virus penyakit rabies dikesan dalam air liur haiwan yang dijangkiti, dan juga boleh disebabkan oleh virus penyakit rabies yang masuk daripada kecederaan tanpa gigitan seperti luka dan melecet. Apa yang membuatkan penyakit rabies ini menakutkan ialah ia boleh dipindahkan kepada manusia melalui gigitan dan luka, dan apabila didiagnosis dengan penyakit rabies, haiwan kesayangan anda mungkin memerlukan euthanasia dari semasa ke semasa. Sebagai penyakit yang parah yang menjejaskan sebahagian besar populasi kucing di seluruh dunia, dan, oleh itu, amat penting untuk kucing anda diberi vaksin penyakit rabies. Tambahan pula, apa yang menjadikan penyakit rabies begitu menggerunkan ialah ia boleh disebarkan kepada manusia. Untuk mengelakkan ini, adalah langkah bijak untuk mendapatkan anak kucing kesayangan anda divaksinasi untuk penyakit rabies. Vaksin tahunan untuk kucing biasanya disarankan oleh doktor haiwan apabila ia mencapai umur 12 minggu.

 4. Vaksin untuk penyakit khusus

  Selain daripada tricat, tetracat dan penyakit rabies, doktor haiwan selalunya boleh mengesyorkan vaksinasi kucing atas beberapa sebab, setiap satu untuk penyakit tertentu. Bergantung pada kesihatan am kucing kesayangan anda, dan risiko yang berkaitan, faedah vaksin kucing anda termasuk pencegahan klamidila, yang mengakibatkan konjunktivitis pada anak kucing dan kucing yang lebih muda, sering membawa kepada penyakit saluran pernafasan atas jika dibiarkan. Untuk mengelakkan kucing anda daripada dijangkiti klamidila daripada berinteraksi dengan kucing lain, selalunya penting untuk kucing anda didiagnosis lebih awal dan diberi vaksin untuk klamidila. Vaksinasi pada kucing juga boleh membantu dengan ketara dalam mengelakkan virus kekurangan imun kucing atau FIV, atau AIDS kucing. Oleh kerana FIV secara langsung menyerang dan melemahkan sistem imun, melainkan divaksinasi tepat pada masanya,kucing anda mungkin akan mudah dijangkiti penyakit seperti demam, luka, kudis dan cirit birit kucing.

Bila hendak divaksin?

Kebanyakan kucing menerima vaksinasi mereka pada awal usia mereka. Memandangkan anak kucing paling terdedah kepada penyakit virus, adalah penting untuk memvaksin kucing untuk mengelakkan penyakit dan jangkitan yang mengancam nyawa. Biasanya, anak kucing melakukan vaksinasi semasa mereka berumur 12 hingga 16 minggu dalam usia vaksin kucing. Pemvaksinan kucing anda lebih awal juga membantu mereka membina sistem imun secara semula jadi, dan mengelakkan kebanyakan penyakit. Semua kucing rumah memerlukan vaksinasi, tetapi jika kucing kesayangan anda lebih suka keluar untuk pengembaraan di luar, faedah vaksin kucing sangat besar untuk mencegah penyakit daripada kecederaan dan gigitan.

Kucing dewasa juga selalunya memerlukan suntikan vaksin penggalak pada setiap vaksin kucing tahunan, atau setiap tiga tahun sekali untuk mengurangkan risiko sebarang penyakit kucing. Bergantung pada kesihatan am kucing anda, doktor haiwan anda juga boleh merancang dos penggalak untuk kucing anda.

Penyakit yang boleh dicegah dengan vaksin

Vaksin kucing memainkan peranan utama dalam mengekalkan kesihatan dan sistem imun  kucing kesayangan anda. Mereka bukan sahaja memastikan kucing anda mempunyai imuniti yang lebih tinggi untuk mengelakkan jangkitan dan penyakit, tetapi vaksin juga memastikan kucing anda dapat menjalani kehidupan sihat yang normal tanpa masalah kesihatan yang serius. Dalam hal ini, vaksinasi boleh menjadi sangat berkesan dalam mengelakkan penyakit yang boleh membawa maut seperti penyakit rabies, yang juga boleh merebak kepada manusia daripada luka dan gigitan, panleukopenia kucing, jangkitan herpesvirus kucing, leukemia kucing, calicivirus kucing. Di samping itu, vaksin juga memainkan peranan yang berkesan dalam merawat penyakit lain seperti penyakit cacing jantung, cacing usus, serangan bakteria dan virus, dan virus kekurangan imuniti kucing (FIV) dan menghalangnya daripada menjadi lebih buruk dari semasa ke semasa.

Persediaan sebelum vaksinasi

Persediaan sebelum vaksinasi bukanlah sesuatu proses yang mudah. Tetapi dengan butiran ini, anda boleh memastikan anak kucing kesayangan anda dijaga dengan baik sebelum vaksinasi:

  • Untuk memvaksin kucing, anda boleh membuat temu janji dengan doktor haiwan anda. Pastikan anda telah memberikan semua maklumat yang diperlukan tentang kucing anda, termasuk nama dan dos ubat, dietnya, serta rekod perubatan dan vaksinasi lampau

  • Mengunjungi doktor haiwan bukanlah sesuatu yang mudah untuk kucing kesayangan anda, dan ia boleh membuat mereka tertekan dan mudah marah. Jadi, anda boleh membantu mereka berehat dengan membawa bersama mainan kegemaran mereka, atau selimut untuk mereka menenangkan mereka.

  • Anda juga harus memberitahu doktor haiwan tentang kegemaran dan corak tingkah laku haiwan kesayangan anda untuk memastikan kucing kesayangan anda mendapat rawatan terbaik yang sepatutnya.

