Penjagaan

Anak kucing anda membesar setiap hari. Ketahui lebih banyak tip dan helah-helah untuk menjaga anak kucing anda.

Naluri Semulajadi Tabiat Anak Kucing

Naluri Semulajadi Tabiat Anak Kucing

Selaku pemilik anak kucing yang baharu, anda pasti mahu menyediakan kediaman yang amat selesa untuk anak kucing anda. Cara terbaik untuk melakukan ini adalah dengan memahami mengapa sahabat kucing anda mempunyai tabiat-tabiat tertentu.


Sama seperti saudara-saudara kucing besarnya, anak kucing anda secara semula jadinya juga berburu bersendirian. Ia percaya bahawa ia bertanggungjawab ke atas dirinya sendiri dan tidak memerlukan sekawanan kucing untuk menolongnya ketika dalam kesusahan. Apabila anda faham akan fakta tersebut, anda akan mula nampak ia dibayangi dalam bermacam-macam gaya naluri semula jadi dan tabiat. 

 Berlari Keluar dan Masuk

Kucing-kucing dewasa yang hidup liar sentiasa berjaga-jaga terhadap kemungkinan bahaya. Sebab itu anda mungkin melihat anak kucing anda berlari keluar dan masuk – ia melakukan begitu untuk mengintai keadaan dengan cepat dan mengenalpasti jika ada bahaya. Jika anak kucing anda suka melakukan sedemikian, pastikan pintu lolos kucing terbuka, ataupun ada pintu yang terbuka untuk ia melaluinya dengan mudah.

Menentukan Kawasannya

Saudara-saudara kucing besar kepada anak kucing anda menggunakan cakaran, bauan, bunyian untuk menghalau musuh-musuh, dan menanda kawasannya. Memandangkan tanda-tanda tersebut menjadi mercu tanda kepada kucing-kucing besar yang lain, ia diperbaharui secara tetap.

Di rumah anda akan mendapati anak kucing anda juga melakukan perkara yang sama, maka terpulanglah kepada anda untuk memastikan bahawa kucing anda tidak melakukan kerosakan yang keterlaluan. Cuba berikan ia satu tiang untuk mencakar ataupun sekeping permaidani lama – ini dapat melekakannya jauh dari perabot.

Tempat-tempat yang Tinggi

Di alam semula jadi, kucing menggunakan tempat-tempat tinggi untuk memerhatikan penceroboh-penceroboh dan pemangsa-pemangsa, juga sebagai tempat meninjau kawasan-kawasan buruan dan rehat yang bagus. Di rumah, pastikan ada beberapa tempat tinggi untuk anak kucing anda duduki.

Tempat Bersembunyi

Kebanyakan kucing dewasa yang liar mempunyai beberapa tempat menyorok kegemaran, yang digunakan untuk menandakan kawasan mereka. Mereka juga kembali ke kawasan-kawasan ini apabila perlu berehat, merasa ketakutan ataupun sakit. Anak kucing anda mungkin akan menjumpai kawasan untuk menyorok di rumah anda tetapi ia akan menyayangi anda lebih lagi jika anda boleh menyediakan beberapa tempat tinggi yang tidak berserabut.

Berikan kucing anda makan dengan resipi Whiskas® yang lazat dan berkhasiat. Ketahui dengan lebih lanjut mengenai panduan pemberian makanan bagi memenuhi keperluan mereka dengan makanan yang lazat dan berkhasiat.

®/TM Trademarks of Mars, Incorporated and its affiliates.
© Mars, Incorporated, 2020. All rights reserved
เปลี่ยนมื้อเดิมๆ ให้พิเศษเกินห้ามใจ

ISIKAN MAKLUMAT ANDA UNTUK MENDAPATKAN BAUCAR DISKAUN

ISIKAN MAKLUMAT MENGENAI ANDA UNTUK MENDAPATKAN BAUCAR DISKAUN
ISIKAN MAKLUMAT MENGENAI ANDA UNTUK MENDAPATKAN BAUCAR DISKAUN

Sila isikan maklumat pada ruang yang disediakan. Tanda asterik (*) menunjukkan bahawa maklumat ini wajib diisi.

MENGENAI ANDA

MENGENAI HAIWAN PELIHARAAN ANDA

Kami ingin terus memberikan anda dengan maklumat terkini mengenai semua promosi menarik dan perkembangan produk baru di Mars Petcare yang kami rasa akan menarik minat anda (untuk maklumat lebih lanjut: https://www.mars.com/made-by-mars/petcare). Dari masa ke masa, kami juga mungkin menggunakan data anda untuk penyelidikan bagi meningkatkan penawaran produk dan perkhidmatan kami kepada pengguna kami. Sekiranya anda berumur lebih dari 16 tahun, sila sahkan kebenaran anda dengan menekan klik seterusnya.

Saya faham bahawa saya mungkin mengubah keutamaan-keutamaan ini pada bila-bila masa dengan menghubungi pasukan privasi di sini. Untuk maklumat lanjut mengenai bagaimana kami menggunakan data anda, sila lihat pautan https://www.mars.com/privacy.

Tahniah!

Nikmati potongan diskaun 10% untuk pembelian Whiskas Tasty Mix secara atas talian anda yang seterusnya. Semoga teman berbulu anda menikmati Whiskas Tasty Mix kami yang lazat!

MARSTASMX
Voucher codeWHISTMX10
Voucher period : 1st Aug – 31st Oct, 21
Cookie Consent