Penjagaan yang perlu diberi selepas kucing vaksin

Mendapatkan vaksinasi kucing mungkin bukan pengalaman yang menyenangkan untuk kucing kesayangan anda. Walau bagaimanapun, betapa pentingnya untuk mendapatkan vaksin, ia boleh menyebabkan kucing anda sangat tertekan dan mudah marah. Jadi, anda harus pastikan kucing anda sihat dan penting untuk menjaganya dengan secukupnya. Di bawah adalah beberapa cara anda boleh memastikan anak kucing kesayangan anda selesa selepas mendapat vaksin:

 • Sebaik sahaja anda memberi vaksin kepada kucing, ia adalah perkara biasa untuk ia mengalami perubahan tingkah laku selama beberapa hari. Dalam tempoh ini, haiwan kesayangan anda mungkin kehilangan selera makan, kerap tidur siang atau kekal lembut. Ia mungkin tidak berada dalam suasana ceria seperti biasa di hadapan anda. Walau bagaimanapun, sebagai pemilik haiwan kesayangan, adalah penting untuk memahami keperluan ruang ini dan mengelak daripada membebaninya.

 • Sebaliknya, anda boleh membantu kucing anda berasa selesa dalam tempoh ini dengan memastikan ia mempunyai katil yang selesa dan hangat untuk berehat dan pulih dengan lebih cepat. Adalah lebih baik untuk menempatkan sementara kucing anda ke bilik yang tenang dan menyenangkan, jauh dari bunyi yang tidak perlu.

 • Pastikan kucing anda mempunyai akses mudah kepada makanan kucing dan udara supaya mereka cukup makan dan terhidrat. Anda juga boleh menceriakan kucing kesayangan anda dengan hidangan kegemaran mereka.

 • Sebaliknya, anda boleh menyediakan diri anda supaya ia boleh mendekati anda apabila ia berasa semakin baik. Menunjukkan isyarat kasih sayang dan penjagaan yang lebih banyak membantu dalam mengembangkan ikatan istimewa dengan kucing anda.

 • Anda juga mesti mengawasi kucing anda untuk memastikan mereka berehat dengan selesa. Melihat gejala luar biasa seperti pernafasan yang sukar, rebah, sawan, cirit-birit atau muntah yang berterusan boleh menandakan kebimbangan kesihatan yang mungkin memerlukan penjagaan profesional.

Soalan Lazim Vaksin Kucing

Apakah vaksin yang diperlukan oleh kucing?

Kucing selalunya memerlukan vaksin termasuk penyakit rabies, tricat dan tetracat, serta vaksin yang diperlukan untuk penyakit tertentu. Selain panleukopenia (atau feline distemper), calicivirus kucing dan rhinotracheitis virus kucing, anak kucing kesayangan anda mungkin juga memerlukan suntikan vaksin tambahan untuk mencegah penyakit biasa seperti leukemia kucing dan bordetella. Tujuan vaksin kucing adalah untuk membantu membina sistem imun yang lebih kuat dan menghindari penyakit yang berpotensi berbahaya.

Apakah vaksin 3-dalam-1 untuk kucing?

Antara vaksinasi kucing yang disyorkan untuk kucing, vaksin 3-dalam-1 ialah salah satu vaksin paling penting yang melindungi anak kucing kesayangan anda daripada penyakit berjangkit. Vaksin 3-dalam-1, seperti namanya, bertanggungjawab untuk melindungi daripada tiga penyakit, iaitu - calicivirus kucing, panleukopenia kucing dan rhinotracheitis virus kucing. Vaksin 3-dalam-1 dalam kucing biasanya diberikan melalui suntikan.

Apakah vaksin penting untuk kucing?

Untuk mengelakkan sebarang komplikasi kesihatan yang buruk, kebanyakan kucing perlu divaksin dengan vaksin teras, termasuk vaksin penyakit rabies, rhinotracheitis kucing, calicivirus kucing dan vaksin panleukopenia kucing. Vaksinasi bukan teras lain yang mungkin diperlukan oleh kucing anda ialah virus leukemia kucing, chlamydophila felis, dan vaksinasi bordetella bronchiseptica.

Adakah vaksin perlu untuk kucing?

Kebanyakan kucing mempunyai ketahanan yang lebih tinggi terhadap penyakit. Walau bagaimanapun, pada peringkat awal mereka, kucing sering terdedah kepada pelbagai penyakit, dan untuk mengelakkan sebarang risiko kesihatan serius yang boleh membawa maut, langkah pencegahan tertentu mesti diambil. Vaksinasi kucing adalah salah satu langkah sedemikian yang boleh mengurangkan peluang kucing kesayangan anda jatuh sakit dengan ketara. Di samping itu, vaksinasi juga penting kerana ia memainkan peranan penting dalam mencegah penularan virus daripada seekor kucing ke kucing yang lain, atau kepada manusia.

Apa yang perlu saya ketahui selepas kucing divaksin?

Selepas kucing divaksin, ia boleh menyebabkan anak kucing kesayangan anda tertekan, cemas dan keliru. Untuk membantu kucing anda setelah divaksin, anda boleh menyediakan katil yang hangat dan selesa untuk mereka berehat dan pulih, memastikan mereka mempunyai akses mudah kepada makanan dan air untuk kekal kenyang dan terhidrat, dan elakkan mereka berasa teruja atau gusar tanpa arah. Dengan rehat, kasih sayang dan penjagaan yang mencukupi, kucing anda boleh mengatasi kesulitan akibat divaksin dalam masa yang singkat!

Whiskas brand imagery